Malá Belgie na Vinohradech

30. června 2014, 00:00 - Milan Ballík
30. června 2014, 00:00

Bruxx, to jsou především mušle a pivo. Ceny v novém podniku zatím ale převyšují kvalitu

Belgická kuchyně, zvlášť její mořský part, je pro suchozemce velice přitažlivá.

Tamní pivní kultura platí navíc za jednu z nejvyšších vůbec. Proto se do nedávno otevřené restaurace Bruxx v budově bývalého ÚKDŽ denně hrnou stovky hostů. Oprávněně, protože Bruxx je nový podnik, který byste si neměli nechat ujít.

Samotná prostora je impozantní. Vysoká, s vestavěnou galerií, do posledního detailu propracovaná. Rozložité těleso baru s výčepem budí úctu, působí jako vznešený oltář zbudovaný k poctě piva. Ve stejném duchu se nese i mobiliář, dřevo a kůže vytvářejí dojem přepychu. Nepříliš nápadného, ale všudypřítomného. Podnik zkrátka dýchá noblesou.

Asi proto není divu, že je zde nutná rezervace; prakticky každý den. Já ji neměl, a protože jsem neposlechl slečnu u recepce, která mě hnala na patro, dostalo se mi snad nejhoršího stolu v restauraci. Ale aspoň jsem seděl v centru dění.

Nabídka v Bruxxu stojí – jak jinak – na mušlích. Nabízejí je v pěti nejčastějších úpravách, samozřejmě s vlastními hranolky. Není zřejmě možné si některou z variací neobjednat. Což jsme učinili. Ovšem ještě předtím přijdou na řadu ústřice. Dva druhy a dvě úpravy. Co se druhu týká, nejchutnější byly Spéciales la Cancale „Nero“ ze zálivu Mont Saint-Michel.

Poměrně velké, s masitým tělem a velice čerstvě po moři chutnajícím masem jsou – alespoň pro mne – chutnější syrové. Přivřete oči a úplně slyšíte příboj, jak neustále úporně buší do žulových břehů stejnojmenného ostrova. Jiné z trojice inzerovaných, Fines de Claires – Bruxx, byly menší, což by tolik nevadilo, jen se, pokud to o ústřicích usazených v bazénku slané vody uvnitř lastury jde vůbec říci, zdály o poznání „sušší“.

Zapečení v úpravě Kilpatrick se slaninou, worcesterem, tabaskem a čerstvým citronem vyzvedlo důraz sousta o tři schody výše. Ovšem za cenu toho, že se samotná chuť masa a vlastně i moře žárem a kořeněním vytratila někam hluboko do pozadí a efekt svěžesti byl tentam.

Když přišly na řadu mušle – trojkombinace ze slávek, srdcovek a Jack Knife nožovek se jeví co do poznání nejprůkaznější –, zavonělo to už zdaleka. Po otevření hrnce se vyvalil oblak voňavého dýmu, který sliboval mnohé. S citem zkomponovaný vývar, kde si všechny vstupy vyhověly a srovnaly se do patru lahodícího projevu, měl být rovnocenným partnerem mušlí.

Ovšem jak se ukázalo později, byl víc. Nevím, jak se to událo, ale maso trojice mušlí mělo rozháranou, nevyrovnanou úroveň. Zda to bylo věkem jednotlivých druhů, nebo netrefenou dobou varu, to říci neumím. Možná svou roli sehrály obě příčiny. Ale zatímco slávky byly v optimální formě, o srdcovkách to říci nešlo. Tužší a nevýrazné se nenechaly pozvednout omáčkou a vyzněly poněkud nepřesvědčivě. Nožovky na tom byly ještě o kapku méně dobře; houževnaté se žvýkaly jako sušené maso, to jest dlouho a urputně.

Připravit mušle není snadné, chce to maximum pozornosti. V kuchyni, která ošetřuje skoro pět stovek židlí – v obou restauracích, Bruxx i Parlament, panuje večerní saigon –, stačí pár sekund nepozornosti. S citem připravená šťáva, v níž mlži plavali, výsledek mocně vylepšila, ale všechno nezvládla. Každopádně jsem ji vyjedl do poslední kapičky.

Při volbě dezertu jsem dlouho uvažoval o završení triumvirátu belgické ústřice – belgické mušle – belgické pralinky. Ve finále ale více přesvědčila tvarohová sedlina s čokoládovým krémem, červené ovoce a domácí kořeněná zmrzlina. Pro oko vkusná kompozice, byť trochu těžká, jednoznačně potěšila. Ovoce vložilo živý tón, čokoláda noblesu, zmrzlina originalitu. Nejvíc mě ale nadchl tvaroh; vybavily se mi řezy, po nichž jsem se mohl utlouct v dětství. Ta chuť byla podobná a moc potěšující, ovšem zdejší sedlina nebyla utlačována kvantem těsta.

Je třeba se zmínit ještě o pivu. Nejlépe uděláte, když si vyberete čtyři z osmi čepovaných jako degustační plato. Nebudou všechna znamenitá, to asi ani nejde, ale máte-li trochu štěstí nebo víte, oč tu běží, potom vám bude každé víceméně pasovat k tomu kterému jídlu. Kdyby ne, dejte si poradit. Zdejší personál dobře ví, o čem mluví.

Bruxx je jistě oživením pražské restaurační scény. Jenom by se co nejdříve měl popasovat s nepoměrem úžas budícího interiéru a úrovně cen. Tedy vzorce, který hodně napoví o výsledné kvalitě.

Hodnocení respekt budící interiér zajímavá nabídka autentických receptur zdatný personál zvládající s přehledem nával v lokále i na zahrádce atraktivní nabídka většiny piv i dobrá kvalita čepování vysoká hladina hospodského hluku, v níž se hudební produkce zdá zbytečnou menší pozornost při úpravě jídel, daná vytíženou kapacitou restaurace Bruxx – Belgian Beer & Food Náměstí Míru 9, Praha 2 – Vinohrady

tel.: +420 224 250 404 e-mail: info@bruxx.cz www.bruxx.cz Otevírací doba Po–St 11.00–24.00, Čt–Pá 11.00–01.00, So 11.30–01.00, Ne 11.30–23.30 Kuchyně belgická se zaměřením na mušle Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Boudin Noir / Klobása Boudin - pečená klobása Boudin z vepřové krve s cibulí, jablky a skořicí, podávaná s nakládanou belgickou zeleninou a celerovým pyré 100 g • 155 Kč • Waterzooi de Poulet / Kuřecí Waterzooi z Ghentu - polévkové jídlo ze zeleniny s vařeným kuřetem, bramborami, zahradními bylinkami, tučnou smetanou a žloutkem 200 g • 219 Kč • Filet de Cabillaud Rôti / Pečený filet z tresky obecné - pečený filet z čerstvé tresky s mušlemi a omáčkou ze světlého piva Hoegaarden white, podávaný s citronovým konfitem a zelenými fazolemi z regionu Flemisch 200 g • 309 Kč • Moules Tin Tin / Slávky Tin Tin - mušle připravené s červenou curry pastou, zázvorem, arašídovým olejem, kokosovým mlékem, koriandrem a infuzí z citronové trávy – doporučujeme s jasmínovou rýží 800 g • 365 Kč • Huîtres / Ústřice – Spéciales la Cancale „Nero“ - ústřice z oblasti Bretagne – Cancale ze zálivu Mont Saint Michel - huîtres fraîches / čerstvé ústřice 1 ks, 3 ks, 6 ks, 12 ks • 70 Kč, 195 Kč, 380 Kč, 740 Kč - huîtres gratinées / zapečené ústřice 1 ks, 3 ks, 6 ks, 12 ks • 80 Kč, 215 Kč, 440 Kč, 840 Kč Výběr z nápojového lístku Pivo • Bruxx - Pivo z českého minipivovaru - dle aktuální nabídky na čepu 0,4 l • 49 Kč • Mort Subite Peche Xtreme 4,5 l lehký lambic s výraznou chutí broskví 0,25 l • 59 Kč • Augustijn Blonde 7% - klášterní amber s vůní a chutí chmele a jemnou hořkostí v zakončení 0,25 l • 59 Kč Víno • Blanc de Blanc – Metode tradicionelle, Adrien Romet, Brut 0,75 l • 449 Kč • Muscat – Réserve particuliere, Charles Wantz – Alsasko 0,75 l • 599 Kč • Premiere Selection rosé, Moulin de Gassac – Languedoc 0,75 l • 399 Kč • Chateauneuf-du-Pape Cuvée dela Serriére, Chateau Beauchene – Rhone 0,75 l • 990 Kč Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Milan Ballík • ballik@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče