Lepší obchod než restaurace

22. června 2015, 00:00 - Petr Holec
22. června 2015, 00:00

Zavedená jihoamerická restaurace přidala nové patro s bistrem a obchodem s delikatesami

Smíchovské El Barrio de Ángel, specializující se na jihoamerickou kuchyni a především tamní hovězí maso, není na pražské restaurační scéně žádným nováčkem: ve sklepě kousek od Anděla funguje už téměř deset let. Letos k podniku přibylo i přízemní patro, kde otevřeli po vzoru nových restaurací ve stylu la bodega bistro s prodejnou španělských delikates a taky jihoamerického masa i vína. Je to dobrá i špatná zpráva současně. Nejen dobrou, ale přímo výbornou zprávou je, že si teď odsud můžete domů odnést hovězí ve stylu argentinského bife de lomo nebo bife de chorizo, které nechybějí v menu žádné argentinské restaurace a la parrilla, což jsou téměř všechny; první a dražší maso je libová svíčková, zatímco to druhé, lacinější a prorostlejší, je nízký roštěnec, z něhož je steak asi nejšťavnatější, aniž by už ale přecházel do nepříjemné tučnosti, tuhosti, nebo dokonce tvrdosti, jak se vám to snadno může přihodit u českého hovězího.

Skoro jako doma Hned úvodem dlužím čtenářům neškodný autorský coming-out: nejen po několika cestách do Argentiny souhlasím s některými tuzemskými šéfkuchaři, že se české hovězí na čistý steak, kdy chuť tvoří pouze maso, prostě nehodí, protože má jinou tukovou strukturu a z ní vycházející i odlišnou vůni, chuť a taky měkkost či naopak tuhost. A to navzdory tomu, že vám dnes mnohá módní pražská řeznictví, kde lidem dělá dobře nechat za obyčejné maso celou výplatu, ochotně prodají české hovězí na steak klidně i dráž, než koupíte to jihoamerické. Někdy tomu říkáme móda.

Možná se vám zdá, že pravé argentinské bife de chorizo musejí automaticky mít v každé argentinské restauraci, tak proč kvůli tomu tolik povyku? Není to bohužel pravda, nebo alespoň ne v Praze. Zaprvé tady moc argentinských restaurací není, spočítáte je na prstech jedné ruky. A zadruhé má česká metropole zvláštní talent na počešťování italské, francouzské i jakékoli jiné gastronomie – samozřejmě včetně té argentinské. Takže vám v mnohých restauracích, co si zvenku hrají na argentinské, zkusí pod jménem bife de chorizo prodat i falešnou svíčkovou.

Ještě před bistrem jsem v El Barriu de Ángel vyzkoušel obchod s delikatesami, konkrétně maso, víno a ceviche. Zdejší hovězí sice nebylo argentinské, ale uruguayské, které chutná trochu jinak, i tak ale bylo jako bife de lomo i bife de chorizo výborné. Čerstvé, měkké a šťavnaté; jen ho hodit na pánev a pak se pevně držet hesla, že míň je víc. Chilský, a ne argentinský byl i starší Cabernet Sauvignon, jeho kvalita přesně odpovídala ceně necelých 400 korun za láhev.

Během čekání na maso jsem si objednal ceviche, specialitu z Peru a Chile. Jde o syrové ryby a mořské plody marinované v limetkové šťávě, které v El Barriu prodávají za cenu od stovky výš. Ceviche tu dělají nejen z mořského vlka, lososa, chobotnice nebo i ze slávek a chutnají celkem dobře. Ano, přímo do Chile vás možná nepřenesou, ale ani si při jejich konzumaci nevzpomenete na Lipno a kapra. Nakonec nic doma nechutná tak jako v místě svého původu, jak víme.

Víc vždy není víc Bistro a Delikatessen, jak se obchod s delikatesami i vlastní pekárnou jmenuje, tvoří několik místností. V té vstupní se nachází pult s olivami, sýry, klobásami a španělskými sušenými šunkami a také bufetové sezení pro rychlejší oběd se sklenkou vína; další místnost nabízí posezení a kuchyň, ta následující pult s delikatesami (co se nevešlo do toho předního, vysvětluje obsluha), až nakonec vejdete do jídelny ve stylu zimní zahrady, jejíž prosklená střecha se otvírá. To samozřejmě nejvíc oceníte zvláště teď v létě, kdy sem ze dvora vane příjemný chladný vzduch.

I když El Barrio už zvenku krásně voní argentinskou parrillou (otevřeným grilem s rozpálenými dřevěnými uhlíky), uvnitř ucítíte hned po usednutí menší problém. Jako by totiž majitelé nevěděli, jakým bistrem vlastně chtějí být. Nad pultem se španělskou šunkou se grilují česká kuřata, steaky míří do Argentiny a na obrázku v jídelně zase uvidíte Španělsko. Stejný pocit ale nabudete i z delšího menu: najdete v něm jihoamerické steaky, americké burgery i španělskou paellu, k níž vám nabídnou italskou ciabattu.

Řekněme, že kromě burgerů asi drží podnik nejvíc pohromadě španělština a někdejší hispánské impérium, i když ani ohledně toho tady nemají úplně jasno. Bistro si říká i „cevicheria“, na jídelním lístku zde ale ceviche prodávají jako cebiche. Obojí je sice španělsky správně, záleží jen na lokalitě; menší vytříbení zeměpisného rozsahu by však podniku určitě neuškodilo.

Příliš fantazie škodí Stejně tak by mu ale neuškodilo menší proškolení personálu. Jinak ochotná mladá číšnice nevěděla, z jakého masa je objednávaný steak. Po vyjasnění s pomocí její kolegyně jsem objednal bife de chorizo za 479 korun, a to pouze se salátem a bílým chlebem, tedy přesně tak, jak ho servírují v Argentině. A ještě před ním tatarák s oreganem a pomerančovou kůrou a sklenku argentinského Malbecu.

Bohužel tím začala série nečekaných zklamání, do níž nepatří snad jen slušné rozlévané víno. Jemu nelze vytknout vůbec nic, má i příjemnou nižší teplotu. Ale popořadě. Tatarák zde dělají čistě a bez zbytečných ingrediencí,

ostatně u nejlepšího masa na světě máte nechat zahrát hlavně jeho ryzí chuť a neničit ji tisícem zbytečných přísad.

Zdejší tatarák je bohužel moc suchý a lepkavý – a zvláště v doprovodu ještě sušší osmahnuté bílé bagety, která konzumaci taky úplně neusnadní. Dost nepochopitelné je ovšem na talíři kolečko pomeranče, s nímž tatarák podávají místo avizované kůry. Nic proti pomeranči k masu – pokud děláte kachnu. Se syrovým hovězím se ale hodně tluče.

Dojem z tataráku ovšem nijak nevylepší ani bife de chorizo, původně plánované jako závěrečný trumf celého jídla. Proč musí kuchař i dnes sypat talíř směsí nadrcené zeleniny a kolem masa udělat šmouhu z tmavého sósu? Snad na zvláštní vyžádání, chcete-li „českou“ Argentinu. Jenže jediné, o co jsem žádal, bylo maso udělané medium-rare. Takže mi steak přinesli udělaný… medium.

Což je ale ještě vcelku přehlédnutelná nuance ve srovnání s unavenějším salátem, který ve skutečnosti vypadá i chutná spíš jako klasická tuzemská obloha. Přitom co může být jednodušší, když už si říkáte El Barrio, než podávat bife de chorizo s jednoduchým mixem salátu, rajčete a cibule jako v Argentině? Proč pořád musíme i ty nejjednodušší věci kazit zbytečnou fantazií? Je to škoda: co v novém bistru El Barrio de Ángel začalo výborným bife de chorizo z obchodu, končí bife de chorizo z restaurace, na něž se nechcete vracet. Nebo určitě ne za 500 korun.

hodnocení obchod se skvělým jihoamerickým masem kvalitní jamón za příznivé ceny slušná nabídka jihoamerických vín horší provedení jídla zbytečně dlouhé menu El Barrio de Ángel Bistro/ Delikatesy Lidická 42 150 00 Praha 5 tel.: 725 817 267 e-mail: delikatesy@elbarrio.cz

www.elbarrio.cz Otevírací doba Po–Pá 8.30–22.00 So–Ne 10.00–22.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Silný argentinský hovězí vývar, podávaný s bramborou a salsou verde • 55 Kč • Indiánská polévka; fazole, kukuřice, kuřecí a vepřové maso, zelenina (Bolívie) • 55 Kč • Venezuelská polévka z mořských plodů; ryba, mušle, chobotničky, krevety • 129 Kč • Steak z argentinského vysokého roštěnce s tukovým očkem s omáčkou chimichurri • 479 Kč • Steak z argentinského vysokého roštěnce s tukovým očkem s omáčkou chimichurri • 899 Kč • Steak z argentinského nízkého roštěnce s omáčkou chimichurri • 479 Kč • Flank steak s omáčkou chimichurri a a vinmeláda z Cabernet Sauvignonu • 349 Kč • Chilli con carne z argentinské svíčkové s nacho lupínky • 299 Kč • Krevety a chobotnice v česnekovém oleji, servírované s křupavým toustem • 249 Kč • Marinovaná pražma servírovaná s grilovanou zeleninou • 299 Kč Výběr z v inného lístku (rozlévaná vína) • Cabernet Sauvignon Antarés (Chile) • 55 Kč • Malbec Reserva (Argentina) • 95 Kč • Cabernet Sauvignon Coleccion Privada (Chile) • 95 Kč • Merlot Coleccion Privada(Chile) • 95 Kč (lahve) • Cabernet Sauvignon Varietal • Region: Uco Valley/Mendoza vinice: Las pintadas • 270 Kč • Malbec Varietal • Region: Uco Valley/ Mendoza vinice: Las pintadas • 270 Kč • Syrah Varietal • Region: Uco Valley/ Mendoza vinice: Las pintadas • 270 Kč • Cabernet Sauvignon Reserva • 345 Kč • Malbec Reserva • Region: Uco Valley/ Mendoza vinice: La Esperanza • 345 Kč • Chardonnay Varietal • Region: Uco Valley/ Mendoza vinice: Las pintadas • 275 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče