La Degustation Boheme Bourgeoise

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jestli v jídle hledáte lokálnost, pak jste na správném místě Šéfkuchař Oldřich Sahajdák to tak chtěl už od začátku: přijít do La Degu, jak se téhle michelinské restauraci zkráceně říká, má připomínat návštěvu na nedělní oběd. Proto restaurace nemá žádné a la carte menu, striktně nabízí jen dvě degustační: šestichodové a delší menu du chef. Můžete to milovat, nebo nenávidět, tak to tady ale prostě je.

A totéž platí i pro Sahajdákova jídla. Celým menu se linou kedlubnové, ředkvičkové, cibulové a salátové chody, které vás buď mohou nadchnout – anebo naopak. Michelinské inspektory evidentně nadchly už několikrát a vlastně ne náhodou: máloco dnes symbolizuje módní špičkovou lokální kuchyni tak jako právě Sahajdákova malá ředkvička sedící na velké kamenné desce, jedno z jeho amuse bouche. Na druhé straně jemný tatarák v chlebové sušence, jiné amuse bouche, musí zaujmout každého.

Sahajdák je známý perfekcionista, což vidíte jak z výběru nejlepších domácích surovin, tak z jejich kuchařského pečlivého zpracování i aranžmá na talíři. Naposled jsem v podniku seděl hned vedle přípravného stolu a přímo sledoval finální kompletaci jídel, takže dobře vím, jak Sahajdák osobně dbá na každý detail. To je v éře kultu šéfkuchařů, co víc kážou v TV, než vaří, jistě sympatické. A také fér: menu v La Degu určitě není levné, jeden chod včetně ředkviček s květákem vychází zhruba na 400 korun – samozřejmě bez vína! Šéfkuchař by tedy na ně měl osobně dohlédnout.

Víno bohužel v La Degu úplně nefunguje, určitá daň za lokálnost. Třeba telecí pajšl, krásně šťavnatá a křehká játra s bešamelovou omáčkou, která se vám v puse jen rozpustí a na rozdíl od jiných jídel vládnou i plnou chutí, prostě přebijí hubenější moravský Pinot Noir, oficiální wine pairing. V michelinské restauraci by se chuť jídla a vína ale měla v puse sejít. Podobně delikátní jako telecí pajšl je Sahajdákův pstruh se smetanou, křehčeji udělaného pstruha moc nenajdete. Občas jako by tady ale na talíři chyběla chuť. Čekal jsem na ni třeba u chřestu s holandskou omáčkou, talíř byl však prázdný dřív, než jsem se jí dočkal. Pravým opakem je pak sladký dezert, jogurt s lískovými ořechy s tenkou bramborovou vrstvou podávaný s moravským Ryzlinkem vlašským; u něj cítíte jemnou a plnou chuť hned od prvního sousta. Zapomeňte ovšem na silné espreso na závěr, v La Degu praktikují jen hispterský filtr!

La Degustation Boheme Bourgeoise

Haštalská 18, Praha 1 ? t: 222 311 234 ? e: boheme@ambi.cz ? www.ladegustation.cz ? šéfkuchař: Oldřich Sahajdák

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Víte, kdo vlastní vaši banky? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Jak napsat správně CV, aby vás pozvali na pohovor
Jak přijímat a posílat balíky do zahraničí aneb kdy se platí DPH a clo?
Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?
Zdraží v roce 2018 energie? A je dobré si cenu elektřiny nebo plynu fixovat?
Auta
Sháníte dvanáctiválcové kombi? Aston Martin vám ho prodá,…
Galerie na středu: Nejlevnější rychlá kombi s výkonem od 200 koní na českém trhu
Honda Civic dostane naftový motor 1.6 i-DTEC. Koupíte ho ale až na jaře 2018
Řidičské průkazy: Skupiny, podskupiny, druhy vozidel a minimální věk pro udělení
BMW zveřejnilo první fotku nové Z4. Oficiálně se představí zítra
Technologie
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
GeForce na bázi Volty letos nebudou. Masová výroba na 12nm procesu začne koncem roku
Elektromobilů a hybridů u nás přibývá. Je jich přes jedno procento
Synology uvádí základní čtyřdiskový NAS. Je rychlejší a úspornější
Samsung za týden uvede Gear Fit 2 Pro, svůj nejlepší sportovní náramek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít