Kvalitu potravin ovlivňují výrobci

05. října 2015, 00:00 - MILAN KROUTIL
05. října 2015, 00:00

Jak je to s bezpečností a kvalitou dnešních potravin? Bezpečné nemusí nutně znamenat i kvalitní

Bezpečnost potravin a zejména pak jejich kvalita jsou stále aktuálními tématy. Bezpečnými potravinami se rozumějí ty, jež nemají škodlivý účinek na zdraví konzumentů a nejsou nevhodné pro spotřebu.

Požadavek uvádět na trh pouze bezpečné potraviny je dán legislativně a spotřebitel zdravotní nezávadnost automaticky předpokládá. Situace, kdy se na trh nevědomě uvádějí „nebezpečné“ potraviny ve velkém množství, jsou spíše ojedinělé. Velké kauzy jsou často spojeny s vědomou distribucí kontaminovaných potravin nebo selháním kontrolních mechanismů vlivem lidského faktoru.

Jako příklad můžeme připomenout úmyslné ředění kvasného lihu pro výrobu alkoholických nápojů metanolem v Česku. V kauze umírali lidé a pachatelé byli odsouzeni.

Neobvyklým jevem není ani vědomé falšování potravin, kdy je zpravidla hodnotnější složka potraviny nahrazována méně hodnotnou nebo je potravina jinak upravena s cílem maximalizace zisku. V lepším případě nemá takto upravená potravina vliv na lidské zdraví, příkladem může být nedeklarovaný obsah koňského masa v masných výrobcích, v horším případě však může být dopad tragický, jako tomu bylo v případě falšování sušeného mléka melaminem v Číně.

A jak je to s kvalitou? Zatímco bezpečnost potraviny je dána legislativně, vnímání kvality potraviny závisí z velké části na subjektivním hodnocení spotřebitele a souvisí s tím, jak on sám vnímá parametry kvality a jaké má předchozí zkušenosti. Nelze tedy předpokládat, že bezpečná potravina bude spotřebitelem vnímána vždy také jako kvalitní.

Je zřejmé, že kvalita potraviny závisí z velké části na receptuře vytvořené výrobcem, který určuje poměr, druh a kvalitu použitých surovin a způsob jejich technologického zpracování. Konkrétní složení receptury závisí na řadě faktorů, včetně výrobní ceny finálního výrobku. Výrobce tak přímo ovlivňuje, jaká potravina bude spotřebitelem vnímána jako velmi kvalitní a jaká jako méně kvalitní.

V závislosti na konkrétní potravině mohou být kvalitativní parametry definovány i legislativně, příkladem mohou být výrobky s chráněným zeměpisným označením (např. Olomoucké tvarůžky) nebo obsah masa u některých masných výrobků. V poslední době pozorujeme snahu o zvýšení kvality potravin, příkladem je projekt Českých cechovních norem, který navazuje na tradici českých technických norem (ČSN) a v rámci nových oborových norem stanovuje kvalitativní parametry pro vybrané potravinářské výrobky s cílem pozvednout kvalitu českých výrobků a vrátit jim jejich renomé i u spotřebitelů.

O autorovi| MILAN KROUTIL, ředitel divize služeb pro potravinářství a zemědělství, TÜV SÜD Czech

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které Vás ochrání před otravnými telefonáty
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Na Audi RS Q5 už čekat nemusíte. K dispozici je SQ5…
Retro na neděli: Ford GT40 vznikl jako pomsta značce Ferrari
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Technologie
Google dnes představí Android O. Stylově na zatmění Slunce v USA
Intel vydává nové Atomy pro servery. 16 jader, spotřeba do 30 W a 10 Gb/s síťovky k tomu
Xbox One X bude stát 13 500 Kč. Do obchodů půjde i limitovaná edice Scorpio
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
První 120Hz 4K monitor je tu. S nižším rozlišením umí i 480 Hz a vyrábí ho dva nadšenci
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít