Kvalitu potravin ovlivňují výrobci

05. října 2015, 00:00 - MILAN KROUTIL
05. října 2015, 00:00

Jak je to s bezpečností a kvalitou dnešních potravin? Bezpečné nemusí nutně znamenat i kvalitní

Bezpečnost potravin a zejména pak jejich kvalita jsou stále aktuálními tématy. Bezpečnými potravinami se rozumějí ty, jež nemají škodlivý účinek na zdraví konzumentů a nejsou nevhodné pro spotřebu.

Požadavek uvádět na trh pouze bezpečné potraviny je dán legislativně a spotřebitel zdravotní nezávadnost automaticky předpokládá. Situace, kdy se na trh nevědomě uvádějí „nebezpečné“ potraviny ve velkém množství, jsou spíše ojedinělé. Velké kauzy jsou často spojeny s vědomou distribucí kontaminovaných potravin nebo selháním kontrolních mechanismů vlivem lidského faktoru.

Jako příklad můžeme připomenout úmyslné ředění kvasného lihu pro výrobu alkoholických nápojů metanolem v Česku. V kauze umírali lidé a pachatelé byli odsouzeni.

Neobvyklým jevem není ani vědomé falšování potravin, kdy je zpravidla hodnotnější složka potraviny nahrazována méně hodnotnou nebo je potravina jinak upravena s cílem maximalizace zisku. V lepším případě nemá takto upravená potravina vliv na lidské zdraví, příkladem může být nedeklarovaný obsah koňského masa v masných výrobcích, v horším případě však může být dopad tragický, jako tomu bylo v případě falšování sušeného mléka melaminem v Číně.

A jak je to s kvalitou? Zatímco bezpečnost potraviny je dána legislativně, vnímání kvality potraviny závisí z velké části na subjektivním hodnocení spotřebitele a souvisí s tím, jak on sám vnímá parametry kvality a jaké má předchozí zkušenosti. Nelze tedy předpokládat, že bezpečná potravina bude spotřebitelem vnímána vždy také jako kvalitní.

Je zřejmé, že kvalita potraviny závisí z velké části na receptuře vytvořené výrobcem, který určuje poměr, druh a kvalitu použitých surovin a způsob jejich technologického zpracování. Konkrétní složení receptury závisí na řadě faktorů, včetně výrobní ceny finálního výrobku. Výrobce tak přímo ovlivňuje, jaká potravina bude spotřebitelem vnímána jako velmi kvalitní a jaká jako méně kvalitní.

V závislosti na konkrétní potravině mohou být kvalitativní parametry definovány i legislativně, příkladem mohou být výrobky s chráněným zeměpisným označením (např. Olomoucké tvarůžky) nebo obsah masa u některých masných výrobků. V poslední době pozorujeme snahu o zvýšení kvality potravin, příkladem je projekt Českých cechovních norem, který navazuje na tradici českých technických norem (ČSN) a v rámci nových oborových norem stanovuje kvalitativní parametry pro vybrané potravinářské výrobky s cílem pozvednout kvalitu českých výrobků a vrátit jim jejich renomé i u spotřebitelů.

O autorovi| MILAN KROUTIL, ředitel divize služeb pro potravinářství a zemědělství, TÜV SÜD Czech

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Toyota Yaris GRMN zní hodně naštvaně. Na český trh dorazí…
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na nerovnosti i riziko kolize
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Technologie
Tahle zahnutá výloha je ve skutečnosti obří flexibilní OLED panel od LG
Stahujte zdarma zombie co-op řežbu Killing Floor. Ale musíte si pospíšit
Intel zlevnil všechny Xeony Phi. Nejvýkonnější modely víc než o polovinu
Steam rozjel letní výprodeje her. Nákupní horečku mu ale překazili „hackeři“
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít