Koishi

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jedna z prvních kvalitních brněnských restaurací pořád patří mezi nejlepší v celém Česku

Simona Elsnerová a Ján Martinkovič, sympatičtí majitelé Koishi, o svém podniku neradi mluví jako o sushi restauraci. Logicky: špičkové japonské sushi tvoří jen část jeho menu, neméně důležité jsou totiž v restauraci i nesyrové mořské a sladkovodní ryby nebo mořské plody.

Třeba velké, fantasticky šťavnaté a krásně slané ústřice podávané s citronem a sójovou omáčkou. Pocházejí z Irska, odkud je po dvou letech převážejí na finále do Bretaně, a samozřejmě chutnají úplně jinak než většina ústřic, které jste kdy jedli. Na začátek celovečerní hostiny ve špičkové rybí restauraci vás máloco nakopne tak jako právě kombinace ústřic vonících celým mořem a sklenky něčeho šumivého, suchého a pěkně řízného.

V Koishi berou jídlo jako „meditaci“, což v tomto případě neznamená laciný prázdný slogan.

A kromě očisty duše a těla, pro niž je jak dělaný i interiér restaurace, to znamená především prvotřídní, čerstvé a také perfektně zpracované suroviny. Takže třeba jesetera v Koishi kupují od Čecha žijícího ve Vídni, který má sádky kolem rakouské metropole. K sushi vám zase pozorná obsluha přinese alsaské bílé cuvée Mittnacht namíchané právě k sushi.

I to je pro Koishi velmi typické: delikátní ryby mnoha chuťových nuancí i konzistence si žádají delikátní vinnou kombinaci, jak ostatně dobře věděl i agent James Bond: jen barbar a zločinec si dá k rybě chianti. Koishi je v Brně taková instituce, že si Elsnerová ještě pamatuje, že v Údolní ulici, kde podnik sídlí, bývalo pusto. Dnes tu kromě výborné vinotéky Petit Cru, patřící ke Koishi, najdete i La Bouchée nebo další lepší vinotéku.

K pustu na ulici ovšem patřilo i pusto v gastronomickém povědomí mnohých místních, přinejmenším ohledně exotického sushi. Někteří vraceli ryby s tukem jako defektní bůček, zatímco pro Japonce platí naprostý opak: čím víc tuku na rybě, tím větší specialita. „Náš japonský sushi master to neuměl vůbec pochopit, pro ně je ryba s tukem lahůdka,“ usmívá se Martinkovič.

Zkuste proto v Koishi kombinaci různých a všelijak upravených ryb, ať můžete v klidu porovnat jejich chutě a najít svou nejoblíbenější. Perfektně se na to hodí třeba velký talíř sashimi s tuňákem, mořským vlkem, kamčatským krabem a lososem, to vše v různých úpravách. Třeba jemný a šťavnatý mořský vlk zabalený do mořské řasy je delikatesa, jenže neméně dobrý je i marinovaný mořský vlk nebo modrohlav. Takzvaná butterfish, což pro rybu jistě není úplně nejlepší jméno, je pro některé lidi postrachem. V Koishi ji podávají jen lehce ožehnutou a věřte, že chutná skvěle!

A stejně tak i asijsky ostrá a štiplavá Tom Yam polévka z krevet, kalamárů, hub a bylinek. A ještě zpět k již zmíněnému jeseterovi: ten podávají s lanýžovou raviolou a silným hovězím vývarem podlitým sépiovým inkoustem. Kombinace je to perfektní: lanýž zjemňuje jinak výrazné chutě ostatních ingrediencí a výsledkem je mozartovská harmonie, řekl by někdo lyričtější než já. A to včetně servírování jídel; na estetické stránce si v Koishi zakládají stejně bedlivě jako na chuťové, ostatně nejdřív vždy jíme očima.

Japonská kuchyně má samozřejmě ještě jednu zásadní výhodu: protože stojí na rybách a jejich buď syrové, nebo velmi čisté a netučné úpravě, můžete klidně jíst celý večer a domů stejně nikdy nepůjdete přejedení. Ostatně právě Japonci se nedožívají nejvyššího věku na světě náhodou, smetanová svíčková s knedlíky není to pravé. V rybí restauraci to pak znamená, že můžete menu bez starostí vyzkoušet odshora dolů. A to včetně různých sushi, která v Koishi tvoří zhruba polovinu jídel. Ohledně sushi vyznávají v restauraci tradici i modernu, takže můžete směle experimentovat.

A nemusíte se ničeho bát, vždycky totiž zůstanete ve zkušených rukou. Zatímco o přípravu sladkovodních ryb se v Koishi stará šéfkuchař Petr Fučík, sushi tu šéfuje Noritada Saito, jenž se mu věnuje téměř čtyřicet let. V menu můžete vybírat z jednotlivých položek i velkých setů a v případě zájmu o kombinaci s vínem vše konzultovat s poučenou obsluhou.

A ještě jedna důležitá věc: Koishi je samozřejmě tuzemská rybí instituce, o tom žádná. To ale určitě neznamená, že v menu, jež se mění zhruba každé dva měsíce, nenajdete i nerybí položky. Třeba delikátní kachnu nebo telecí brzlík. I proto se sem vždy vyplatí zajít.

Koishi ? Údolní 11, Brno ? t: 777 564 744 ? e: koishi@koishi.cz ? www.koishi.cz ? šéfkuchař: Petr Fučík ? sushi master: Noritada Saito

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Auta
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let…
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Technologie
Cnews FM: Náhrada za reklamy a podivné počty Microsoftu [podcast]
GPU Vega 11 by mohlo mít 2048 shaderů, AMD s ním prý chystá Radeony RX Vega 32 a 28
Intel prý chystá už i dvoujádrové Kaby Lake-X, extrémní Core i3 pro platformu X299
Nvidia nabízí levnější Shield TV. V balení však nemá gamepad
Jedna z nejlepších hororových her je teď zdarma. Stáhněte si Outlast
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít