Koishi

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jedna z prvních kvalitních brněnských restaurací pořád patří mezi nejlepší v celém Česku

Simona Elsnerová a Ján Martinkovič, sympatičtí majitelé Koishi, o svém podniku neradi mluví jako o sushi restauraci. Logicky: špičkové japonské sushi tvoří jen část jeho menu, neméně důležité jsou totiž v restauraci i nesyrové mořské a sladkovodní ryby nebo mořské plody.

Třeba velké, fantasticky šťavnaté a krásně slané ústřice podávané s citronem a sójovou omáčkou. Pocházejí z Irska, odkud je po dvou letech převážejí na finále do Bretaně, a samozřejmě chutnají úplně jinak než většina ústřic, které jste kdy jedli. Na začátek celovečerní hostiny ve špičkové rybí restauraci vás máloco nakopne tak jako právě kombinace ústřic vonících celým mořem a sklenky něčeho šumivého, suchého a pěkně řízného.

V Koishi berou jídlo jako „meditaci“, což v tomto případě neznamená laciný prázdný slogan.

A kromě očisty duše a těla, pro niž je jak dělaný i interiér restaurace, to znamená především prvotřídní, čerstvé a také perfektně zpracované suroviny. Takže třeba jesetera v Koishi kupují od Čecha žijícího ve Vídni, který má sádky kolem rakouské metropole. K sushi vám zase pozorná obsluha přinese alsaské bílé cuvée Mittnacht namíchané právě k sushi.

I to je pro Koishi velmi typické: delikátní ryby mnoha chuťových nuancí i konzistence si žádají delikátní vinnou kombinaci, jak ostatně dobře věděl i agent James Bond: jen barbar a zločinec si dá k rybě chianti. Koishi je v Brně taková instituce, že si Elsnerová ještě pamatuje, že v Údolní ulici, kde podnik sídlí, bývalo pusto. Dnes tu kromě výborné vinotéky Petit Cru, patřící ke Koishi, najdete i La Bouchée nebo další lepší vinotéku.

K pustu na ulici ovšem patřilo i pusto v gastronomickém povědomí mnohých místních, přinejmenším ohledně exotického sushi. Někteří vraceli ryby s tukem jako defektní bůček, zatímco pro Japonce platí naprostý opak: čím víc tuku na rybě, tím větší specialita. „Náš japonský sushi master to neuměl vůbec pochopit, pro ně je ryba s tukem lahůdka,“ usmívá se Martinkovič.

Zkuste proto v Koishi kombinaci různých a všelijak upravených ryb, ať můžete v klidu porovnat jejich chutě a najít svou nejoblíbenější. Perfektně se na to hodí třeba velký talíř sashimi s tuňákem, mořským vlkem, kamčatským krabem a lososem, to vše v různých úpravách. Třeba jemný a šťavnatý mořský vlk zabalený do mořské řasy je delikatesa, jenže neméně dobrý je i marinovaný mořský vlk nebo modrohlav. Takzvaná butterfish, což pro rybu jistě není úplně nejlepší jméno, je pro některé lidi postrachem. V Koishi ji podávají jen lehce ožehnutou a věřte, že chutná skvěle!

A stejně tak i asijsky ostrá a štiplavá Tom Yam polévka z krevet, kalamárů, hub a bylinek. A ještě zpět k již zmíněnému jeseterovi: ten podávají s lanýžovou raviolou a silným hovězím vývarem podlitým sépiovým inkoustem. Kombinace je to perfektní: lanýž zjemňuje jinak výrazné chutě ostatních ingrediencí a výsledkem je mozartovská harmonie, řekl by někdo lyričtější než já. A to včetně servírování jídel; na estetické stránce si v Koishi zakládají stejně bedlivě jako na chuťové, ostatně nejdřív vždy jíme očima.

Japonská kuchyně má samozřejmě ještě jednu zásadní výhodu: protože stojí na rybách a jejich buď syrové, nebo velmi čisté a netučné úpravě, můžete klidně jíst celý večer a domů stejně nikdy nepůjdete přejedení. Ostatně právě Japonci se nedožívají nejvyššího věku na světě náhodou, smetanová svíčková s knedlíky není to pravé. V rybí restauraci to pak znamená, že můžete menu bez starostí vyzkoušet odshora dolů. A to včetně různých sushi, která v Koishi tvoří zhruba polovinu jídel. Ohledně sushi vyznávají v restauraci tradici i modernu, takže můžete směle experimentovat.

A nemusíte se ničeho bát, vždycky totiž zůstanete ve zkušených rukou. Zatímco o přípravu sladkovodních ryb se v Koishi stará šéfkuchař Petr Fučík, sushi tu šéfuje Noritada Saito, jenž se mu věnuje téměř čtyřicet let. V menu můžete vybírat z jednotlivých položek i velkých setů a v případě zájmu o kombinaci s vínem vše konzultovat s poučenou obsluhou.

A ještě jedna důležitá věc: Koishi je samozřejmě tuzemská rybí instituce, o tom žádná. To ale určitě neznamená, že v menu, jež se mění zhruba každé dva měsíce, nenajdete i nerybí položky. Třeba delikátní kachnu nebo telecí brzlík. I proto se sem vždy vyplatí zajít.

Koishi ? Údolní 11, Brno ? t: 777 564 744 ? e: koishi@koishi.cz ? www.koishi.cz ? šéfkuchař: Petr Fučík ? sushi master: Noritada Saito

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Víte, kdo vlastní vaši banky? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Jak napsat správně CV, aby vás pozvali na pohovor
Jak přijímat a posílat balíky do zahraničí aneb kdy se platí DPH a clo?
Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?
Zdraží v roce 2018 energie? A je dobré si cenu elektřiny nebo plynu fixovat?
Auta
Sháníte dvanáctiválcové kombi? Aston Martin vám ho prodá,…
Galerie na středu: Nejlevnější rychlá kombi s výkonem od 200 koní na českém trhu
Honda Civic dostane naftový motor 1.6 i-DTEC. Koupíte ho ale až na jaře 2018
Řidičské průkazy: Skupiny, podskupiny, druhy vozidel a minimální věk pro udělení
BMW zveřejnilo první fotku nové Z4. Oficiálně se představí zítra
Technologie
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
GeForce na bázi Volty letos nebudou. Masová výroba na 12nm procesu začne koncem roku
Elektromobilů a hybridů u nás přibývá. Je jich přes jedno procento
Synology uvádí základní čtyřdiskový NAS. Je rychlejší a úspornější
Samsung za týden uvede Gear Fit 2 Pro, svůj nejlepší sportovní náramek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít