Když můžete jíst i snít zároveň

24. listopadu 2014, 00:00 - Petr Holec
24. listopadu 2014, 00:00

Do pražského Podolí si můžete zajít na italské rizoto, newyorský hot dog se zelím i carpaccio z kapra

Sním, či jím? ptá se sama sebe stylová restaurace Rest sídlící v přízemním domku v Podolí přímo pod Vyšehradem.

Hned po vstupu do tohoto snového prostoru pochopíte, že tu můžete současně dělat obojí, protože tu obojí funguje.

Rest vznikl na místě někdejší zahradní pivnice pod podolskou porodnicí, jejíž provozovatel neplatil nájem. Už při příchodu k restauraci vás vítá ležérní venkovní posezení s konfigurací i uklidňujícím dojmem soukromého obýváku. Navíc s romantickým výhledem do zátoky s přístavištěm lodí.

Interiér Restu se dělí do tří či spíš dvou částí: vstupního prostoru s dřevěným obkladem a restaurační dvojmístnosti předělené opticky krbem s nefalšovaným ohněm a naskládaným dřívím z jedné strany a knihovnou z druhé. Hned u vstupu do jídelního prostoru stojí bar, jak to má správně být, a zhruba uprostřed nepřehlédnete u zdi klavír, jenž restauracím vždy přidává nádech melancholie. Zadní místnost je pak menší a kromě klasických jídelních stolů tu najdete i koženou sedačku s křesly pro intimnější a pohodlnější posezení s vínem.

Hned po vstupu do Restu pochopíte jedno: na rozdíl od mnohých tuzemských podniků, v nichž jako by se inspirovali útulností heren, tady perfektně pochopili, že nejlepší restaurace vždy primárně neprodávají jídlo, ale pohostinnost – nebo aspoň její iluzi. Můžete mít výjimečné menu i vinný lístek, klíčová je ale právě pohostinnost. A právě tu v Restu cítíte ještě před pohledem do menu. Zvlášť máteli i v pražském inverzním podzimu štěstí na slunce, jež sem většinu dne svítí velkými okny i prosklenými dveřmi na terasu. Ve spojení s jazzem, který zde pouštějí, originálnější prostor v Praze najdete jen stěží.

Kapr, pstruh i losos Menu Restu je neobvykle doširoka rozkročené. „Nejsme španělská restaurace, ale líbí se nám princip,“ vysvětluje třeba Rest zařazení tapas na menu, kde ale najdete i tradičnější předkrmy. Ano, proti principu tapas nelze nic namítat, je geniálně prostý. Kombinace tří stojí 285 korun a nejde jim odolat; hned jsem objednal marinovaného pstruha se salátkem z černé čočky Beluga, grilované krevety a pečené španělské papričky s mořskou solí.

K jídlu číšník nabídl u nás stále oblíbenější italské bílé Gavi di Gavi, které však nebývá nic moc. Mnohem více řízně suché i minerálně osvěživé chuti nabídlo cuvée rýnského a vlašského ryzlinku dělané na zakázku. Tapas v Restu nelze nic vytknout. Tři kousky čerstvě chutnajícího marinovaného pstruha s cibulí a černou čočkou, velké smažené krevety s kořeněným dipem a výrazné, přesto však delikátně jemné papričky vás vždycky musejí potěšit, když je kuchař udělá kulinářsky čistě. Příliš gastronomické fantazie totiž zabíjí – v Restu ovšem znají její přesnou míru: zdejší tapas jsou sice chuťově rafinované, složením však jednoduché. Nakonec jde o jednohubky, pouhé chuťovky. Jednoduše v bílém porcelánu je zde i servírují. Jedinou kritiku si zřejmě zaslouží až příliš velkorysé porce, může-li být velkorysost kritizována – zabrání vám ochutnat víc.

Samozřejmě ale můžete v Restu začít i předkrmy. Já začal tapas jen proto, že v den mé návštěvy neměli z předkrmů carpaccio z marinovaného kapra (135 korun). Ne že bych byl milovníkem naší národní ryby, již třeba Italové kvůli bahnité chuti i vůni (či zápachu) radši obalují; prostě jsem jen chtěl zjistit, jak si tady s její neprémiovou chutí poradí. Jinak ale na předkrmovém menu najdete i tuňákové tataki (185 korun) nebo marinovaného lososa v ginu a jalovci s medovohořčičným dresinkem (185 korun).

Nejen k předkrmům si můžete vybrat z téměř dvacítky rozlévaných vín za příznivé ceny, což je další zdejší velkorysost.

Precizní jednoduchost Stálé menu Restu, kde mají i denní nabídku, není snadné definovat. Třeba italské je v tom, že v něm najdete například rizoto (265 korun), grilované kalamáry (245 korun) nebo mušle na víně (185 korun). Francouzské je zase tím, že tu dělají i grilovaná francouzská prsa (285 korun) nebo hovězí pupek s hříbkovou omáčkou a opečenými bramborami (385 korun). Ameriku pak jasně ucítíte z hovězího burgeru se sýrem (185 korun) nebo hot dogu NY (95 korun), Anglii z poctivých fish & chips (185 korun) a Balkán říznutý Blízkým východem z halloumi (165 korun).

Můžete však zůstat v klidu, jestli v tom cítíte klasickou tuzemskou všehochuť bez jasné chuti, kdy stovky pokrmů maskují kulinářskou bezradnost – ostatně jste v Restu.

Při pozornější četbě totiž menu tvoří logický kompaktní celek. Navíc jeho jednotlivé položky nápaditě spojují kontinenty, čemuž dnes moderně říkáme fúze. V newyorském hot dogu proto najdete i zelí a v cheeseburgeru zase kozí sýr. A velké grilované krevety zde připravují s exotickým mangem, zatímco rybí gril mix podávají s bramborovým salátem. Taková fantazie určitě nezabíjí.

Já však zůstal o vody, konkrétně té mořské.

Italské rizoto vypadá jako jednoduchý pokrm, zdání ale zle klame. Právě na něm totiž zjistíte, zda jste v podniku z pořadu Ano, šéfe!, kde Zdeněk Pohlreich napravuje nejhorší gastronomické zločiny, nebo ve skutečné restauraci, jež si zaslouží váš návrat.

Zdejší šafránové rizoto s grilovanými krevetami chutnalo výborně: rýže udělaná jemně al dente, základní vývar silný, krevety krásně křehké a chuť i vůně čistě mořská.

I proto jsem přiobjednal ještě marinovaného lososa z předkrmové sekce. Ne že bych dávno neměl dost; jen jsem pochopil, že v Restu dbají na preciznost, takže je radost objednávat. Ani losos nezklamal: čerstvý, jemný a šťavnatý s delikátní marinádou, jež překryje náznak tučnosti.

Na sladkou tečku už nedošlo. Rybí maso ani mořské plody sice nejsou extra syté ani těžké, zvlášť v kombinaci se suchým bílým vínem, i tak ale šlo o plnohodnotnou hostinu. Navíc v nejlepším se má přestat, ne? Pokud však rádi končíte návštěvu restaurace sladkým, mají pro vás v Restu čokoládový dort s višněmi (115 korun), domácí řecký jogurt s kokosem a mandlemi v horkém medu (75 korun) nebo kokosový creme brulée (95 korun). Já se před odchodem spokojil se silným espresem, takže můžu potvrdit, že v Restu nešidí ani kávu, ani kávovar.

Má jediná výtka směřuje k číšníkovi, jinak velmi vstřícnému i pozornému. Při odchodu by se obsluha nikdy neměla ptát hostů, jestli přijdou znovu – může uvést do nepohostinné situace. Když budou chtít znovu přijít, protože jsou nadšení, určitě přijdou; když nebudou chtít přijít, protože na italské rizoto dáváte místo parmazánu eidam, zřejmě nepřijdou.

Jen vám to asi stejně neřeknou.

hodnocení romantická lokalita i příjemný interiér pestré menu široká nabídka rozlévaných i lahvových vín příliš velké porce tapas Rest Podolské nábřeží 34/6, 140 00 Praha 4 – Podolí

tel.: 273 130 230, 777 201 877 e-mail: rest@restrest.cz www.restrest.cz Otevírací doba: Po–Čt 11.00–23.00, Pá–So 11.00–24.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Toskánský tatarský biftek z hovězí svíčkové s parmazánem a s topinkami • 245 Kč • Silný vývar z hovězích žebírek se zeleninovým julienne, masem a nudlemi • 75 Kč • Salmorejo – studená španělská tomatová polévka s jamónem a vajíčkem • 75 Kč • Salát Nicoise s grilovaným čerstvým tuňákem, římský salát, fazolky, olivy, rajčata, ančovičky, brambory, vejce • 235 Kč • Grilované kalamáry 200g, s česnekem a rukolou, pita chléb • 245 Kč • Celá ryba na grilu (dle denní nabídky) cca 300-400g, dle nabídky (pražma, hejk, mořský vlk…) s lehkým bramborovým salátem • 285 Kč • Mušle na bílém víně cca 400g, s francouzskou bagetkou • 185 Kč • Štikozubec, Štika, Jeseter • 99 Kč • Štítník, Mořský Vlk, Pražma královská • 129 Kč • Ropušnice, Sv. Petr, Zubatec • 189 Kč • Grilovaná kachní prsa 200g se spatzlemi, čerstvým špenátem a jarní cibulkou na víně • 285 Kč • Kleftiko - jehněčí kolínko po zbojnicku pečené s bramborami a zeleninou • 295 Kč Výběr z nápojového lístku • Chardonnay 2012 • 540 Kč • Pinot Blanc „Sur-lie“ 2011, Kraví Hora • 540 Kč • Gewürztraminer Pod Hazmburkem 2012 • 790 Kč • Ryzlink rýnský „Stříbrný“ 2012 • 540 Kč • Cabernet sauvignon „Turold“ 2008 • 590 Kč • Svatovavřinecké 2011/12 • 560 Kč • Pinot Noir 2012 • 580 Kč • Pinot Noir Ben´s Reserve 2006 • 740 Kč • Barbera Pinerolese 2009 DOC Foravia • 990 Kč • Rosé Dolomiti 2009 IGT • 640 Kč • SIsonzo Rosato „Ciatons Rosé“ 2008 IGT • 1290 Kč • Rosso Toscano „Cavaliere“ 2003 IGT • 2590 Kč • Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2011 DOC • 490 Kč • Montepulciano D´Abruzzo „Spiano“ 2009 DOC • 490 Kč • Rosso „Costa D´Amalfi“ 2008 DOC • 690 Kč • Aglianico del Vuture „Teodosio“ 2007 DOC • 690 Kč • Saint-Veran Blanc Expression de Finesse 2012 • 890 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče