Když dva dělají totéž, není to totéž

13. července 2015, 00:00 - Klára Donathová
13. července 2015, 00:00

Japonsko-korejská restaurace Hanil funguje dlouhé roky. Před několika měsíci jí přibyla konkurence - Mikuni, obávat se jí zatím nemusí

Recenze se standardně věnuje jen jednomu podniku, tentokrát ovšem udělám výjimku. Zaměření i nabídka obou restaurací jsou si natolik podobné, že se jejich vzájemnému srovnání nelze ubránit.

Korejských restaurací je v Praze opravdu málo, proto mě mile překvapilo, když se na Senovážném náměstí objevila restaurace nová, se stejnou nabídkou jako Hanil, jehož název, HanZKorea, IlZJaponsko, jasně napovídá, že se zde podává japonská a korejská kuchyně. První návštěva proběhla relativně hladce až na občasné výpadky v nabídce. Nebyla například perlivá voda, nebylo ani typické korejské jídlo bulgogi, které znám právě z Hanilu a chtěla jsem ho ochutnat. Číšník, který zřejmě neměl v obsluhování dlouhou praxi, vynahrazoval nedostatek zkušeností extrémní snahou a přívětivostí. Navíc byla restaurace téměř plná a většina hostů měla asijské kořeny, což mě utvrzovalo v tom, že jsme na správném místě. Následně se ukázalo, že se nejspíše jednalo o turisty, kteří vycházeli z doporučení na některé z webových stránek.

Druhá návštěva o několik dní později v době oběda byla za hranicí přijatelnosti. Vybírat jsme mohli jen ze zkrácené polední nabídky. Upozornění na omezený výběr jídel přes poledne bohužel na webových stránkách restaurace chybí, stejně jako stálé polední menu, které tvoří polévka označená jako ramen, ke kterému má ovšem opravdu daleko, dvě nebo tři hlavní jídla a několik bento boxů se sushi. Ten den bohužel dodavatelé nepřivezli ryby, takže bento boxy jsme si objednat nemohli. Předkrmy nebyly v nabídce žádné, takže jsme si objednali bibimbap, kuřecí ramen (můj oblíbený vepřový tonkotsu ramen není ani ve stálém lístku) a jeyuk bokum - vepřové maso v pikantní omáčce s rýží.

K pití jsem si objednala jasmínový čaj, který jsem nedostala ani po třičtvrtěhodině čekání a dvou připomenutích. Nakonec jsme nedostali ani jeyuk bokum. Světe, div se, v japonskokorejské restauraci došla rýže. Zoufalost celé situace se opět snažil zachraňovat onen milý číšník, ale když vám někdo po hodině řekne, že vám nemůže dát ani jídlo objednané z naprosto osekaného lístku, protože zrovinka došla rýže, moc se na tom zachránit nedá.

Všednodenní večeře

Ale pokud jde o jídlo, jsem trpělivá. Rozhodla jsem se přimhouřit oko a dát Mikuni ještě další šanci. Doufala jsem, že konečně ochutnám místní bulgogi a dodávala jsem si odvahu ochutnat i sushi, od kterého mě ovšem odrazovala příliš nízké cena. Jsou věci, na kterých se vyplatí nešetřit, a sushi je jednou z nich. Pokud tedy chcete ochutnat sushi, které je čerstvě připravené z naprosto čerstvých surovin. Vypravila jsem do Mikuni ještě jednou, na všednodenní večeři.

Přestože je restaurace otevřená po celý den bez přestávky, číšník, tentokrát asijského původu, v šest hodin akorát začínal utírat v prázdné restauraci špinavé stoly. Když někdo přišel, špinavý hadr si odložil na nějaký jiný stůl a hosta usadil. Když začal zakládat stoly tak, že podával hostům příbory za tu část, kterou se jí, nosil sklo s prsty (těmi, ve kterých před minutkou držel ten špinavý hadr) uvnitř sklenic, věděla jsem, že jsem v Mikuni naposledy. A to, co následovalo, mě v mém rozhodnutí ani náhodou nezviklalo.

Bulgogi pro změnu neměli, ale to už ani nepřekvapilo.

Již podruhé jsem ochutnala japonské taštičky gyoza s náplní z masa, zřejmě vepřového a zeleniny. V obou případech byly taštičky osmažené ze všech stran, což neodpovídá původní receptuře, kdy se taštičky nejdříve z jedné strany smaží a poté dodělají pod poklicí. I tak to bylo jedno z lepších jídel, které jsem tu ochutnala. Následovaly smažené yaki udon nudle s hovězím masem. Rozvařené nudle byly slepené, kousky masa tuhé tak, že se skoro nedaly rozžvýkat, a trocha unavené zeleniny tomu rozhodně příliš nepomáhala. Tohle jídlo by mě neuspokojilo ani ve fast foodu za třetinu ceny.

Sázkou na jistotu měl být pajeon. Omeleta s mořskými plody (krevety, slávky) s jarní cibulkou, která v trochu bohatším provedení patří mezi má nejoblíbenější jídla právě v Hanilu a při první návštěvě v Mikuni byla chuťově vcelku povedená, byť byla nakrájená na tak velké kusy, že se hůlkami nedala jíst. Vadou na kráse byla v obou případech miska s omáčku postavená přímo uprostřed omelety. Tentokrát byl pajeon na krajích příliš tenký a uprostřed silný. Tedy zatímco kraje byly velmi křupavé, uprostřed byl pajeon syrový.

Věřím, že kdyby se podařilo vychytat tento nedostatek a nakrájet omeletu na kusy jen tak velké, aby se daly dát hůlkami do pusy, bylo by to dobré jídlo za dobrou cenu. Na sushi nedošlo ani tentokrát, přestože odvahu k jeho objednání jsem našla. Asi po hodině a půl nám číšník ne úplně srozumitelně přišel říct, že nám ho nepřinese a že si můžeme objednat něco jiného. Rozuměla jsem mu něco v tom smyslu, že jim naše sushi spadlo, pak ovšem nechápu, proč jsme si měli objednat něco jiného. Zkrátka a dobře, sushi už jsem neochutnala a odešla rozmrzelá s tím, že udělám výjimku, a zatímco se obvykle snažím doporučovat restaurace, které stojí za návštěvu, tentokrát vás budu před návštěvou restaurace Mikuni důrazně varovat.

Po smutném příkladu toho, jak to vypadat nemá, se pokusím popsat, jak to vypadat má. Pokud chcete ochutnat japonskou a korejskou kuchyni ve vcelku autentickém provedení, vypravte se na Žižkov do restaurace Hanil. Funguje řadu let, loni prošla modernizací interiéru, došlo ke změně sushi-mastera, ale nabídka zůstala při starém, což je dobře.

Dokonalá textura

Neváhejte vyzkoušet shora zmiňovanou omeletu v mnohem lepším provedení. Zvenku křupavá a zevnitř vláčná omeleta s pórkem, mořskými plody, vepřovým masem a jarní cibulkou tu nese název pchadžon a je jedním z mých nejoblíbenějších jídel. Dokonalé textuře omelety a její chuti harmonicky propojeně s lehce pikantní omáčkou se těžko odolává.

Sushi v je v Hanilu opravdu čerstvé a precizně provedené. Jeho přípravu můžete pozorovat přes prosklený barový pult, za kterým se nedávno objevily nové tváře. V důsledku toho už nejsou sushi sety tak zdobné jako dříve, provedením jsou ale stále výjimečné, i když chybí vyřezávané ozdoby ze zeleniny, které mě vždy bavilo zkoumat.

K ochutnání toho nejlepšího, co Hanil v oblasti sushi nabízí, doporučuji suši - sashimi -maki set, nabízený pro dvě osoby, ale dimenzovaný spíše pro tři. Set obsahuje mimo jiné lososa, tuňáka, bílého tuňáka, krevety, kaviár, úhoře a mušle.

Bulgogi tu mají vždy. Pokrm tvoří tenké plátky marinované kořeněné hovězí roštěné s rýží a typickou omáčkou. V Hanilu vám dle vašeho přání připraví jídlo v kuchyni nebo vám umožní trochu práce a zábavy navíc tak, že si jídlo budete připravovat sami na stole na litinovém grilu. Obsluha vám dá podrobné instrukce jak na to. Maso je ve výsledku měkké a skvěle ochucené. Upřímně ale nechápu cenu tohoto jídla. Za 495 korun mi přijde opravdu předražené, byť je velmi dobré.

Zkrátka a dobře, kombinace japonské a korejské kuchyně nemusí vždy znamenat kvalitní jídlo a příjemný zážitek. V Praze máte ale šanci dostat obojí na jednom místě. Doporučuji vyhnout se Mikuni a zamířit do Hanilu.

Počítejte, že si za kvalitu připlatíme, ale věřte, že v tomhle případě šetřit nemá smysl. l *

hodnocení Mikuni

nízké ceny

výpadky nabídky, neprofesionální

obsluha, podprůměrné jídlo

hodnocení Hanil

příjemné prostředí i obsluha,

velmi dobré jídlo

vyšší ceny

Mikuni Senovážné náměstí 21, Praha 1 tel.: 607 102 219 www.prahasushi.com Otevírací doba Po-So: 11.00-23.00, Ne: zavřeno HANIL Slavíkova 1581/24, Praha 3 tel.: 724 323 108 www.hanil.cz Otevírací doba Po-So: 11.00-14.30, 17.30-23.00, Ne: zavřeno Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku - Mikuni * Miso Soup, polévka ze sojový miso s tofu a mořské řasy * 70 Kč * Chicken Soup, kuřecí polévka * 75 Kč * Salmon Salad, zeleninový salát s lososem a japonskou Wafu dresinkem * 129 Kč * Tuna Salad, Tuna Sashimi na vrcholu zeleninový salát s japonskou Wafu dresinkem * 149 Kč * Ramen, korejská nudlová polévka * 99 Kč * Chicken Ramen, Ramen nudle s kuřecím masem * 129 Kč * Pork Cutlet Ramen, Ramen nudle s vepřovým řízkem * 189 Kč * Jeyuk bokum, vepřové maso v pikantní omáčce, rýže, salát * 149 Kč * Kimchi Jjige, Kimchi polévka s vepřovým masem, podávaná s rýží * 149 Kč * Bulgogi, hovězí maso ve sladkokyselé omáčce, podávané s rýží, salátem * 169 Kč Výběr z jídelního lístku - Hanil * Miso-shiru, japonská polévka ze sojových bobů * 80 Kč * Vaječná polévka, hovězí vývar se zeleninou a vejcem * 80 Kč * Suimono Japonská rybí polévka * 120 Kč * Ebi Tempura, smažená zelenina a krevety v těstíčku, 3ks * 300 Kč * Sake Tempura, smažená zelenina a lososoby v těstíčku, 3ks * 300 Kč * Yaki Udong, smažené nudle se zeleninou a vepřovým masem * 110 Kč * Dolsot Bibimbap, rýže se zeleninou, masem a pálivou omáčkou podávané v kamenné míse * 350 Kč * Bibimbapr, rýže se zeleninou, masem a pálivou omáčkou * 320 Kč * Odžingo Bokkum, pražená oliheň * 365 Kč * Kimči Samgyobsal, bůček s pikantní omáčkou a kimči * 320 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče