Kam se poděla kuchyně?

19. května 2014, 00:00 - Milan Ballík
19. května 2014, 00:00

Když máte štěstí a všechno se podaří, jak má, Albertov patří k dobrým adresám pražské pivní scény

Potrefená husa na Albertově stojí za návštěvu i navzdory své lokaci poněkud stranou pražského centra. Je proč: designově vytříbený třípodlažní interiér, efektní zahrádka s vlastním grilem, osm druhů piva na soutoči. K mání je tu vše, i otevřená kuchyně připomínající inferno. Přesto, že v ní naštěstí místo čertů vládnou sněhobílí kuchaři, podnik spíše než znalce dobrého jídla potěší hlavně milovníky piva.

V restauraci nacházející se jen pár kroků od botanické zahrady je z každého natočeného půllitru patrná péče o pivo. Jiskra a hustá, pevná pěna jsou samozřejmostí stejně jako čistá chuť. Hůř si ale stojí kuchyně. Nabídka je bohatá, provedení ovšem pokulhává.

Vcelku se daří vychytat maličkosti k pivu – takové ty chuťově barevné dobrůtky, z nichž nečouhá jako první a jediný efekt snaha o vyvolání větší žízně, a tedy i konzumace. I když – pečená paprika plněná pikantním domácím čerstvým sýrem s opečenou bylinkovou bagetkou a bazalkovým pestem zrovna vzorovou ukázkou nebyla. Výrazná převaha natrpklé paprikové chuti zválcovala sýr, o jehož pikantnosti tak nemohla být vůbec řeč. Lépe zabodovala polévka, konkrétně kulajda. Dobře vyladěná, s mírnou, ale opravdu nijak drakonickou nadvládou kopru, přiznanými houbami a přiměřenou smetanovou hladkostí.

Splnila podle mého nároky všech, kdo ji rádi. Pivní guláš, deklarovaný s přídomkem chilli, tonul v mokřadu průměrnosti. Hutná omáčka, slušná porce masa, pro oko tedy vcelku lákající krmě. Ovšem v projevu tři čtyři tenoučké prstýnky drobné papričky, které měly obstarat opodstatnění onoho „chilli“ v názvu, neměly žádnou šanci. Masa bylo dost, všechny své dobré vlastnosti však ztratilo kdesi při přípravě. Česká klasika tu tedy zřejmě nevyvolá žádné nadšení. To je smutné, právě zde bývalo její kvalitní provedení samozřejmé.

Horká zapečená rebarbora s malinami a máslovou žmolenkou doplněná švestkovým sorbetem se činila. Trpkokyselé ostří reveně otupila jemná žmolenka, máslově podkreslila a vyhladila razanci. I když dezert nemohl zastínit všechny kuchyňské minely, přece jen trochu vylepšil rozháraný výkon kuchařů.

Přes otazníky vyvolávající představení stojí za pokus na Albertov zajít. Když máte štěstí a všechno se podaří, jak má, Potrefená husa patří k dobrým adresám pražské pivní scény. I přestože vás jinak pozorný personál kvůli potřebě sdělit si u výčepu cosi veledůležitého zanechá občas vašemu osudu déle, než je zdrávo.

NA VERANDÁCH – RESTAURACE – PIVNÍ BAR – ZAHRÁDKA Na Slupi 2102/2b, 128 00 Praha 2 tel.: +420 236 071 028 e-mail: info@phalbertov.cz www.phalbertov.cz Otevírací doba Po–St 11.00–24.00, Čt–So 11.00–01.00, Ne 11.00–23.00 Kuchyně česká se vstupy evropských a významným podílem maličkostí k pivu Země původu nabízených vín Česká republika a především Evropa

hodnocení atraktivní interiér mnoha tváří dobře ošetřené pivo v celé šíři sortimentu umně sestavená nabídka pro každého nepochopitelná ztráta dechu při zpracování zajímavých receptur při návštěvě skupin jejich až příliš hlučný a vlastnický projev

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Milan Ballík, ballik@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče