Jinak dobrý

24. srpna 2015, 00:00 - Petr Holec
24. srpna 2015, 00:00

V restauraci Aliter se hádá to lepší i horší z hotelové gastronomie

Má první návštěva vloni otevřené restaurace Aliter, sídlící ve čtyřhvězdičkovém hotelu Unic, začala menším nedorozuměním. Španělští majitelé hotelu, kteří restauraci předtím pronajímali a nyní do vlastního podniku angažovali mladého šéfkuchaře Pavla Cihláře, zde pořádali degustaci a v oficiálních materiálech stálo, že „Restaurant a Bar Aliter doporučuje celosvětový gastronomický průvodce Michelin“, a to už dva roky.

Ne že bych nosil všechny Michelinem doporučené pražské podniky v hlavě, ale Aliter mi mezi nimi chyběl. Skutečnost je totiž taková, že Michelin restauraci Aliter nedoporučuje; pouze mezi pražskými hotely najdete Unic. Což je samozřejmě velký rozdíl a majitelé to dobře vědí. Mít v Michelinu svůj hotel má s vysokou gastronomií asi stejně společného jako Láďa Hruška s vařením.

Restaurant a la hotel

Škoda pro Aliter. Nejde totiž vůbec o špatnou restauraci – naopak! Aliter znamená latinsky jinak a španělští majitelé se snaží mít i „jinou“ restauraci, přinejmenším designem; interiér navrhly architektka a designérka ze Španělska, obrazy pocházejí od Katalánce a originální skleněné osvětlení pro změnu navrhla přední česká designérka Lucie Koldová.

Celá restaurace s velkými okny do dvora s příjemným venkovním posezením ladí do světlých barev a hned po vstupu působí uklidňujícím dojmem. Záhy si však uvědomíte, že vám něco chybí: velký prostor se třemi řadami stolů postrádá jistou intimitu, takže se tu po chvíli cítíte trochu jako v závodní kantýně. Jídelnu totiž aspoň opticky moc nerozdělují ani široké podpěrné sloupy, mezi nimiž jsou největší stoly.

Nebo jinak: cítíte se přesně jako v hotelovém řetězci, kde si vždy dají záležet na prvním pohostinném dojmu, týden tam ale strávit nechcete. Včetně hudby: v Aliteru sice neřve Ruda z Ostravy, vcelku příjemnou elektronickou muziku tu ale pouští podobně tlumeně jako v hotelovém výtahu, takže vás najednou začne rušit, i když ji skoro neslyšíte.

Gastronomicky Aliter stojí rozkročen mezinárodně, podobně jako hosté hotelu. Mezi předkrmy najdete krevety aglio olio s ředkvovým salátem s rajčaty a koriandrem a tartar z tuňáka žlutoploutvého, jako polévku si můžete dát silný telecí vývar s parmazánovými krutony, zatímco hlavní jídla tvoří hlavně ryby (pečený tuňák nebo grilovaný losos) a maso (argentinský steak, vepřová panenka nebo rolované kuřecí prso).

Ceny těchto hlavních chodů se pohybují kolem 400 až 500 korun, zatímco dvě česká hlavní jídla, tradiční guláš s knedlíkem a telecí líčka na víně, vás vyjdou zhruba o stovku levněji. Kromě a la carte menu (od 18 hodin) ale v Aliteru dělají i denní tříchodové menu, které vás nasytí od 200 korun. Navíc můžete využít i menu lobby baru, kde pro změnu servírují čerstvé bagety, sendviče a saláty. Skvělý lilek, gumové pečivo

Z mé první návštěvy Aliteru mi utkvěl v paměti – nebo přesněji spíš v puse – skvělý hovězí tatarák s kapary. Šéfkuchař neudělal z masa ani kaši, ani tvrdé hrudky, jak se často stává v mnohých tuzemských restauracích. Navíc ho jemně a decentně ochutil právě tak, aby chuť kvalitního syrového hovězího nezabil stovkou zbytečných ingrediencí, ale naopak ji ještě zvýraznil. A co víc: vinný lístek Aliteru sice není nijak oslňující a spíš vychází vstříc průměrné hotelové klientele. Napsat Dom Pérignon jako Don Pérignon taky vyžaduje jistý talent. Za jedno však patří španělským majitelům restaurace dík: za rozlévané španělské červené Finca Vieja. Starší tempranillo za 69 korun za sklenku vás prostě nezklame.

Jinak sympatický mladý číšník mě upozornil, že mají rozlévanou i českou frankovku, s velmi neobvyklou upřímností. „Já fakt nevím, jaká je, já nemám na víno chutě. Nebudu kecat,“ usmál se a záhy se vrátil s předkrmem – tataráčkem z pečených lilků s opečeným toastem a omáčkou ze sekaných rajčátek s bazalkovým pestem. Lilek přichází i v Česku do módy podobně jako před časem hovězí tatarák, stejně jako ten ho ale jen málokde umějí správně udělat. Buď ho nedodělají, takže zůstane tuhý a bez chutě, nebo ho naopak předělají a je z něj pyré.

V Aliteru jsem jedl jeden z nejlepších lilků; měkký, šťavnatý a v kombinaci s nasekanými rajčaty a pestem i příjemně osvěživý. To bohužel nelze říct o nedomácím pečivu, které v ne úplně laciné restauraci podávají na stůl: je unavené a chutná stejně gumově jako typický český hypermarket. Jestli by španělští majitelé měli na něco dohlédnout, pak právě na důstojné pečivo. Nemůžete ve stejné restauraci podávat steak za téměř 600 korun a k tomu bagetu z večerky!

Do Michelinu kus cesty

Těžko říct, jako moc a odkdy jsou telecí líčka typickou českou kuchyní, neboť Češi telecí téměř nejedí a ta trocha, co se ho u nás vyprodukuje, se stejně většinou hned vyveze na Západ, aby se k nám občas vrátila – jen samozřejmě dražší. Je to ale vlastně jedno.

V Aliteru dělají telecí líčka na víně a podávají je s bramborovovanilkovým pyré a konfitovanou karotkou a dělají je výborně; správná porce křehce připraveného a šťavnatého masa sedí na jemné a delikátní bramborové kaši s karotkou, to vše decentně zalité tmavou omáčkou z vína. Jídlu nic nechybí ani v něm nic nepřebývá; ani vizuálně, ani chuťově.

Tím si ale už nejsem tolik jistý u pěny z husích jater s mandlemi na rukolovém salátu s malinovým coulis. Další předkrm jsem po hlavním chodu objednal místo dezertu ne snad proto, že by v Aliteru nebylo z jakých dezertů vybírat. Určitě je, mají na menu horký čokoládový dort, citronový koláč i různé sorbety.

Spíš jsem na husí játra dostal chuď po telecích líčkách, která vás tímto směrem navnadí. Problém s pěnou je, že postrádala výraznější játrovou chuť, což v puse podtrhla ještě zbytečně štědrá vrstva chuťově výrazné rukoly, která na pěně seděla. Při jídle pak máte pocit, že jíte spíš rukolovou než játrovou pěnu. Určitě šlo o nejslabší jídlo, jaké jsem během dvou návštěv v Aliteru jedl.

Hotelové restaurace dnes zažívají boom, některé i z těch pražských určitě patří k nejlepším. Jestli se ale v Aliteru jednou chtějí dostat do Michelinu i doopravdy, musejí přidat. Paradoxně nejméně u jídla, to je totiž z celé restaurace asi to nejlepší. Spíš jde o jeho prezentaci obsluhou, která musí být sebevědomější a znalejší.

Hodnocení ***

Jestli se ale v Aliteru jednou chtějí dostat do Michelinu i doopravdy, musejí přidat.

Restaurant & Bar Aliter

Soukenická 25 110 00 Praha 1 tel.: 222 312 521 e-mail: info@hotel-unic.cz

www.hotel-unic.cz Otevírací doba: Po–Ne 7.00–24.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku restaurace (k dispozici denně 18.00–23.00) • Tataráček z pečených lilků s opečeným toastem a omáčkou ze sekaných rajčátek s bazalkovým pestem • 175 Kč • Pěna z husích jater s mandlemi, na rukolovém salátku s malinovým coulis • 185 Kč • Tartar z tuňáka žlutoploutvého s rozpečeným toastem • 225 Kč • Pečený steak z tuňáka žlutoploutvého s hráškovým pyré, omáčkou vierge a glazovaným bílým chřestem • 445 Kč • Grilovaný filet z lososa na smetanovém pórku s bílým vínem, restovanými Grenaille brambůrkami a opečeným citrónem • 395 Kč • Argentinský Rump steak s přílohou a omáčkou dle vlastního výběru • 575 Kč • Steak z hovězí svíčkové se zeleninkou Ratatouille a fondánem z lila brambor s omáčkou demi glace • 530 Kč • Vepřová panenka podávaná s bramborovými noky a teplým salátem z cherry rajčátek, portobello hub a špenátu • 430 Kč Výběr z jídelního lístku baru (k dispozici 12.00–19.00) • Poctivá domácí gulášová polévka • 135 Kč • Club sandwich s vejcem, slaninou a čerstvou zeleninou • 175 Kč • Bageta plněná roastbeefem, ledovým salát, kyselou okurkou a domácí tatarkou • 175 Kč • Bageta plněná grilovanými kuřecími kousky s listovým salátem a čerstvou zeleninou s bylinkovým dipem • 155 Kč • Ciabatta plněná grilovanou zeleninou a listovými saláty s olivami • 135 Kč • Tradiční Caesar salát s kuřecím masem, slaninou a parmazánem • 250 Kč • Uzený losos na trhaném listovém salátu s limetkovým dresinkem a kousky pomeranče • 235 Kč • Cheesecake s jahodami • 129 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na…
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro má v hledáčku nejostřejší BMW GS
Technologie
Steam rozjel letní výprodeje her. Nákupní horečku mu ale překazili „hackeři“
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí
Psaní tahem prstu funguje už i v češtině, kalkulačka umí konvertovat měny [Windows Insider]
Standard Unicode 10.0 přináší znak bitcoinu a 56 nových emoji včetně vousáče a ponožek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít