Article, show

Jihomoravský lexikon

17. července, 00:00 - Ondřej Stratilík
17. července, 00:00

Bohatá produkce a znalosti sládka dělají ze Slavkovského pivovaru ojedinělý úkaz

Na navigaci nespoléhejte. Najít během letních dnů tu správnou cestu Slavkovem až k pivovaru je kvůli opravě silnice složitější než jindy. Možná ale právě díky několikaminutovému bloudění a čekání u semaforu dojedete k restauraci s ještě větší žízní a chutí na zdejší piva.

A hned musí zaznít, že sládek Karel Vavrečka dokáže splnit přání i těch nejnáročnějších pijáků.

„Nejhorší je provozní slepota – tedy neskončit u toho, že moje pivo je nejlepší. Člověk musí pořád trénovat,“ popisuje své motto.

I když teď Slavkovský pivovar kvůli velkému zájmu musí vařit dvakrát denně, Vavrečka má čas si s námi sednout u stolu a zasvěceně vyprávět. Ve varně totiž zatím pracuje jeho podsládek, se kterým se střídá. „Pivo musíme dělat tak, abychom ho prodali,“ přibližuje Vavrečka zdejší základní pravidlo. Což očividně není žádná potíž.

Vavrečka, který v minulosti vařil v Dalešicích, Břeclavi či brněnském Pegasu, sládkuje tak dobře, že Slavkovský pivovar už několikrát navyšoval kapacitu a stále nedokáže pokrýt veškerou poptávku. Přitom ve zdejší restauraci se spotřebuje jen 15 procent z 3800hektolitrového výstavu. „Teď už si naštěstí můžeme vybírat, nechceme být všude,“ reaguje zdejší jednatel Jiří Hořava mladší.

Své jméno si Slavkovský pivovar vybudoval i na speciálech, které tu dělají. Za necelé čtyři roky provozu jich tady uvařili už 50. A kde hledají inspiraci? V pátek tu prý mívají porady, kam kromě Vavrečky a Hořavy chodí i obchodní zástupce, a degustují zahraniční piva. Které je nejvíc osloví, to potom vyrobí. „A nikdy se nestalo, že by se nevyvedlo,“ těší Hořavu.

My jsme ochutnávání zahájili tou největší klasikou. Slavkovskou desítkou se čtyřmi procenty alkoholu (0,5 litru za 26 korun).

Každé pivo má etiketu s množstvím informací včetně doporučených kombinací s jídlem, u tohoto světlého výčepního Vavrečka píše, že jde o „charakterově důstojnou desítku“.

Desítka se předvádí silnou sladovou vůní s chmelovým závanem, která není u výčepních piv obvyklá.

Chuť je plná a sytá, s minimální hořkostí a nízkým řízem. Pivo působí těžším dojmem.

Radost nám udělal i Slavkovský helles (0,5 litru za 34 korun). Ležák s pěti procenty alkoholu, typický pro jih Bavorska, je velmi světlý a line se z něj jasná sladová vůně. I když hořkost není nijak surová, postupně se v ústech rozlévá. České ležáky sice mají lepší pitelnost, díky své svěžesti je ovšem Slavkovský helles výborným zpestřením.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Zisky mobilních operátorů? Přes 10 miliard korun ročně
OSVČ a výdajový paušál v praktických příkladech
Kdy jsou vaše peníze na internetbanking v ohrožení?
Konec vesnických prodejen? Vyřeší jejich ztrátovost dotace?
"Bude to dobrý rok," banky a stavební spořitelny počítají výsledky v polovině roku 2017
Auta
Bentley si myslí, že speciálních edicí není nikdy dost.…
Auto za průměrný plat? Jde to, ale musíte slevit z mnoha požadavků
Rolls-Royce dnes představí nový Phantom. Premiéru můžete sledovat živě
Transfăgărășan s Mazdou MX-5 je zážitek, na jaký se jen tak nezapomíná
Škoda odstartovala sériovou výrobu modelu Karoq. První majitelé se dočkají v říjnu
Technologie
Velká aktualizace ovladačů u AMD. Mnohé novinky pro hráče, GPU Profiler pro vývojáře
Podoba referenčního Radeonu RX Vega je venku. AMD ho chce stavět proti GTX 1080
Ransomware v posledních dvou letech vydělal přes 25 milionů dolarů
Chrome 60 lepí 40 děr a podporuje Touch Bar na nových Macboocích Pro
Core i7-8700K má prý turbo 4,7 GHz. I při zátěži šesti jader může běžet nad 4 GHz
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít