Jihomoravský lexikon

17. července, 00:00 - Ondřej Stratilík
17. července, 00:00

Bohatá produkce a znalosti sládka dělají ze Slavkovského pivovaru ojedinělý úkaz

Na navigaci nespoléhejte. Najít během letních dnů tu správnou cestu Slavkovem až k pivovaru je kvůli opravě silnice složitější než jindy. Možná ale právě díky několikaminutovému bloudění a čekání u semaforu dojedete k restauraci s ještě větší žízní a chutí na zdejší piva.

A hned musí zaznít, že sládek Karel Vavrečka dokáže splnit přání i těch nejnáročnějších pijáků.

„Nejhorší je provozní slepota – tedy neskončit u toho, že moje pivo je nejlepší. Člověk musí pořád trénovat,“ popisuje své motto.

I když teď Slavkovský pivovar kvůli velkému zájmu musí vařit dvakrát denně, Vavrečka má čas si s námi sednout u stolu a zasvěceně vyprávět. Ve varně totiž zatím pracuje jeho podsládek, se kterým se střídá. „Pivo musíme dělat tak, abychom ho prodali,“ přibližuje Vavrečka zdejší základní pravidlo. Což očividně není žádná potíž.

Vavrečka, který v minulosti vařil v Dalešicích, Břeclavi či brněnském Pegasu, sládkuje tak dobře, že Slavkovský pivovar už několikrát navyšoval kapacitu a stále nedokáže pokrýt veškerou poptávku. Přitom ve zdejší restauraci se spotřebuje jen 15 procent z 3800hektolitrového výstavu. „Teď už si naštěstí můžeme vybírat, nechceme být všude,“ reaguje zdejší jednatel Jiří Hořava mladší.

Své jméno si Slavkovský pivovar vybudoval i na speciálech, které tu dělají. Za necelé čtyři roky provozu jich tady uvařili už 50. A kde hledají inspiraci? V pátek tu prý mívají porady, kam kromě Vavrečky a Hořavy chodí i obchodní zástupce, a degustují zahraniční piva. Které je nejvíc osloví, to potom vyrobí. „A nikdy se nestalo, že by se nevyvedlo,“ těší Hořavu.

My jsme ochutnávání zahájili tou největší klasikou. Slavkovskou desítkou se čtyřmi procenty alkoholu (0,5 litru za 26 korun).

Každé pivo má etiketu s množstvím informací včetně doporučených kombinací s jídlem, u tohoto světlého výčepního Vavrečka píše, že jde o „charakterově důstojnou desítku“.

Desítka se předvádí silnou sladovou vůní s chmelovým závanem, která není u výčepních piv obvyklá.

Chuť je plná a sytá, s minimální hořkostí a nízkým řízem. Pivo působí těžším dojmem.

Radost nám udělal i Slavkovský helles (0,5 litru za 34 korun). Ležák s pěti procenty alkoholu, typický pro jih Bavorska, je velmi světlý a line se z něj jasná sladová vůně. I když hořkost není nijak surová, postupně se v ústech rozlévá. České ležáky sice mají lepší pitelnost, díky své svěžesti je ovšem Slavkovský helles výborným zpestřením.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Nepovinný PES by měl podnikatelům usnadnit práci. V čem a jak?
Co je dobré vědět o superhrubé mzdě?
Polil vás v hospodě číšník? Kdo to zaplatí?
Auta
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s…
Kolik toho doopravdy utáhne nový Land Rover Discovery? Možná se budete divit
Mitsubishi oživí jméno Evolution. Bude to koncept spojující vše, co fanoušci nenávidí
Lamborghini Huracán Super Trofeo Evo je „levná“ cesta k závodění
Člověk převlečený za sedadlo? Ano, i to je při vývoji autonomních vozů potřeba
Technologie
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hotová informační průtrž. Google za dva týdny přestaví tyhle smartphony a počítače
Vyšla přelomová verze Minecraftu pro mobily, konzole a Windows 10
HEIF podporují Dropbox a Google Photos, zato OneDrive (a Windows 10) nikoli
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít