Jednoduché, kvalitní a dobré

19. října 2015, 00:00 - Petr Holec
19. října 2015, 00:00

V nenápadné vinohradské restauraci najdete dobré jídlo a pití a chvílemi se tam můžete cítit nadpozemsky

Snad jen bůh ví, proč se vinohradské bistro sídlící v postranní ulici kousek od Tylova náměstí jmenuje Divine Coffee & Wine – tedy něco jako Božská káva a víno (DCW). Kafe ani víno tu sice vůbec nechutná špatně, název podniku ale zcela opomíjí jídlo, které tu vůbec nehraje nějaké ďáblovy druhé housle. Logicky tedy podle jména předpokládáte, že spíš než do restaurace vstupujete do kavárny a vinotéky.

To je částečně i pravda: hned ve vstupní místnosti s barem nepřehlédnete pult s domácími dorty a dezerty, stejně tak vás tady pravděpodobně nemine vůně čerstvé kávy ani zvuk kávovaru. A lahve vína, tak jako velký plakát na zdi s připomínkou, že lidský život je moc krátký na to, abychom se ničili pitím laciného vína (jak příznačné pro Česko!), dokonce tvoří součást designu interiéru. Přesto by byl hřích nedat si tady jídlo.

SPRÁVNÝ KONTEXT

DCW je jedním z nemnoha ne überdrahých pražských podniků, jejichž design navrhují špičkoví architekti, kde vše hned po vstupu nějak obyčejně funguje; ničeho prostě nikde nápadně nepřebývá, ani naopak nechybí. To bývá v gastronomii důležité a také dobré znamení. Kýčovitě přeplácané interiéry obvykle jen maskují špatné jídlo a totální bezradnost, zatímco na první pohled laciné podniky zpravidla nestojí za vaše peníze. Ne proto, že by byly levné, ale proto, že bývají špatné.

DCW si sice vystačí s dřevěnými stoly bez ubrusů, sedíte ale u nich na stylových a hlavně i komfortních polstrovaných židlích, které nejsou zlou pomstou jejich designéra. Z reproduktorů slyšíte příjemné tóny blues nebo jazzu, pro stolování asi nejlepší žánry. Podnik dýchá typickou atmosférou denního bistra moderní městské části: velká okna do ulice mu dávají dost světla a pocit nestísněnosti, zdi s holou červenou cihlou v kombinaci s dřevěnými trámy pohodově barevně ladí. DCW je dvoupatrové: horní vstupní místnost supluje jak obslužný bar i pult, tak i menší jídelnu s několika stoly. Dole je pak kuchyně, další jídelna a taky vnitřní zahrádka. Ta vždy nabízí komfortnější posezení než se kochat úzkým venkovním asfaltovým pásem chodníku mezi domem a zaparkovanými auty. Nečekejte v DCW michelinskou haute cuisine, ostatně absolutně by se sem nehodila. Kouzlo tohoto vinohradského bistra totiž spočívá v poctivé jednoduchosti a čistotě, jak napovídá už jeho interiér. Místní kontext, říká se tomu někdy.

V praxi to neznamená nic jiného, než že v daném místě a prostoru děláte ekvivalentní kuchyni. DCW proto nabízí i poctivé, jednoduché a čistě připravené jídlo. Žádná velká dilemata ani nepříjemná překvapení.

HLAVNĚ ČISTĚ

Ne, nejde o osobní hygienu šéfkuchaře, i když ani ta nebývá z hlediska hosta od věci, jak vám napovědí nejen mnohé díly pořadu Ano, šéfe! Jde o gastronomickou čistotu; tedy výběr ingrediencí i práci s nimi, sestavení menu a také servírování jednotlivých jídel. I při rychlém pohledu na výběr jídel v DCW si uvědomíte, že i ten zde dává smysl: krátký, ale pestrý. Nic složitého, zato však dostatek slibného. A mimochodem: přesně taková je tady i obsluha. Neškrobená, ovšem vstřícná, zasvěcená a pozorná.

DCW prodává dvojí menu: přes oběd denní, kde máte na výběr buď dva chody za 249 ko run, nebo tři za 299 korun. Mezi nimi najdete třeba kuřecí vývar, domácí rillettes z přeštíka, těstoviny, maso i sladké. V a la carte menu nechybí nic, co tam má na večer být: samozřejmě hovězí steak, ale také kuře, ryba nebo i nekonečný nejen český hit – hovězí líčka na červeném víně. Budete se muset hodně snažit, aby vám něco nepadlo do oka.

ESENCE JEDNODUCHOSTI

Objednal jsem kuřecí vývar, rillettes z přeštíka s domácím škvarkovým chlebem a vepřovou panenku s bramborovým pyré a houbovým ragú. Kuřecí vývar jistě není vysoké umění, jenže mnozí čeští kuchaři bohužel i ten ponížili na obludný pytlíkový vývar ze všeho možného, jen ne z kuřete. Polévka v DCW silně voní i chutná po kuřeti; navíc i zelenina v ní je uvařená přesně do jemné struktury, kdy není tuhá, ale ani rozvařená. Jediné, co mi s polévkou na stole chybí, je chleba. Ne že bez něj umřete hlady, patří ale prostě na stůl. S ním vše i mnohem líp vypadá. K vepřovým rillettes mladý číšník správně doporučuje polosuchý německý ryzlink. Právě ten perfektně doprovodí hutné a mastnější kousky masa namazané na krajíci škvarkového chleba, navíc ozdobené čerstvě nakrájenou ředkví a cibulí, jež jídlu nijak neulehčí. Což vůbec nemyslím jako hanu: rillettes musejí být pořádným chlapským chodem s maskulinní strukturou, jinak to prostě nejsou rillettes, ale Májka.

V DCW vaří Jan Matějka, mladý šéfkuchař se zkušeností nejen z předních pražských restaurací Rybí trh nebo Lví dvůr, ale také z amerického Miami. Určitě ví, co na Vinohradech dělá: moderní kuchyni opřenou o kvalitní a nenáročné ingredience bez jakéhokoli předstírání čehokoli vyššího. A právě věrohodnost je i na talíři stejně důležitá jako třeba v politice. Představte si například, kdyby se někdo jako Zdeněk Škromach pustil do složitějších myšlenek. Taky byste mu to nevěřili.

Matějkovi stejně uvěříte i zmíněnou vepřovou panenku. Kousky šťavnatého, měkkého a vláčného masa s narůžovělým vnitřkem sedí na jemné bramborové kaši s houbovým ragú. Při pohledu i během konzumace hlavního chodu si znovu uvědomíte, že méně znamená někdy více. Jídlo nedoprovázejí žádné zbytečné kudrlinky ani podezřelé chutě, jimiž u nás tak rádi przníme geniálně jednoduché recepty. Místo nich krásně jednoduché a perfektně provedené jídlo.

K vepřovému mi číšnice, z níž se vyklubala mladá majitelka podniku, nabídla několik rozlévaných vín, načež přidala malý bonus: právě z vinného lístku vyřadili toskánské cuvée sangiovese a merlot, pokud ale chci, tak mi ho otevře. Proč takové víno vyřadili, když je z rozlévané nabídky suverénně nejlepší?

Odpověď jako by shrnula náš přístup ke gastronomii. „Protože sklenka stála 104 korun,“ usmívá se trpce majitelka. Přitom prý v restauraci frčí sklenka mnohem těžšího primitiva, která stojí „pouhých“ 97 korun. „Je to jen psychologie,“ dodává majitelka.

UBERTE TEPLOTU

Ne že bych po třech chodech neměl dost. Prostě jsem měl jen chuť vyzkoušet ještě něco dalšího: porce v DCW vás zaprvé nezničí a zadruhé je i zdejší denní menu atraktivní, takže vás nepřejde radost z jídla. Objednal jsem proto ještě brie s jablečnou marmeládou, červenou řepou s balzamikem a rozinkovým chlebem. Skvělý dezert jsem spláchl sklenkou severoitalského soave a neměl námitek.

Tedy kromě jedné: začalo být v módě podávat k jídlu horké chleby, snad na důkaz skutečné nehypermarketové čerstvosti. Mám pro kuchaře i restauratéry jedno menší varování: buďte s teplotou chleba opatrní, protože jestli to takhle půjde dál, brzy ve vašem podniku někdo exploduje. Navíc horký chléb v kombinaci s chladnějším sýrem netvoří v puse úplně nejpříjemnější kontrast. O žaludku ani nemluvě.

HODNOCENÍ DIVINE COFFEE & WINE ***

DIVINE COFFEE & WINE

Londýnská 315/71

120 00 Praha 2

tel.: 273 136 096

e-mail: divine@divinecoffeewine.cz

www.divinecoffeewine.cz

Otevírací doba:

Po–Pá 11.30–23.00, So–Ne podle rezervací

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou

přesným opisem jídelního a nápojového lístku.

Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována

jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

• Čerstvý sýr z farmy Krasolesí,

rozinky, červená řepa, černé olivy

a rukolový olej • 145 Kč

• U nás vyuzený lososový pstruh, celer, čočka

a jablko granny smith • 149 Kč

• Glazovaná telecí játra, dýně hokaido, kapusta

a madeira • 150 Kč

• Salát z modrého sýra, rukoly, dýňového

kompotu, červené řepy, arašídů

a citronovo-medového dresinku • 179 Kč

• Jehněčí kýta, brambůrky, kapusta,

cizrna, řecký jogurt a jehněčí jus

s římským kmínem • 359 Kč

• Konfitovaný králík, bramborové pyré

s kefírem, lišky, celer a lanýžový olej • 320 Kč

• Prso z divoké kachny, variace z mrkve,

quinoa a zázvorové demi-glace • 375 Kč

• Jelení hřbet, dýně hokaido, švestky,

kaštany a badyánové demi-glace • 375 Kč

• Apple burger - jablka, karamel,

čokoláda, arašídy, philadelphie • 115 Kč

• Variace sýrů z farmy Krasolesí, dýňové

chutney a ořechový chléb • 195 Kč

Výběr z nápojového lístku

Bílá vína 0,15 l

• Riesling Kabinett Halbtrocken, Weingut

Petri, Pfalz, Německo • 85 Kč

• Chateau Nicot „Sauvignon & Semillon“ AOC,

Médocaine, Bordeaux • 91 Kč

• Soave Runcaris DOC, Fattori,

Veneto, Itálie • 94 Kč

Červená vína 0,15 l

• RED Zweigeltrebe/Svatovavřinecké, Arte Vini,

Znojmo, Morava, Česká republika • 74 Kč

• Chateau Des Graviéres AOC, Médocaine,

Bordeaux, Francie • 94 Kč

• Primitivo di Puglia OGGI, Botter, Puglia,

Itálie • 85 Kč

• Dolin dry, bianco, rosso 0,08 • 89 Kč

• Strawberry Rum Spritz (rum Flor de Cana

4 years, domácí jahodové pyré) • 169 Kč

• Ginger Sage Spritz

(se zázvorem a šalvějí) • 120 Kč

• Hugo (bezinkový sirup a máta) • 120 Kč

• Domácí limonády z čerstvých surovin / Fresh

homemade lemonade 0,3 l • 69 Kč

• Fresh juice - pomeranč nebo grep / orange

or grapefruit 0,2 l • 74 Kč

pyré z grilovaného lilku a citronová pěna

wasabi jogurt a zázvorový prach

O autorovi| holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče