Je ho málo a je skvělý

23. listopadu 2015, 00:00 - Klára donathová
23. listopadu 2015, 00:00

Nově otevřený bar Prolog na pražském Andělu vlastně nijak zvlášť výjimečný není, ale můžete si tu dát dobrý drink, a navíc se i najíst

S napětím jsem sledovala budování nového koktejlového baru v samotném srdci Smíchova. Na každém rohu je tu restaurace, pizzerie, hospoda nebo něco podobného, ale chuť do nich zajít většinou nemám.

S čestnou výjimkou Modrého zubu, o kterém jsem už psala. Když se jedna z rohových putyk nevalné úrovně zahalila do igelitových fólií a stavebního prachu a po několika týdnech se na výloze objevil nápis „The Exceptional Cocktail Bar“, byla jsem nadšená a plná očekávání. Že by se konečně štěstí usmálo i na Anděl?

Tak nějak napůl. Interiér je krásný, barově potemnělý v kombinaci tmavých tónů, dřeva a zlaté, celkem k němu nemám připomínky až na skutečnost, že se při zařizování podniku jaksi zapomnělo na to, že by se u vysokých barových stolů mělo i jíst. Veliké talíře se na ně jednoduše pohodlně nevejdou a problém na stůl všechno naskládat má obsluha i v případě, že u něj sedí jen dva lidé. Dlužno říct, že na samém konci baru je ukryto několik standardních stolů, které nabízejí pohodlné sezení, trochu intimity, případně se dají srazit tak, aby se u nich najedlo i víc lidí. Budeteli si dělat rezervaci, doporučuji požádat právě o tato místa.

V ústřicové lastuře

Pokud jíst nehodláte, nechte se usadit na bar. Jen tak máte jistotu, že vám barman namíchá přesně to, po čem toužíte. Bar se sice pyšní pěkným koktejlovým lístkem, ale při bližším ohledání zjistíte, že většina drinků obsahuje

marmeládu, sirup nebo nějakou jinou sladkou složku, takže pokud jako já preferujete něco spíše hořkého, z nabídky si toho příliš nevyberete. Poctivě jsem tu alespoň ochutnala většinu koktejlů ze stálého lístku a vřele doporučit mohu a musím jen OceanOyster Punch, nejlevnější a nejzajímavější drink z celého menu. Tento nápoj se podává v ústřicové lastuře, takže ho není mnoho, ale známé rčení „dobrého pomálu“ se k tomuto koktejlu dobře hodí. Je ho málo a je skvělý. Lehce pikantní nakyslý drink na bázi tequily, rumu, chilli a okurky je osvěžující, perfektně vyvážený, poslouží dobře jako aperitiv i jako závěrečný „panák“.

Pakliže se nechcete držet koktejlové nabídky, víte, co máte rádi a jak chcete svůj oblíbený drink namíchat, svěřte se přímo barmanovi bez prostřednictví servírky. Proto také radím sednout si rovnou k baru. Obsluhující slečny jsou usměvavé, milé a krásné, ale o mixologii si s nimi příliš nepopovídáte. Naopak hned při první návštěvě jsem narazila na sympatického zkušeného barmana, který se snadno nechal navést na to, jaký drink mi připravit, a namíchal ho skvěle. Od té doby se snažím svá přání směrovat přímo na něj, protože na lepšího jsem tu už nenarazila. Přiznávám, že jsem zhýčkaná ze špičkových pražských barů. K těm má Prolog jistě ambici se připojit, ale od návštěvy podniku tohoto typu očekávám, že se se mnou bude o složení nápoje někdo bavit, bude se snažit zjistit mé chuťové preference a nabídne mi víc než jen nápojový lístek se sadou dvaceti koktejlů. To v Prologu u obsluhujícího personálu ovšem běžné není a je to škoda.

I přes odvážný nápis na výloze tak nápojovou nabídku baru za nijak výjimečnou nepovažuji. Koktejly tu jsou dobré, profesionálně připravené, ale výjimečnost vidím někde jinde.

Co ovšem Prolog opravdu odlišuje od ostatních, zejména nehotelových, pražských barů, je skutečnost, že tu funguje plnohodnotná kuchyně a můžete si tu dát kompletní večeři od předkrmu až po dezert. Pokud byste ovšem čekali, že se tu nabízejí klasická barová jídla, která zasytí, a možná ještě povzbudí chuť na další drink, mýlili byste se. Až na burger, který za barové jídlo považuji (pokud ovšem nestojí 320 korun jako v Prologu), si stručná nabídka jídel nijak nezadá s luxusními restauracemi a ceny jsou nastaveny rovněž spíše v rovině luxusu.

Přesolený pokrm

Z předkrmů jsem vyzkoušela poměrně nepovedený hovězí tartar francouzského typu s křepelčím vajíčkem, kapary a majonézou, jehož nepominutelnou ingrediencí byl česnek, který absolutně přehlušoval všechny ostatní chutě.

O mnoho více mi chutnala terinka z foie gras s cibulovou marmeládou a opečenou brioškou. Terinka sice nebyla natolik hladká, jak bych očekávala, ale chuťově byla velmi dobrá, příjemně kořeněná a dobře se snoubila s výrazně sladkokyselou cibulovou marmeládou. Nenadchla mě ale brioška, která byla opečena příliš do tvrda a jako součást pokrmu této cenové kategorie by zasloužila jistě mnohem štědřejší porci másla v těstě.

Docela mile mě překvapila hlavní jídla, ale - promiňte, že se opakuji - s přihlédnutím k ceně převyšující 400 korun je rovněž nepovažuji za mimořádná. Vyzkoušela jsem jehněčí hřbet s úhledným kvádříkem gratinovaných brambor, sladkým karotkovým pyré a proužky lusků cukrového hrášku, které měly skvělou svěží strukturu a jídlu dodávaly čerstvost a hravost. K hezky vypadajícímu pokrmu mám dvě výhrady. Obsluha se mě nezeptala, jak má být maso propečené, a výsledné medium – well done bylo na tak dobré maso zbytečně příliš. Smutnější ovšem bylo, že jinak opravdu dobře připravené jídlo bylo přesolené.

Zajímavá byla kambala s dýňovým rizotem, listovým špenátem, kaštanovým pyré a beurre blanc, tedy omáčkou z másla, bílého vína a šalotky. Kambala byla podávána v opravdu štědré porci, byla maličko sušší, ale bavila mě kombinace s dýňovým rizotem i kaštanovým pyré, které krásně zapadají do podzimní sezony. Zbytečný, a navíc lehce podušený mi připadal listový špenát, který byl navíc dosolován vločkovou solí, takže byl místy přesolený, místy zas nedosolený. Na dodání textury je vločková sůl skvělá, ale neosolené jídlo se s ní zachránit nedá.

Je co zlepšovat

Z dezertů jsem ochutnala jen hruškový trifle, který tvořily opravdu horké hrušky, velká porce mascarpone, křupavé mandle a rozinky nakládané v alkoholu. Veliká porce, kalorická bomba, ale povedená kombinace chutí, kterou bych si dala kdykoli ráda znovu. Ke štěstí by mi stačila i polovina.

Kombinace koktejlového baru a restaurace v lokálním měřítku jistě výjimečná je. Nevím ovšem, zda to byl v tomto případě záměr, nebo jen výsledek toho, že v Prologu mají nápaditého kuchaře, který se rozhodl, že se neomezí na standardní barovou nabídku a bude připravovat zajímavá jídla z poměrně nákladných surovin. Pokud to byl skutečně záměr, tak by ovšem bylo dobré přizpůsobit podávaným jídlům stoly tak, aby se u nich dalo pohodlně jíst, přípravu jídel dotáhnout k dokonalosti a obsluze vysvětlit, že není nutné podávat ke každému chodu nový látkový ubrousek, když ten původní má host stále ještě v klíně. Ke zlepšení je tu v tomto ohledu hodně, na druhé straně, po pár dobře připravených míchaných nápojích běžní hosté dovedou odpustit mnohem víc než já, takže věřím, že Prolog čeká světlá budoucnost.

Prolog Bar Nádražní 57/108 (roh ulic Jindřicha Plachty a Nádražní) Praha 5 e-mail: info@prologbar.cz www.prologbar.cz Otevřeno: Út–So 17.00–03.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Kaviár, bliny, zakysaná smetana, Prunier Malossol, Oscietra 30g • 2990 Kč • Ústřice, šalotková vinaigrette, citron, 3 ks • 290 Kč • Terinka z foie gras, cibulová marmeláda, toast • 320 Kč • Hovězí tartar, křepelčí žloutek, kapary, majonéza, česnek, toast • 290 Kč • Tagliatelle s černým lanýžem, pancetta, lišky, parmezán • 320 Kč • Kambala, dýňové risotto, špenát, kaštanové pyré • 420 Kč • Jehněčí hřbet, bramborová gratinka, karotkové pyré, hrášek • 420 Kč • Golden beef burger, domácí hranolky, burger set, majonéza • 320 Kč Výběr z koktejlového lístku • Kissy Suzuki: Skládá se z Tanqueray ginu, Russian Standard vodky a v našem podání domácího vermutu s řasou Nori • 145 Kč • The Real McCoy: Cutty Sark blended whisky, hořký pomerančový likér, pár kapek ibiškové grenadiny a grepového bitteru, ovoněná legendárním Laphroaig • 145 Kč • Rita´s Shake: Japonská whisky Nikka from the Barrel, matcha sirup, pistáciová esence, mléko a vanilková zmrzlina • 245 Kč • Ocean Oyster Punch: Cabrito tequilu, Gosling´s rum, chilli a okurkový shrubs • 85 Kč • Under Bridge Society: Tanqueray gin, domácí marmeláda, grepový džus a Campari • 145 Kč • Moskev–Ska: Russian Standard vodka, hořký pomerančový likér, citrusové šťávy a ginger beer • 145 Kč • Last Parade: Cachaçy, mandarinkový likér, citrusové šťávy, bílek a šalvěj • 175 Kč • Pipes and Dreams: Kombinace koňaku Hennessy, čokolády a švestek • 225 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče