Horní dolní

03. října, 00:00 - Klára Donáthová
03. října, 00:00

Olomouc je městem mnoha paradoxů a aktuálně i skvělého jídla a dobré kávy. Na Hané je teď prostě dobře

Jel jsem jednou se svou dívkou Zuzanou po kolejích rychlovlakem na Hanou, zpíval Ladislav Vodička v písni, kterou jsem jako dítě bůhví proč milovala.

Možná proto, že i já jezdila často rychlíkem na Hanou za svou babičkou a v Olomouci trávila podstatnou část všech prázdnin. Z gastronomického hlediska vzpomínám zejména na párky v rohlíku, které byly k mání v okénku na Horním náměstí, na řeznictví, ve kterém prodávala teta Cilka a schovávala nám to nejlepší, co zrovna bylo, na Dolním náměstí a taky na restauraci Pipi Gril, která myslím byla spíš na Horním náměstí, ale kdoví, když to Horní je vlastně dole a to Dolní nahoře. V Pipi Grilu připravovali všechna jídla z drůbežího masa a já jsem trvala na tom, aby všechny narozeninové a podobné oslavy probíhaly právě tam. Naštěstí jsem vyrostla a dospěla, stejně jako dospěla gastronomicky Olomouc.

Ještě pořád jezdím často na Hanou, dokonce s dívkou Zuzanou, která se stala mojí nejlepší kamarádkou.

Místo Pipi Grilu teď ale chodíme do Entrée a při každé cestě do Olomouce se snažím objevit nějaký podnik, který stojí za to. Chápu, že život všech ostatních lidí se asi netočí kolem kávy, jídla a koktejlů jako ten můj, ale koho nezajímá, kde se nají, když jede do nějakého cizího města? TripAdvisor není podle mého názoru stoprocentní zdroj informací, a tak se pro vás budu snažit zmapovat některá často navštěvovaná města tak, abyste nemuseli ztrácet čas hledáním zajímavých podniků na internetu a mohli jít na jistotu. V každém městě navštívím pár nejvyhlášenějších, ale i nově otevřených restaurací, kaváren a třeba i cukráren, barů a hospod a na ty, které vám na stránkách týdeníku Euro doporučím, se můžete v době jeho vydání spolehnout. Za následnou změnu majitele nebo nerudnou nevyspalou obsluhu samozřejmě neručím. A protože právě Olomouc je vedle Prahy mým nejmilejším městem, které mám poctivě prochozené, začnu právě tady.

1/Kafe jak lusk

Pakliže dorazíte do Olomouce stylově rychlovlakem, pokochejte se v nádražní hale socialistickorealistickým sgrafitem vytvořeným šternberským umělcem Wilhelmem Zlamalem, které znázorňuje hanácký lid v krojích, a nastupte do některé z tramvají jedoucích do centra (č. 4 a 7). Přímo proti tramvajové zastávce Náměstí Hrdinů je totiž od letošního února významný olomoucký přírůstek na poli výběrové kávy, kde se můžete po cestě nasnídat a občerstvit. Kafe jak lusk si nezadá s pražskými kavárnami, které vlastně také káva se na mlýnku mění, někdy je od pražského Doubleshotu, někdy z olomouckého Kikafe, jindy zase z daleké ciziny.

kopírují ty berlínské a londýnské. A tak tu mají schody s polštářky, na kterých se dá sedět jako v kavárně Místo, školní židle a dřevěné tácky na kávu jako v Emě a žárovky na barevných šňůrách třeba jako v Onesip coffee. I proto je to tu skvělé. Pokud jste fanoušky výběrové kávy, budete se tu snadno cítit jako doma.

Připraví vám tu espreso a od něj odvozené kávové nápoje, stejně jako filtrovanou kávu v aeropressu, na dripu nebo v chemexu. To vše z čerstvě pražené výběrový kávy ze světových i evropských pražíren.

2/Traffic Coffee

Od září má Holomóc konečně také stylový espresso bar, za který by se ani v New Yorku stydět nemuseli. Hned u vstupu do parku v prostorách, kde byla léta letoucí trafika, ho před pár týdny otevřel architekt Luděk Jasiok. Název pravděpodobně odkazuje i na to, že hned naproti je zastávka tramvaje s příznačným názvem Nádraží Město. Venkovní tabule hlásí, co je právě k mání. Vybírat můžete tedy už z tramvaje. V nabídce je zatím pouze espreso a nápoje na něm založené, které vám tu případně připraví i ze sójového nebo bezlaktózového mléka. Čerstvá výběrová

3/Hanácká hospoda

Na oběd si zajděte do Hanácké. Jak název napovídá, je to vlastně obyčejná hospoda (nekuřácká), ale moc dobře tu vaří. Navíc se nachází v krásném domě na Dolním náměstí, takže si cestou do hospody můžete udělat vlastivědnou vycházku. Mají tu poctivá jídla. Radím vyhnout se globálním experimentům typu burger. Budete-li v Hanácké, dejte si tvarůžky, a to buď ve formě pomazánky, nebo smažené v pivním těstíčku, co jiného klasičtějšího v Olomouci, že? Mají tu také dobrou svíčkovou a guláš, z lehčích jídel můžete zkusit rybu. Obsluha někdy nemá svůj den, ale jídlo nezklame, což se nedá říct o jiných mnohdy vyhlášenějších olomouckých restauracích.

4/Jazz Fresh Café

Odpolední filtrovanou kávu a svačinu v podobě dortu, toastu nebo čerstvé obložené bagety si dejte v Jazz Fresh Café, které je příhodně umístěno nedaleko Vlastivědného muzea, kde je do 16. 10. 2016 výstava Andyho Warhola, a zároveň velmi blízko Muzea umění, ve kterém je až do konce října velká výstava fotografií Jindřicha Štreita. Kávu tu mají z berlínského The Barn, kromě espresa a mléčných nápojů na jeho bázi vám tu připraví i aeropress nebo kávu překapávanou na dripu či zastudena extrahované cold brew.

5/Entrée

Nebudu lhát - kdybych měla na návštěvu Olomouce jen dvě hodiny, oželela bych obě náměstí i orloj z roku 1955, dokonce i chrám svatého Mořice a hrad, na kterém v roce 1306 vymřeli Přemyslovci po meči. Z nádraží bych zamířila rovnou do restaurace Entrée, vždyť je to kousíček. Entrée je v mém osobním žebříčku momentálně jedničkou mezi restauracemi u nás. V krásném prostředí tu servírují naprosto fantastická jídla za ceny, které zaplatím zcela bez váhání. Vypravíte-li se do Entrée, nezapomeňte na rezervaci, byla by škoda nenajít tu místo.

6/The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar

Pokud dostanete po večeři chuť na skleničku, můžete zamířit směrem do centra do Black Stuffu. Mix irské hospody s koktejlovým barem nabízí už víc než deset let něco pro každého. Na čepu je osm zahraničních piv a k tomu další dvě česká, v nabídce je neuvěřitelných 450 druhů whisk(e)y včetně opravdu raritních lahví. Koktejly tu mají v porovnání s Prahou až směšně levné, v průměru za 85 korun, a ne proto, že by jim nevěnovali náležitou péči.

7/Hospůdka U Kuděje

A pokud před destiláty preferujete české pivo, ideálně z malých a minipivovarů, vypravte se do Hospůdky U Kuděje. Na pěti pípách se tu střídají piva zblízka i daleka. V Olomouci samotné je totiž překvapivé množství řemeslných pivovarů, ale točí tu pivo z celé republiky. Historizující interiér hospody pojmenované po známém příteli Jaroslava Haška -Zdeňku Matěji Kudějovi je útulný a má to tu zvláštní příjemnou atmosféru. •

Kafe jak lusk Třída Svobody 4, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: P o - P á 7 - 1 9, So 8-13 T: 607 592 923 www.kafejaklusk.cz

Traffic Coffee Palackého 25, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: Po-Pá 7.15-18 T: 603 288 554

Hanácká hospoda Dolní náměstí 38, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: Po-Čt 10-00, Pá 10-01, So 11-01, Ne 11-00 T: 774 033 045 E: hanackahospoda@seznam.cz www.hanackahospoda.com

Jazz Fresh Café Sokolská 48, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: P o - P á 7 - 2 2, So 8-20, Ne 14-18 T: 606 780 161 E: cafe@jazzfreshcafe.cz www.jazzfreshcafe.cz

Entrée Resort Hodolany, Ostravská 1, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: Po-Ne 11-14, 17-00 T: 585 312 440 E: info@entree-restaurant.cz www.entree-restaurant.cz

The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar 1. máje 19, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: Po-Čt 16-02, Pá 16-03, So 17-03, Ne 17-23 T: 774 697 909 E: info@blackstuff.cz www.blackstuff.cz

Hospůdka U Kuděje Krapkova 20, Olomouc OTVÍRACÍ DOBA: Po-Pá 15-23, So-Ne 18-23 T: 777 068 357 zmkudej.wz.cz/uvod.htm

O autorovi| Klára Donáthová donathová@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče