Guláš se šesti

01. září 2014, 00:00 - PAVEL PĺRAL
01. září 2014, 00:00

Jediným smyslem Czech Specials bylo utratit miliardu a přihrát kamarádům nějaký ten kšeft

O tom, že pokus státní agentury Czech­ Turism prodávat turistům Česko pomocí výdobytků české kuchyně musí zkrachovat, nemohlo být pochyb od samého zrodu této prazvláštní myšlenky. A nejen proto, že dokonce i někteří věhlasní televizní šéf kuchaři tradiční českou kuchyní v podobě svíčkové a knedlíků hluboce pohrdají.

Skutečností je, že úroveň gastronomie je u nás značně nevyrovnaná a je přitom jedno, zda se v restauraci vaří česky, italsky, nebo mexicky. Prostě solidní standard je mimo hlavní město poměrně nestandardní záležitostí a za dobrou venkovskou restaurací se táhnou obvykle lokální znalci z dalekého okolí a s překvapením zjišťují, jak chutná kulajda z opravdových hub a čerstvého kopru, protože v běžné hospodě na náměstí ji mohou ochutnat jen od Knorru či Vitany. Situace se sice zlepšuje, ale než se bude čím chlubit turistům, sežere kůrovec ještě pořádný kus Šumavy. Nakonec i pražští pamětníci vědí dobře, kolik let trvalo, než v Praze vyrostlo větší množství opravdu slušných a pár opravdu špičkových podniků.

Je to dáno především kupní silou českého obyvatelstva, protože turisté i v Praze uživí hospodu jen na velmi exponovaném místě typu Staroměstského náměstí. A jestliže podmínkou prodejnosti je na většině území Česka menu s polévkou a dezertem do osmdesáti korun, tak o žádném opravdovém Czech Specials ani žádném jiném poctivém jídle nelze uvažovat, protože na takové marži se na slušného kuchaře a zaplacení nájmu vydělat nedá a musí se vařit z pytlíku.

Ale především, i kdyby v nejšpinavější putyce v Sokolově vařil kančí se šípkovou nějaký český Paul Bocuse, musela by tahle akce skončit fiaskem, když ji organizují ministerští úředníci s hoteliérskou asociací od stolu a jejím cílem není ani tak propagovat Českou republiku, jako vykázat činnost a utratit jeden a půl miliardy vyčleněné na podporu incomingové turistiky. Samozřejmě způsobem, při němž si vybraní účastnící státem financovaného projektu mohou pomoci k nějaké koruně, když už se ti turisté tolik třesou na guláš se šesti knedlíky z prášku.

I kdyby v nejšpinavější putyce v Sokolově vařil kančí se šípkovou nějaký český Paul Bocuse, musela by tahle akce v úřednické režii skončit fiaskem.

O autorovi| PAVEL PĺRAL, paralp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče