Grill plný chutí

17. října 2016, 00:00 - Petr Holec
17. října 2016, 00:00

Restaurace v hotelu Grand Mark rozhodně není jen pro turisty Restaurace v luxusních hotelích vždy musejí najít kompromis mezi dvěma základními požadavky: jídlo musí být superkvalitní, pokud se ale hotel vyloženě neprodává jako extra gastronomická jízda (což v Česku může znamenat i dost strašidelné věci), nesmí jít ani o žádnou velkou avantgardu. Menu musí rozumět většina hostů a ti dnes bývají nejen z celého světa, ale také nejrůznějších gastronomických zkušeností a věku. Takže zatímco někoho nadchnete patnáctichodovým molekulárním menu, jiného tím vyženete ven na klobásu.

Stejný kompromis proto řešil v restauraci Le Grill, nacházející se v pětihvězdičkovém hotelu Grand Mark, i její mladý šéfkuchař Ondřej Koráb (na snímku), jenž má kromě pražského Mandarinu zkušenosti i ze světa, konkrétně z Anglie nebo Kanady. Nejen hoteloví hosté se zde chtějí dobře najíst i napít, současně ale také chtějí vědět, co jedí. Logicky proto zvolil následující koncept: sezonní a maximálně čerstvé menu z převážně tuzemských surovin, samozřejmě ale moderně pojaté.

Hotel Grand Mark je bývalý Kempinski, kam tak rád chodíval i Jiří Paroubek, když ještě letěl ke hvězdám a učil se kouřit doutníky. Zatímco se hotel přejmenoval, restaurace si ponechala nejen své jméno, ale i členění na hlavní jídelnu a stylový Two Steps Bar i zimní a letní zahradu. A to včetně designu interiéru, ostatně s památkáři v zádech historické dispozice ani moc měnit nemůžete. Což v případě Le Grillu vůbec nevadí: ani pod jménem Kempinski na restauraci pochopitelně nešetřili, takže proč dobře fungující věci měnit?

Změnilo se ale menu a také ceny. Součástí jména Kempinski byly i „kempinské“ ceny, takže někteří hosté zdejší restaurace kolem sebe nechtěli vidět nikoho jiného. Le Grill pod křídly Grand Mark je cenově přístupnější: tříchodové menu stojí 790 korun, pětichodové 1350 korun. Menu se mění každý měsíc a snaží se kopírovat české klimatické podmínky. A také prodávat tuzemská vína, o která si turisté v Česku říkají už téměř automaticky. V baru a zimní zahradě, kde jsem seděl, je prodává mladý číšník. Ten se o ně upřímně zajímá a také je dobře zná, což vás v mezinárodním hotelovém řetězci vždy příjemně překvapí.

Žádný minimalismus

Jako první jsem v Le Grillu objednal kachní terinu podávanou s chutney a šalotkou. Jemnou a chuťově výraznou paštikou, obalenou tenkým proužkem aspiku, se táhne i pruh šťavnatého kachního masa, který výborný předkrm ještě zvýrazní. Až ke konci jídla jsem si uvědomil, že mě něco ruší, důvod ale nebyl na talíři.

Linul se z reproduktorů a šlo o uřvaný americký dívčí pop, který se k melancholii zimní zahrady úplně nehodí.

Následná pórková polévka s treskou jen stvrdila, že Koráb není žádný chuťový minimalista, ale naopak: ze všech surovin se snaží vytáhnout maximum chutí.

I pórková polévka je nejen krémově hutná, ale také plná chuti; tu delikátní rybí jí dodává šťavnatá treska, zatímco jemnou chuť hub tenké plátky žampionů. K lososovému pstruhovi s kapustovým ragú, brambory a lanýžem číšník doporučil moravský Vlašský ryzlink, který rybu dobře doplnil. Lanýžem samozřejmě nikdy nic nezkazíte, jde o geniální chuť i vůni, které může nenávidět jen barbar.

Koráb vláčnou rybu zbytečně neutápí v omáčkách, jak mají ve zvyku někteří jeho kolegové, a je to dobře.

Jídlo určitě nepostrádá chuť, současně ale není nepříjemně mastné a těžké. To lze ostatně říct o většině menu; po třech chodech máte pořád chuť jíst dál. Takže jsem objednal ještě hovězí steak z ořechu s bramborovou kaší, omáčkou demi-glace, celerem a taky hovězím v trojobalu. Medium rare udělaný ořech je dostatečně měkký i jemný, demi-glace poctivá a hovězí trojobal typicky český. Rozlévané moravské Zweigeltrebe bylo kvalitou pod jídlem.

Čokoládový dezert Grand Mark Cake sice dělají v Le Grillu ve fialovém nádechu firemní značky, nejde ale o žádné reklamní šidítko.

Naopak, dezert je poctivě hutný, ne však těžký. A s malinovým doprovodem i příjemně osvěžující, což je na konec vždy nejlepší. *

Le Grill Hotel Grand Mark Hybernská 12, Praha 1 T: 226 226 111 www.grandmark.cz

Recenze všech restaurací najdete na http://www.euro.cz/light

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Víte, kdo vlastní vaši banku? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Jak napsat správně CV, aby vás pozvali na pohovor
Jak přijímat a posílat balíky do zahraničí aneb kdy se platí DPH a clo?
Která 3 slova zachránila před pěti lety euro?
Auta
BMW Z4 Concept byl neoficiálně odhalen těsně před premiérou…
Hyundai ukázal nástupce vodíkového crossoveru ix35. Příští rok dorazí také do Evropy
Volvo, Peugeot, Fiat a další vynechají autosalon ve Frankfurtu. Jsou to pro ně vyhozené peníze
Měření rychlosti na D1 v úseku Psáře – Soutice bezpečnost nezlepšilo a policie i MDČR to ví
Sháníte dvanáctiválcové kombi? Aston Martin vám ho prodá, praktické ale moc není
Technologie
Další pohroma v cenách grafických karet na obzoru. GDDR5 tento měsíc zdražila o 30 %
Bitcoin přišel o rekord. Kryptoměnou Ethereum už proudí více transakcí
ČTÚ chce regulovat. Zjistil, že si mobilní operátoři málo konkurují
AMD vydalo speciální ovladač pro horníky. Zrychluje těžbu Etherea na Radeonech
Firefox x64 už je pro uživatele Windows výchozí. Je bezpečnější a stabilnější
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít