Grill plný chutí

17. října 2016, 00:00 - Petr Holec
17. října 2016, 00:00

Restaurace v hotelu Grand Mark rozhodně není jen pro turisty Restaurace v luxusních hotelích vždy musejí najít kompromis mezi dvěma základními požadavky: jídlo musí být superkvalitní, pokud se ale hotel vyloženě neprodává jako extra gastronomická jízda (což v Česku může znamenat i dost strašidelné věci), nesmí jít ani o žádnou velkou avantgardu. Menu musí rozumět většina hostů a ti dnes bývají nejen z celého světa, ale také nejrůznějších gastronomických zkušeností a věku. Takže zatímco někoho nadchnete patnáctichodovým molekulárním menu, jiného tím vyženete ven na klobásu.

Stejný kompromis proto řešil v restauraci Le Grill, nacházející se v pětihvězdičkovém hotelu Grand Mark, i její mladý šéfkuchař Ondřej Koráb (na snímku), jenž má kromě pražského Mandarinu zkušenosti i ze světa, konkrétně z Anglie nebo Kanady. Nejen hoteloví hosté se zde chtějí dobře najíst i napít, současně ale také chtějí vědět, co jedí. Logicky proto zvolil následující koncept: sezonní a maximálně čerstvé menu z převážně tuzemských surovin, samozřejmě ale moderně pojaté.

Hotel Grand Mark je bývalý Kempinski, kam tak rád chodíval i Jiří Paroubek, když ještě letěl ke hvězdám a učil se kouřit doutníky. Zatímco se hotel přejmenoval, restaurace si ponechala nejen své jméno, ale i členění na hlavní jídelnu a stylový Two Steps Bar i zimní a letní zahradu. A to včetně designu interiéru, ostatně s památkáři v zádech historické dispozice ani moc měnit nemůžete. Což v případě Le Grillu vůbec nevadí: ani pod jménem Kempinski na restauraci pochopitelně nešetřili, takže proč dobře fungující věci měnit?

Změnilo se ale menu a také ceny. Součástí jména Kempinski byly i „kempinské“ ceny, takže někteří hosté zdejší restaurace kolem sebe nechtěli vidět nikoho jiného. Le Grill pod křídly Grand Mark je cenově přístupnější: tříchodové menu stojí 790 korun, pětichodové 1350 korun. Menu se mění každý měsíc a snaží se kopírovat české klimatické podmínky. A také prodávat tuzemská vína, o která si turisté v Česku říkají už téměř automaticky. V baru a zimní zahradě, kde jsem seděl, je prodává mladý číšník. Ten se o ně upřímně zajímá a také je dobře zná, což vás v mezinárodním hotelovém řetězci vždy příjemně překvapí.

Žádný minimalismus

Jako první jsem v Le Grillu objednal kachní terinu podávanou s chutney a šalotkou. Jemnou a chuťově výraznou paštikou, obalenou tenkým proužkem aspiku, se táhne i pruh šťavnatého kachního masa, který výborný předkrm ještě zvýrazní. Až ke konci jídla jsem si uvědomil, že mě něco ruší, důvod ale nebyl na talíři.

Linul se z reproduktorů a šlo o uřvaný americký dívčí pop, který se k melancholii zimní zahrady úplně nehodí.

Následná pórková polévka s treskou jen stvrdila, že Koráb není žádný chuťový minimalista, ale naopak: ze všech surovin se snaží vytáhnout maximum chutí.

I pórková polévka je nejen krémově hutná, ale také plná chuti; tu delikátní rybí jí dodává šťavnatá treska, zatímco jemnou chuť hub tenké plátky žampionů. K lososovému pstruhovi s kapustovým ragú, brambory a lanýžem číšník doporučil moravský Vlašský ryzlink, který rybu dobře doplnil. Lanýžem samozřejmě nikdy nic nezkazíte, jde o geniální chuť i vůni, které může nenávidět jen barbar.

Koráb vláčnou rybu zbytečně neutápí v omáčkách, jak mají ve zvyku někteří jeho kolegové, a je to dobře.

Jídlo určitě nepostrádá chuť, současně ale není nepříjemně mastné a těžké. To lze ostatně říct o většině menu; po třech chodech máte pořád chuť jíst dál. Takže jsem objednal ještě hovězí steak z ořechu s bramborovou kaší, omáčkou demi-glace, celerem a taky hovězím v trojobalu. Medium rare udělaný ořech je dostatečně měkký i jemný, demi-glace poctivá a hovězí trojobal typicky český. Rozlévané moravské Zweigeltrebe bylo kvalitou pod jídlem.

Čokoládový dezert Grand Mark Cake sice dělají v Le Grillu ve fialovém nádechu firemní značky, nejde ale o žádné reklamní šidítko.

Naopak, dezert je poctivě hutný, ne však těžký. A s malinovým doprovodem i příjemně osvěžující, což je na konec vždy nejlepší. *

Le Grill Hotel Grand Mark Hybernská 12, Praha 1 T: 226 226 111 www.grandmark.cz

Recenze všech restaurací najdete na http://www.euro.cz/light

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Nové Audi A8 dostane unikátní podvozek, který reaguje na…
Nejlepším motorem roku 2017 je osmiválec Ferrari. Poprvé se volil také nejlepší elektromotor
Bugatti Chiron čeká na lepší pneumatiky. Pak zkusí překonat 450 km/h
Že jste ještě neviděli Porsche 911 GT2 RS? Nevadí, stejně už je vyprodané
Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro má v hledáčku nejostřejší BMW GS
Technologie
Steam rozjel letní výprodeje her. Nákupní horečku mu ale překazili „hackeři“
New York Times diskuze nezruší. Hloupé komentáře bude mazat umělá inteligence
Opera 46 významně zlepšuje stabilitu a omezuje stránky na pozadí
Psaní tahem prstu funguje už i v češtině, kalkulačka umí konvertovat měny [Windows Insider]
Standard Unicode 10.0 přináší znak bitcoinu a 56 nových emoji včetně vousáče a ponožek
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít