Grand Rasoi

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Kombinace indické a thajské kuchyně potěší každého milovníka pravé asijské kuchyně

Mám slabost pro asijské jídlo, byť ho v Praze bohužel jím málo. Zaprvé podle mne máloco trumfne svatou trojici chilli, česneku a zázvoru, které „Asie“ hojně používá jako základ. A zadruhé jsem kdysi v Londýně ještě jako student pracoval pro indický pajzl zvaný Curry in Hurry. Součástí jinak zločinně nízké výplaty bylo jídlo, takže od té doby nemám problém s tím, když mi permanentně hoří pusa.

I proto mám rád Grand Rasoi, vinohradskou restauraci kombinující indickou a thajskou kuchyni.

Ta první bývá ostřejší, s hutnějšími omáčkami a maso často peče, zatímco ta druhá hodně využívá i nám blízké smažení. Na Grand Rasoi je ale sympatická ještě jedna věc: nehraje si na žádnou luxusní haute cuisine, což u asijské kuchyně vždycky působí podezřele.

Indové i Thajci často jedí své výborné jídlo primitivně na zemi a jejich kuchyně je současně nejlepší street food na světě, tak proč něco předstírat?

V Grand Rasoi samozřejmě na zemi u jídla nesedíte, v suterénním interiéru mají běžný nábytek. Neuvidíte tu ale také žádné zbytečné designové cetky, hlavní důraz zde prostě kladou na jídlo. Podnik je proto oblíbeným místem na obědy a jídlo s sebou, současně má ale i celkem dlouhé stálé menu. To se zhruba dělí na indické a thajské jídlo, které se pak dělí ještě dál. Převažuje nicméně Indie, takže tu najdete kapitoly jako kari, vindaloo, madras či masala. A zatímco jako příloha samozřejmě dominuje rýže, z mas tu vaří hlavně z hovězího, kuřecího a pochopitelně jehněčího, plus plody moře.

Třeba thajské smažené tygří krevety s dipem ze sladkého chilli a plátky čerstvé okurky jsou sice jednoduché jak facka, chutnají ale skvěle. A snad i trochu jako facka, protože sladké chilli umí v puse lehce štípnout. A stejně tak jemně krémová kuřecí polévka s indickým kořením, po níž se vyplatí chvíli si vydechnout. Dát si třeba ostřejší jalfrezi omáčku v Indii vždy nebezpečně zavání nejen ústním požárem, v Grand Rasoi se ale nemusíte bát, máte-li rádi pálivější.

Mimo Indii se Indové s kořením dost krotí a zdejší jehněčí jalfrezi s rýží je tak akorát, zvlášť s pivem.

A také výborné, zelenina i maso jsou měkké, šťavnaté a křehké a perfektní je též rýže. Hlavní jídlo tady podávají tradičně v kovových miskách a mimochodem hlavní chody stojí do 300 korun a fakt nejde o degustační porce. A ještě jeden autorský tip: zkuste zdejší čočkovou polévku s citronem a česnekem, určitě se budete vracet.

Grand Rasoi ? Slezská 1668/56, Praha 2 ? t: 774 405 375 ? e: restaurant@grandrasoi.cz ? www.grandrasoi.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které vás ochrání před otravnými telefonáty z call centra
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Když máte peníze, automobilky vám vyrobí opravdu cokoliv.…
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet ukazuje, jak budou vypadat superluxusní elektromobily
Test na pondělí: BMW M550i xDrive M Performance
Nové BMW M5 s pohonem xDrive prozrazeno. Oficiálně se představí brzy
Na Audi RS Q5 už čekat nemusíte. K dispozici je SQ5 vyladěná na 425 koní a 550 Nm
Technologie
Netflix odmítl zaplatit další sezónu seriálu. Produkci Sense8 nabídl pornoweb
Google dnes představí Android O. Stylově na zatmění Slunce v USA
Intel vydává nové Atomy pro servery. 16 jader, spotřeba do 30 W a 10 Gb/s síťovky k tomu
Xbox One X bude stát 13 500 Kč. Do obchodů půjde i limitovaná edice Scorpio
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít