Gran Fierro

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Moderní argentinské bistro zdaleka nenabízí jen steaky Každý, kdo byl aspoň jednou v Buenos Aires, hned odhalí kousek magické argentinské metropole v restauraci Gran Fierro. Ta je totiž něčím mezi tradiční parrillou a moderním bistrem, což je přesně mix rozšířený i v Buenos Aires, které mimochodem po letech v ústraní zažívá mezinárodní renesanci. Navíc pražský podnik vlastní mladý Argentinec Juan Cruz Pacin a stejné národnosti je i sympatický šéfkuchař, takže nejde o žádnou lacinou imitaci Argentiny, jíž si Praha užila už víc než dost.

Poprvé jsem v Gran Fierru jedl skvělý nedělní brunch plný vajíček, ostrých chutí a ano, i steaků.

Ten je totiž v čistém argentinském provedení fantasticky lehký a dobře stravitelný, prostě žádná těžká bomba.

V Gran Fierru samozřejmě dělají steaky téměř ze všech částí krávy, čímž jsou Argentinci proslulí.

A také s různými omáčkami, nejen s klasickou chimichurri.

V kuchyni hodně pracují i s česnekem, paprikami nebo citronem a na rozdíl od tradiční parrillady tady nedělají kompletní gril mix, v němž v Argentině sem tam najdete i krajně podezřelé kousky masa. Zdejší parrillada je skromnější a místo méně obvyklých částí krávy v ní najdete třeba chorizo. Právě v tom má Gran Fierro, prezentující se i jako cocktail bar, blíž k modernímu bistru, což ostatně rychle pochopíte z jeho stylového interiéru.

Nepřehlédnete v něm sice tradiční argentinské motivy, jinak je ale hodně kosmopolitní a kromě Buenos Aires si klidně můžete připadat i jako v Berlíně. A ještě ke zmíněným koktejlům: ty tady dělají výborné, pít tu ale s amozřejmě můžete i argentinské víno, k argentinskému hovězímu nejlepší drink na světě. Zkuste třeba zdejší Chateaubriand, tedy v koňaku flambovaný steak s foie gras, omáčkou z malbecu a lanýžovým olejem. Neviděl jsem ho v žádné jiné restauraci.

Vzhledem k zaměření na mladší kosmopolitnější mix ale v Gran Fierru nedělají jen steaky. Restaurace funguje i jako tapas bar a v menu nechybějí ani výborné burgery nebo tradiční argentinské delikatesy jako empanady, tedy pečené taštičky plněné pikantním masem, případně sýrem. Mezi tapasy pochopitelně nechybí hovězí šunka, ale ani smažené plněné olivy nebo lilek s ovčím sýrem.

Gran Fierro ? Voršilská 14, Praha 1 ? t: 773 700 377 ? www.granfierro.cz ? šéfkuchař: Sergio Guerreros

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Auta
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let…
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Technologie
AMD má možná kšeft od Tesly. Prý jí pomáhá vyvíjet AI procesory pro samořídící auta
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Windows 10 Insider Preview build 16296 opravuje drobné chyby. Pozor na jazykové balíčky
Cnews FM: Náhrada za reklamy a podivné počty Microsoftu [podcast]
GPU Vega 11 by mohlo mít 2048 shaderů, AMD s ním prý chystá Radeony RX Vega 32 a 28
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít