Gran Fierro

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Moderní argentinské bistro zdaleka nenabízí jen steaky Každý, kdo byl aspoň jednou v Buenos Aires, hned odhalí kousek magické argentinské metropole v restauraci Gran Fierro. Ta je totiž něčím mezi tradiční parrillou a moderním bistrem, což je přesně mix rozšířený i v Buenos Aires, které mimochodem po letech v ústraní zažívá mezinárodní renesanci. Navíc pražský podnik vlastní mladý Argentinec Juan Cruz Pacin a stejné národnosti je i sympatický šéfkuchař, takže nejde o žádnou lacinou imitaci Argentiny, jíž si Praha užila už víc než dost.

Poprvé jsem v Gran Fierru jedl skvělý nedělní brunch plný vajíček, ostrých chutí a ano, i steaků.

Ten je totiž v čistém argentinském provedení fantasticky lehký a dobře stravitelný, prostě žádná těžká bomba.

V Gran Fierru samozřejmě dělají steaky téměř ze všech částí krávy, čímž jsou Argentinci proslulí.

A také s různými omáčkami, nejen s klasickou chimichurri.

V kuchyni hodně pracují i s česnekem, paprikami nebo citronem a na rozdíl od tradiční parrillady tady nedělají kompletní gril mix, v němž v Argentině sem tam najdete i krajně podezřelé kousky masa. Zdejší parrillada je skromnější a místo méně obvyklých částí krávy v ní najdete třeba chorizo. Právě v tom má Gran Fierro, prezentující se i jako cocktail bar, blíž k modernímu bistru, což ostatně rychle pochopíte z jeho stylového interiéru.

Nepřehlédnete v něm sice tradiční argentinské motivy, jinak je ale hodně kosmopolitní a kromě Buenos Aires si klidně můžete připadat i jako v Berlíně. A ještě ke zmíněným koktejlům: ty tady dělají výborné, pít tu ale s amozřejmě můžete i argentinské víno, k argentinskému hovězímu nejlepší drink na světě. Zkuste třeba zdejší Chateaubriand, tedy v koňaku flambovaný steak s foie gras, omáčkou z malbecu a lanýžovým olejem. Neviděl jsem ho v žádné jiné restauraci.

Vzhledem k zaměření na mladší kosmopolitnější mix ale v Gran Fierru nedělají jen steaky. Restaurace funguje i jako tapas bar a v menu nechybějí ani výborné burgery nebo tradiční argentinské delikatesy jako empanady, tedy pečené taštičky plněné pikantním masem, případně sýrem. Mezi tapasy pochopitelně nechybí hovězí šunka, ale ani smažené plněné olivy nebo lilek s ovčím sýrem.

Gran Fierro ? Voršilská 14, Praha 1 ? t: 773 700 377 ? www.granfierro.cz ? šéfkuchař: Sergio Guerreros

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít