Flavours wine & deli

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Malá vinotéka na Vinohradech se stala vyhledávaným místem nejen „velkých“ vín

„Lidé jsou dnes mnohem rozmazlenější. Už jim není jedno, co a za kolik jim člověk nalije. Začínají mít o víně slušné povědomí, což mě těší,“ říká majitel Flavours a importér David Kuchař, jenž svým vínem zásobuje nejlepší tuzemské restaurace. Ví o tom své z praxe, snaží se přesvědčovat hoteliéry, jimž dodává, aby to s cenami vína nepřeháněli, jak u nás bývá zvykem. Z prostého důvodu: lidé pak místo jedné lahve klidně vypijí i dvě a všichni tak víc vydělají.

Nemá smysl Flavours jakkoli definovat podle původu vína. Můžete tu v podstatě pít cokoli dobrého z celého světa; nemálo vín Kuchař sám dováží, jiná nakupuje od ostatních dovozců.

V jeho vinotéce tak můžete pít veltlínské z Wachau od Global Wines, ale také italská přírodní vína od pražského italského restauratéra Riccarda Lucqueho. Spolu sedíme pro změnu u lahve toskánské Argentiery, jednoho z nejlepších takzvaných „supertoskánců z Bolgheri“, za majitelem podniku ale vidím i lahev Château Margaux ročník 1983.

Kromě běžných vín totiž Kuchař stále více obchoduje s „velkými“ víny hlavně z Bordeaux, v podstatě je dnes dvorním dodavatelem některých miliardářů i multimilionářů. Na tento exkluzivní segment se zaměřuje jeho nový projekt iDeal Wines.

Nejde ale samozřejmě jen o nejdražší vína. Kuchař mi dává ochutnat lucemburské šumivé víno za 200 korun vyrobené tradiční šampaňskou metodou, protože se prý rozhodl eliminovat stále módnější prosecco.

Důvodem není samotné známé italské víno; jeho celosvětový comeback ale znamená i to, že si jeho producenti stále více diktují obchodní podmínky.

„Měl jsem velkou akci pro banku a potřeboval jsem hned prosecco. Italský výrobce mi ale řekl, ať počkám, že zrovna naložili kamiony pro Ameriku a Čínu,“ vysvětluje Kuchař. Majitel Flavours proto dobře ví, jak to vypadá, když se fakt bohatí lidé fakt zblázní do vína – pak za ně měsíčně klidně utratí statisíce a pořád chtějí víc.

Poslední módou mezi bohatými tuzemskými byznysmeny je, že společně létají soukromými letadly do Francie, klidně i do slavného Château Petrus. „Co je nejvíc? Nejvíc je top víno v top ročníku ve zralosti,“ říká Kuchař. Je to skoro telepatie: právě mu totiž volá jeden z největších négociantů (nákupčích vína) z Bordeaux. Majitel vinotéky se snaží stará vyhlášená vína nakupovat přímo na místě, protože tam mají garantovaný původ i kvalitu. Svět je poslední dobou stále plnější padělků, ale přímo u vinařů t o obvykle nehrozí: ti mívají viněty s příslušným ročníkem v trezoru, takže i staré lahve pak vypadají jako nové.

Zralost, o níž Kuchař mluví, samozřejmě nepotěší jen u nejdražších vín: mnohdy k radosti úplně postačí mnohem levnější lahev. Třeba piemontská Barbera d’Alba, jež má tu smůlu, že ji vždy suverénně zastíní slavné Barolo pocházející z úplně stejných zamlžených kopců pohoří Langhe. Od svého vinaře Kuchař proto do vinotéky například koupil i karton Barbery d’Alba 2004. „To je víno v absolutní zralosti, které člověka také vždy potěší,“ usmívá se, zatímco otvírá lahev.

Ne náhodou: starší červené už ztratilo svou pověstnou kyselost a po téměř třinácti letech chutná elegantně hebce, přesto ale pořád plně.

Právě v Piemontu je majitel Flavours jako doma: dováží odsud nejen několik Barol, která najdete třeba v michelinském Divinisu Zdeňka Pohlericha, ale i Barbaresco, jemuž se někdy říká mladší bratr Barola. A pokud jde o Toskánsko, další slavný italský vinný region, najdete ve vinohradské vinotéce kromě obligátního Brunella di Montalcino i spoustu toskánských vín a již zmíněných „supertoskánců“, například i vyhlášené Poggio Bestiale.

Před rokem se Kuchař pustil také do záslužného projektu: dostat slušné víno mimo Prahu a větší města, kde se mu pořád tradičně nedaří. Napadlo ho to úplně náhodou, když dostal v noci chuť na dobré víno na šumavské Kvildě, a měl prostě smůlu. Jak úspěšný je v téhle činnosti po roce? „Už mám první instalace vinoték. Kromě Kvildy i v Dobřichovicích nebo Mariánských Lázních,“ vyjmenovává nová místa. A nedávno otevřel Flavours v Brně.

Flavours wine & deli ? Záhřebská 29, Praha 2 ? www.flavours.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít