Flavours wine & deli

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Malá vinotéka na Vinohradech se stala vyhledávaným místem nejen „velkých“ vín

„Lidé jsou dnes mnohem rozmazlenější. Už jim není jedno, co a za kolik jim člověk nalije. Začínají mít o víně slušné povědomí, což mě těší,“ říká majitel Flavours a importér David Kuchař, jenž svým vínem zásobuje nejlepší tuzemské restaurace. Ví o tom své z praxe, snaží se přesvědčovat hoteliéry, jimž dodává, aby to s cenami vína nepřeháněli, jak u nás bývá zvykem. Z prostého důvodu: lidé pak místo jedné lahve klidně vypijí i dvě a všichni tak víc vydělají.

Nemá smysl Flavours jakkoli definovat podle původu vína. Můžete tu v podstatě pít cokoli dobrého z celého světa; nemálo vín Kuchař sám dováží, jiná nakupuje od ostatních dovozců.

V jeho vinotéce tak můžete pít veltlínské z Wachau od Global Wines, ale také italská přírodní vína od pražského italského restauratéra Riccarda Lucqueho. Spolu sedíme pro změnu u lahve toskánské Argentiery, jednoho z nejlepších takzvaných „supertoskánců z Bolgheri“, za majitelem podniku ale vidím i lahev Château Margaux ročník 1983.

Kromě běžných vín totiž Kuchař stále více obchoduje s „velkými“ víny hlavně z Bordeaux, v podstatě je dnes dvorním dodavatelem některých miliardářů i multimilionářů. Na tento exkluzivní segment se zaměřuje jeho nový projekt iDeal Wines.

Nejde ale samozřejmě jen o nejdražší vína. Kuchař mi dává ochutnat lucemburské šumivé víno za 200 korun vyrobené tradiční šampaňskou metodou, protože se prý rozhodl eliminovat stále módnější prosecco.

Důvodem není samotné známé italské víno; jeho celosvětový comeback ale znamená i to, že si jeho producenti stále více diktují obchodní podmínky.

„Měl jsem velkou akci pro banku a potřeboval jsem hned prosecco. Italský výrobce mi ale řekl, ať počkám, že zrovna naložili kamiony pro Ameriku a Čínu,“ vysvětluje Kuchař. Majitel Flavours proto dobře ví, jak to vypadá, když se fakt bohatí lidé fakt zblázní do vína – pak za ně měsíčně klidně utratí statisíce a pořád chtějí víc.

Poslední módou mezi bohatými tuzemskými byznysmeny je, že společně létají soukromými letadly do Francie, klidně i do slavného Château Petrus. „Co je nejvíc? Nejvíc je top víno v top ročníku ve zralosti,“ říká Kuchař. Je to skoro telepatie: právě mu totiž volá jeden z největších négociantů (nákupčích vína) z Bordeaux. Majitel vinotéky se snaží stará vyhlášená vína nakupovat přímo na místě, protože tam mají garantovaný původ i kvalitu. Svět je poslední dobou stále plnější padělků, ale přímo u vinařů t o obvykle nehrozí: ti mívají viněty s příslušným ročníkem v trezoru, takže i staré lahve pak vypadají jako nové.

Zralost, o níž Kuchař mluví, samozřejmě nepotěší jen u nejdražších vín: mnohdy k radosti úplně postačí mnohem levnější lahev. Třeba piemontská Barbera d’Alba, jež má tu smůlu, že ji vždy suverénně zastíní slavné Barolo pocházející z úplně stejných zamlžených kopců pohoří Langhe. Od svého vinaře Kuchař proto do vinotéky například koupil i karton Barbery d’Alba 2004. „To je víno v absolutní zralosti, které člověka také vždy potěší,“ usmívá se, zatímco otvírá lahev.

Ne náhodou: starší červené už ztratilo svou pověstnou kyselost a po téměř třinácti letech chutná elegantně hebce, přesto ale pořád plně.

Právě v Piemontu je majitel Flavours jako doma: dováží odsud nejen několik Barol, která najdete třeba v michelinském Divinisu Zdeňka Pohlericha, ale i Barbaresco, jemuž se někdy říká mladší bratr Barola. A pokud jde o Toskánsko, další slavný italský vinný region, najdete ve vinohradské vinotéce kromě obligátního Brunella di Montalcino i spoustu toskánských vín a již zmíněných „supertoskánců“, například i vyhlášené Poggio Bestiale.

Před rokem se Kuchař pustil také do záslužného projektu: dostat slušné víno mimo Prahu a větší města, kde se mu pořád tradičně nedaří. Napadlo ho to úplně náhodou, když dostal v noci chuť na dobré víno na šumavské Kvildě, a měl prostě smůlu. Jak úspěšný je v téhle činnosti po roce? „Už mám první instalace vinoték. Kromě Kvildy i v Dobřichovicích nebo Mariánských Lázních,“ vyjmenovává nová místa. A nedávno otevřel Flavours v Brně.

Flavours wine & deli ? Záhřebská 29, Praha 2 ? www.flavours.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Čínské turbulence na trhu s kryptoměnami
Auta
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla…
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Galerie: Co všechno vás čeká v běžném provozu, když si pořídíte Ladu Niva?
Malý crossover XC40 má po premiéře. Bude to první Volvo s novým tříválcem
Technologie
Malý iPhone SE nebyl nikdy takhle levný. Operátoři šli s cenou výrazně níž než Apple
Xiaomi by mohlo nabídnout bezdrátové nabíjení. Zapojilo se do vývoje Qi
Shigeru Kumekawa: nová Bravia A1 je nabitá tou nejlepší technologií, říká prezident Sony Europe (rozhovor)
Další průšvih s 10nm procesem Intelu? Některé čipy Cannon Lake byly údajně odloženy
Děravý CCleaner byl nakonec zákeřnější. Cisco doporučuje obnovu systémů ze zálohy
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít