Fish & chips pro moderní dělníky

30. března 2015, 00:00 - Klára Donathová
30. března 2015, 00:00

I ze smažené ryby a hranolků se dá udělat luxusní jídlo Když mě před více než dvaceti lety nutil táta jíst ve Velké Británii šíleně mastnou rybu s hranolky zabalenou v obyčejném papíru, nechápala jsem, co na ní má. Později se ukázalo, že podobnou „závislost“ a vzpomínky má celá generace rodičů mých vrstevníků, kterým se v roce 1968 podařilo dostat na brigádu do Velké Británie. Fish & chips byly jedno z mála jídel, které si mohli dovolit. Nejen oni. Už desítky let předtím se fish & chips staly nejpopulárnějším jídlem britských pracujících mas. Bílá ryba, většinou treska, smažená v pivním nadýchaném těstíčku, doplněná o štědrou porci širokých bramborových hranolků a misku rozmačkaného hrášku sice původem s britskou kuchyní nemá nic společného, přesto je považována za britské národní jídlo. Fish & chips jsou v Británii poměrně levné, když se dobře připraví, jsou velmi dobré, a co si budeme povídat, smažená jídla opravdu vyvolávají závislost. Takže úspěch je zaručen.

Před dvěma roky se rozhodla přivézt fish & chips do Prahy společnost provozující i nedaleký Zdenek’s Oyster Bar. Nedávno jsem zaslechla něco o změně vlastnické struktury, nicméně Zdenek’s Oyster Bar i Fish & Chips 21 Dlouha St. stále fungují, a to je, oč tu běží. Konkurence v oblasti smažených ryb s hranolky v Praze opravdu není veliká, přesto si troufám tvrdit, že právě restaurace Fish & Chips 21 Dlouha St. je to správné místo, kam se máte vypravit tuhle britskou klasiku ochutnat.

Londýnské metro První, co na Fish & Chips 21 Dlouha St. zaujme, je svérázný interiér. Stěny obložené bílými malými dlaždičkami, které evokují obložení stanic londýnského metra. K tomu disko koule na stropě a několik lustrů se skleněnými cingrlátky. A kdybyste pochybovali, jestli jste v „pravé britské“ restauraci, tak pro jistotu i červená londýnská telefonní budka a pár fotografií Beatles a Rowana Atkinsona. Tohle všechno – na rozdíl od neustále běžící televize na jedné ze stěn – ale dokážu pochopit a svým způsobem se mi to i líbí. Ocenila bych víc prostoru mezi stoly, ale vzhledem k tomu, že restaurace nebývá zdaleka plná, i určitá stísněnost se dá prominout.

Fish & Chips 21 Dlouha St. se snaží udělat z ryby s hranolky tak trochu luxusní jídlo, takže si tu dávají záležet na detailech. Jako odkaz na původní podávání fish & chips v novinovém papíře, které je už od 80. let minulého století v Británii zapovězené, tady najdete třeba dveře s novinovým dekorem. Většina jídel je také podávána na „lůžku“ z falešného novinového papíru, nebo alespoň v kornoutu z téhož materiálu. Já v tom moc praktičnosti nevidím a spíše mě to na talíři obtěžuje, ale na první pohled to vypadá hezky, a soudě podle výrazů okolo sedících hostů, mnohým to dělá radost.

Celým interiérem restaurace se prolíná vůně smažených ryb. Vzhledem k velikosti nebo spíše malosti prostoru si však těžko dovedu představit, že by se tomu dalo nějak efektivně zabránit.

Změny v menu Restaurace nenabízí jen mnohokrát zmiňované fish & chips, ale také polévky, burgery, hotdogy, kuře, ústřice a další mořské plody. Od poloviny března má restaurace nové menu, nicméně pokud jde o samotnou nabídku pokrmů, jedná se o změny spíše kosmetické. Jiná je hlavně cenová politika. Klesly ceny například omáček nebo příloh, na druhé straně už restaurace nenabízí žádná menu ani fish & chips, jejichž název nese. Rybu i přílohu si musíte objednat zvlášť.

Nejvýznamnější změnu jsem zaznamenala u fritto misto (všehochuť – pozn. red.), které jsem ještě týden předtím ochutnala v podobě dvou smažených krevet, dvou smažených sardinek a dvou koleček smažených kalamárů s malou porcí hranolků a citronovou majonézou za 195 korun. Nové menu nabízí za tutéž cenu jen smažené krevety, sardinky a kalamáry bez hranolků a majonézy. Je pravda, že je tam asi o dvě kolečka kalamárů navíc, přesto mi cena přijde poměrně vysoká.

Co se ale nezměnilo, je to, že kromě krevet, sardinek a kalamárů jsou na talíři i dvě smažené hlavy velkých krevet, které ale neobsahují žádné poživatelné části a na talíři pouze překážejí. Ano, díky nim to vypadá, že je toho na talíři víc a že se jedná o něco extra, ale ve skutečnosti to tak úplně není. Zatímco kalamáry i sardinky chutnaly čerstvě a velmi dobře, krevety byly při obou návštěvách nahořklé a znovu si toto jídlo už neobjednám.

Co se mi ale naopak neomrzí, jsou místní fish & chips, kvůli kterým sem vlastně chodím.

Obě složky totiž stojí za to, ryba i hranolky.

Standardně je na výběr tmavá treska, hejk a halibut, další ryby bývají v sezonní nabídce. Já jsem nedávno ochutnala vynikající tresku skrei, s pevným světlým masem, které má údajně díky tomu, že každou zimu putuje z Barentsova moře podél norského pobřeží k Lofotům, kde se množí. Pohyb tresce skrei prý svědčí. Snad je to pravda, protože ryba byla opravdu výjimečně dobrá, těstíčko, které ji pokrývalo, nebylo příliš mastné a hranolky byly tak báječně křupavé, že mi bylo až líto, že jich je tak málo. Vzhledem k tomu, že teď už se objednávají zvlášť, dám si příště větší porci.

Spokojená jsem byla také s denní hráškovou polévkou se špetkou máty a slaninovým chipsem. Už si nepamatuji, zda obsluha označila polévku za krém, ale struktura hrášku byla v polévce znát a bylo to velmi příjemné. Dojem trochu kazil tukem nasáklý vedle podávaný toast.

Naopak varovat musím před kuřecími křídly v tempuře, která se objevila na novém menu. Křídla, která jsem pár dní po změně menu dostala, byla neuvěřitelně mastná a myslím, že by se v této podobě hodila vážně spíš do britského fastfoodu než do restaurace, která se snaží původně fastfoodová jídla pozvednout na mnohem vyšší úroveň.

Vyšší ceny nápojů O „vyšší úrovni“ se dá mluvit také v případě cen nápojů. Restaurace nabízí výjimečný výběr láhvových piv, nejen britských, ale například i z některých českých minipivovarů, ochutnat tu můžete i britský cider, který se k rybě dobře hodí, ale připravte se, že zaplatíte nad očekávání hodně. To samé lze říci i o vínech. Na druhé straně za přiměřenou cenu dostanete točený Budvar a na požádání zdarma džbán vody, takže se cenami nápojů nenechte odradit.

K obsluze nemám ani zvláštní připomínky, ani na ni nemůžu pět žádnou chválu. Obsluhující mladí muži vše přinesou a odnesou, na dotaz vám vysvětlí jakoukoli položku v menu, ale chybí jim alespoň trochu proaktivní přístup. Když však víte, že si chcete dát smaženou tresku s hranolky a k ní třeba vynikající tzatziki, nic víc než přinést a odnést vlastně nepotřebujete.

hodnocení

autentické fish & chips

zajímavé prostředí

vyšší ceny nápojů

Fish & Chips 21 Dlouha St. Dlouhá 21, Praha 1 tel.: 606 881 414 www.fishandchipsprague.cz Otevírací doba: Ne–Čt 11.00–00.00, Pá–So 11.00–05.00 Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Rybí polévka • 85 Kč • Treska tmavá • 155 Kč • Halibut • 185 Kč • Hejk • 195 Kč • Hovězí burger • 185 Kč • Rybí burger • 165 Kč • Hot dog 21 st, coleslaw salát • 95 Kč • Kuřecí křídla v tempuře • 95 Kč • Kalamáry v těstíčku • 145 Kč • Krevety v tempuře • 270 Kč • Cibulové kroužky • 55 Kč • Smažený uzený sýr • 85 Kč • Hranolky velké • 65 Kč • Variace listových salárů s cherry rajčátky • 85 Kč • Tzatziki • 75 Kč

Výběr z nápojového lístku Bílá vína • Serrocielo DOC 2012, 0,75 l • 540 Kč • Cutizzi DOCG 2012, 0,75 l • 590 Kč Červená vína • Rubra DOC 2011, 0,75 l • 490 Kč • Aglianico dal Re DOC 2010, 0,75 l • 590 Kč Piva • Budvar světlý 12°, 0,5 l • 55 Kč • Bud 16, 7,6 %, 0,33 l • 60 Kč • Two Tales Brewing Bohemian Pale Ale 6,5 % • 90 Kč • Meantime Raspberry Wheat 5 %, 0,33 l • 125 Kč Nealko • Coca Cola, 0,2 l • 50 Kč • Mattoni, 0,33 l • 50 Kč • 100 % Coconut water, 0,35 l • 95 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Klára Donathová, spolupracovnice redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče