Evropsko-asijský funk

09. června 2014, 00:00 - Petr Holec
09. června 2014, 00:00

Sansho nezná hranice, skvěle míchá starou dobrou Evropu s Asií i Mexikem

Anglický řezník a šéfkuchař Paul Day zve do své originální restaurace Sansho sídlící za pražským Petrským náměstím, již skromně nazývá jídelnou, následovně: slibuje „zábavná funky asijská jídla, která vás budou bavit a která si vychutnáte v místě s uvolněnou atmosférou“. Vůbec ne náhodou.

Jídlo, které baví Sansho, jež se hned po svém otevření stalo gastronomickou senzací a rychle si získalo širší popularitu, skutečně naoko připomíná jídelnu. Hlavní místnost sice strohého, přesto však příjemně útulného interiéru nabízí k sezení dlouhé stoly a lavice známé spíš ze školních či firemních jídelen než z vyhlášených restaurací, kde hosté večer hledají intimitu a soukromí. Případně úkryt, jde-li o politiky a lobbisty, pro něž si policie v Praze občas jezdí právě do vybraných podniků. K tradičním stolům můžete v Sanshu usednout jen v zadní místnosti, ta však zmíněný funk tak trochu postrádá. Možná proto, že zde strohost interiéru najednou vystupuje až příliš nápadně.

A zábavná jídla? Ani v tom Day, současně majitel pražského řeznictví specializujícího se na české maso, nelže. Sansho totiž nezná hranice, takže gastronomicky míchá starou dobrou Evropu s Asií i Mexikem, čemuž dnes módně říkáme fúze. Dělá to však po svém, „funky“: plátky evropsky opečené ryby zabalí do mexických tacos, takže se výsledná chuť rafinovaně rozkládá někde mezi Středomořím a Mexikem. Nebo také Asií, to v případě kari bio hovězího. Lokalizovat však tisíce různých chutí, které v kuchyni restaurace denně a znovu vykouzlí, nemá smysl. Rozhoduje pouze výsledná chuť a ta je v Dayově podniku bezkonkurenčně originální. Určitě i proto, že rodák z anglického Staffordu neponechává náhodě ani nejmenší detail. Viděl jsem ho vybírat javorový sirup, vím o tom své… A podobně je to i s menu. V Sanshu, kde číšníci obsluhují téměř v domácím oblečení, něco jako stálou nabídku neznají, takže nikdy nevíte, co vás čeká. Jako určitý průvodce může posloužit pouze neměnný princip podniku: každý den se můžete těšit na obědové menu včetně speciality dne (končící v 15 hodin), jehož položky nepřesahují cenu 300 korun. Večer si můžete dopřát buď degustační šestichodové menu v ceně do tisíce korun bez nápojů, nebo jednotlivé chody připravené pro konkrétní den.

Dalším principem, nebo chcete-li filozofií Sansha je, že neznají masný odpad a veškerá zvířata spotřebovávají od „čumáku po ocas“. „Naši farmáři jsou naši hrdinové,“ říká Day o svých dodavatelích a myslí to zatraceně vážně. Už jen proto, že je sám učil maso moderně bourat i ošetřovat, než přijde do kuchyně.

Tisíce a j edna chuť V den mé návštěvy konečně přišlo i do Česka opravdové léto, takže jsem usedl k jednomu z venkovních stolů před restaurací. Sansho se nachází v mírně zastrčené lokalitě za Těšnovem – v centru, ale mimo centrum, říká se o podobných místech. Od jara do podzimu je ale podobná zastrčenost požehnáním: dlážděné náměstí s historickou kamennou věží, kostelem, parčíkem a fontánou, navíc ušetřené hluku městského provozu i davu turistů, připomíná romantiku Francie či Itálie.

Jediný, kdo si v brzkém slunném odpoledni zdejší klid během mé návštěvy neužíval, byl sám Day. V domě přes uličku, kde se v posledních letech vystřídalo několik méně šťastných podniků, totiž otvírá v červnu další restauraci, a proto pořád chodil sem a tam. Cestou zdravil stálé obědové hosty, kteří si jeho podnik přes den oblíbili kvůli blízkosti velkých kancelářských budov. Nový restaurant se zaměří na pivo a sendviče s masem z Dayova řeznictví a otvírat bude už ráno.

Záhy po usednutí ke stolu číšník přináší stálou specialitu podniku, džbán filtrované vody s okurkou a mátou za deset korun.

Každý zná mátovou vodu, málokdo ale ví, jak osvěživou čerstvost dodá obyčejné vodě stroužek okurky. Dilema však způsobuje pohled do obědového menu; je tak lákavé a originální, že mám nutkání ochutnat skoro všechno: plátky čerstvého lososa s citronovou zálivkou a zázvorem (180 korun), tacos s plátky lehce opečené makrely v Sansho stylu (110 korun) i smažené kalamáry s krabem a čerstvým koriandrem (149 korun). Když se číšník omluví, že nemají lososa, a jako kompenzaci nabídne jiné jídlo, volím kalamáry Sansho fritto misto a tacos s makrelou.

Mořské plody si v horku samozřejmě žádají studené bílé víno, nejlépe hodně suché. Kromě originálních domácích koktejlů a limonád Sansho nabízí i vcelku slušné vinné menu včetně velkých francouzských a italských vín s tím, že rozlévá dvě základní bílá: moravské Müller Thurgau (80 korun) a italské Passerina Marche Ciu Ciu za 105 korun, v podstatě sušší obdobu Pinotu Grigio, jen s ovocnějším nádechem. K mořským předkrmům volím jižnější bílé.

Jako první číšník přináší fritto misto. V základu jde o tradiční a velmi oblíbený italský i jihoamerický předkrm, v Sanshu ale vše bývá jinak. Kalamáry i krab jsou sice smažené, jak bývá zvykem, jejich mořskou chuť však asijsky zostřuje koriandr, thajské bylinky a dresink z červeného chilli servírovaný zvlášť v mističce. Takhle nějak má znít funk.

Day kdysi propadl v Londýně asijské kuchyni a tisíce jejích chutí i míchání s tradiční Evropou umí perfektně. Což platí i pro tacos s makrelou, v Sanshu servírované na oválném talířku s barevným ornamentem a papírové krajce. Po zakousnutí chutná typicky mexicky, záhy však zjistíte, že uvnitř není zabalené tradiční hovězí, ale ryba. A taky spousta dalších ingrediencí, jejichž chutě a vůně se vzájemně netlučou, ale naopak krásně doplňují a zvýrazňují – třeba brokolice, avokádo, pomelo i paprika. Přesně takhle má chutnat mezikontinentální fúze, a že nemyslím českou čínu. Sansho je otevřené několik let, pokaždé ale dokáže překvapit!

Hovězí s kokosem Porce v Dayově restauraci nejsou velké, i tak vás ale postupně nenápadně zasytí. I proto volím jako hlavní chod pouze bio hovězí kari s limetkovým listem a jasmínovou rýží za 210 korun, přestože stejně lákavě působí i nudle s krevetami a přeštickým bůčkem (245 korun). K jídlu číšník nabízí dvě rozlévaná červená vína – základní bordeaux 2009 za 135 korun a Côtes du Rhône 2011 za 115 korun. Protože základní bordeaux rozlévané v restauracích zpravidla bývá nejhorší možnou variantou, volím druhé víno. Voní typicky ovocně, je příjemně hladké a v horkém dni nepůsobí těžce.

České na kousky nakrájené bio hovězí v Sanshu servírují posypané žlutým kokosem, s jasmínovou rýží a domácími roti plackami připravovanými z pečeného a poté i smaženého kynutého těsta. Měkké a křehké maso se v puse rozpadá a na konci každého sousta cítíte jemnou kokosovou chuť. S asijsky lepivě uvařenou rýží a roti plackami vynikající kombinace mnoha různých chutí, kvůli níž se do Sansha vždy vyplatí zajít. Když mi číšník nabízí po dojedení dezert, musím bohužel odmítnout. Tři chody vás v Sanshu zasytí tak, že místo dezertu přišel správný čas na silné espreso. Protože mu zde věnují stejnou péči jako všemu ostatnímu, postaví vás rychle na nohy.

Výběr z jídelního lístku • Na oběd můžete ochutnat například našeho slavného králíka na divokém zeleném jungle curry, v nabídce jsou vždy zahrnuta vegetariánská jídla o obecně speciality podniku či jídla, která najdete pouze a jenom na obědovém menu. Neváhejte se obsluhy zeptat, jaká je specialita dne, ne vždy jsou všechny speciality vypsané na venkovní tabuli. Jídla podáváme jednotlivě s rýží, chlebem roti či malým salátem. Nabízíme i polední výběr delikates, například slider z měkkoschránkového kraba, taco z makrely nebo lososové sashimi. Ceny od 110 Kč do 225 Kč.

• Večer nabízíme ochutnávkové menu o šesti chodech, cena záleží na tom, jak bude Vaše menu sestaveno, cena se pohybuje od 850 do 950 Kč na osobu (opravdu ale záleží na výběru jídel – personál Vám rád sdělí cenu Vámi vybraného meníčka- nápoje a dezerty nejsou obsaženy v ceně). Všechny porce jsou servírovány v tzv. rodinném stylu, což oceníte při posezení s přáteli nebo s rodinou. V našem základním večerním menu se objevují naše klasiky jako sashimi z lososa, sansho fritto misto, famózní slider s měkkoschránkým krabem, bůček s vodním melounem, 12 hodin pečený hovězí randang nebo pomalu připravované short ribs či vepřové na zeleném kar. V nabídce ale najdete i zelené mango se pstruhem uděným na zeleném čaji, ceviche, hovězí achilovky s mušlema.

Výběr z vinného lístku • Cremant de Bourgogne Rose Brut N. V., Veuve Ambal Bourgogne (France) • 950 Kč • Jacquesson Cuvee 735 2007, Champagne (France) • 2650 Kč • Jacquesson Rose – Recolte 2007, Dizy – Terres Rouges (France) • 3950 Kč • Jean Vesselle, Bouzy Grand Cru - Millesime 2002 Champagne (France) • 3550 Kč • Pinot Grigio Carlo Di Pradis 2012, Isonzo Del Friuli (Italy) • 890 Kč • Riesling “Grauschiefer“ Trocken 2012, Philipps – Eckstein, Mosel ( Germany ) • 840 Kč • Brunello di Montalcino DOCG 2006, Podere Bellarina (Italy) • 4400 Kč • Amarone Della Valpolicella Classico 2008, Tenuta Valleselle, Veneto (Italy) • 2900 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

hodnocení

vynikající originální a překvapivá kuchyně

vlastní koktejly

příliš strohá místnost na sezení u stolů

SANSHO Petrská 25, 110 00 Praha 1 tel.: 222 317 425 e-mail: info@sansho.cz www.sansho.cz Otevírací doba Út–Čt 11.30–15.00, 18.00–23.00 Pá 11.30–15.00, 18.00–23.30 So 18.00–23.30, Ne–Po zavřeno Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

O autorovi| Petr Holec • holec@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Víte, kdo vlastní vaši banku? Ital, Rus, Rakušan, nebo Čech?
Auta
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do…
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Nokia 8 je tady. Znovuzrozená značka konečně představila špičkový telefon
Continental znovu vynalezl kolo, aby mohly elektromobily lépe brzdit
Technologie
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Asus se úplně zbláznil. Uvedl 6 až 12 nových Zenfonů 4
GPS, laser a bohatá sklizeň: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Postrach fotografů a fotobank. Google umí perfektně odstranit vodoznak
Intel: top Coffee Lake má o 11 % lepší výkon v jednom vlákně. Kvůli AMD přejmenuje čipset
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít