Eska

26. června, 00:00 - Klára Donathová
26. června, 00:00

Ambiente se nebojí výzev a dokazuje to v každém svém novém podniku. Ať už jste konzervativní hosté milující klasická jídla, nebo lovci moderních trendů, Ambi má pro každého něco a Eska je toho důkazem.

Přivítají vás tu chlebem se solí, vlastně chlebem a domácím máslem s bylinkovou solí, a pak vás budou šokovat řadou chodů z obyčejných surovin zpracovaných do neobyčejné podoby. Eska se hlásí ke starým tradicím a výrobním postupům. Tady se fermentuje, suší a peče na ohni. Kromě chleba a másla ale výsledky úplně tradiční nejsou. Jsou velmi moderní, často velmi chutné, někdy je to naopak trochu úlet, který je těžké přijmout. Ze začátku byla Eska dost experimentální a někdy jsem měla pocit, že jsou hosté tak trochu jako pokusní králíci, na kterých se testuje, na co je české publikum připraveno. Naštěstí to v restauraci vyhodnotili hodně rychle, na menu najdete úspěšně odzkoušená jídla, která hosté milují, a sem tam nějaký výstřelek, který se oproti těm původním ale drží trochu při zemi.

Chcete-li vsadit na jistotu a ochutnat to nejlepší z Esky, hledejte v jídelním lístku fermentovanou červenou pšenici se sezonními houbami a pošírovaným vejcem. Nevynechejte brambory v popelu ve smetanové bramborové pěně se sušeným žloutkem, uzeným kaprem, kefírem a koprem. Už tohle jídlo zní možná divoce, ale je geniální. Neuvěřitelně moderní pokrm z těch nejobyčejnějších lokálních surovin, které krásně reprezentuje filozofii Esky.

A pokud budete v restauraci večer, určitě si dejte žemlovku v místním podání. Bude vonět rumem, budou v ní cítit povidla a med.

Bude v ní přesně to, co má žemlovka obsahovat, ale bude vypadat i chutnat jinak, mnohem lépe.

Skvělý je také místní uzený tatarák s topinkami z kváskového chleba upečeného přímo v restauraci.

Jakákoli kombinace těchto jídel zaručuje spokojenost.

Spokojeni tu byli očividně i hodnotitelé Michelinu, kteří Esce letos přiznali ocenění Bib Gourmand značící dobré jídlo za dobrou cenu. Ty dobré ceny jsou u některých položek diskutabilní, ale dobré jídlo tu rozhodně dostanete. A také dobrý chleba a dobrou kávu. Je to tu zkrátka dobré a hlavně čím dál tím lepší. Díky podnikům, jako je Eska, se přibližujeme špičce světové gastronomie. Není to pro všechny, není to prvoplánově líbivé, ale stojí to za pozornost, bližší zkoumání a otevřenou mysl.

Eska ? Pernerova 49, Praha 8 – Karlín

? t: 731 140 884 ? e: eska@ambi.cz ? www.eska.ambi.cz ? šéfkuchař: Martin Štangl

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít