Eska

26. června, 00:00 - Klára Donathová
26. června, 00:00

Ambiente se nebojí výzev a dokazuje to v každém svém novém podniku. Ať už jste konzervativní hosté milující klasická jídla, nebo lovci moderních trendů, Ambi má pro každého něco a Eska je toho důkazem.

Přivítají vás tu chlebem se solí, vlastně chlebem a domácím máslem s bylinkovou solí, a pak vás budou šokovat řadou chodů z obyčejných surovin zpracovaných do neobyčejné podoby. Eska se hlásí ke starým tradicím a výrobním postupům. Tady se fermentuje, suší a peče na ohni. Kromě chleba a másla ale výsledky úplně tradiční nejsou. Jsou velmi moderní, často velmi chutné, někdy je to naopak trochu úlet, který je těžké přijmout. Ze začátku byla Eska dost experimentální a někdy jsem měla pocit, že jsou hosté tak trochu jako pokusní králíci, na kterých se testuje, na co je české publikum připraveno. Naštěstí to v restauraci vyhodnotili hodně rychle, na menu najdete úspěšně odzkoušená jídla, která hosté milují, a sem tam nějaký výstřelek, který se oproti těm původním ale drží trochu při zemi.

Chcete-li vsadit na jistotu a ochutnat to nejlepší z Esky, hledejte v jídelním lístku fermentovanou červenou pšenici se sezonními houbami a pošírovaným vejcem. Nevynechejte brambory v popelu ve smetanové bramborové pěně se sušeným žloutkem, uzeným kaprem, kefírem a koprem. Už tohle jídlo zní možná divoce, ale je geniální. Neuvěřitelně moderní pokrm z těch nejobyčejnějších lokálních surovin, které krásně reprezentuje filozofii Esky.

A pokud budete v restauraci večer, určitě si dejte žemlovku v místním podání. Bude vonět rumem, budou v ní cítit povidla a med.

Bude v ní přesně to, co má žemlovka obsahovat, ale bude vypadat i chutnat jinak, mnohem lépe.

Skvělý je také místní uzený tatarák s topinkami z kváskového chleba upečeného přímo v restauraci.

Jakákoli kombinace těchto jídel zaručuje spokojenost.

Spokojeni tu byli očividně i hodnotitelé Michelinu, kteří Esce letos přiznali ocenění Bib Gourmand značící dobré jídlo za dobrou cenu. Ty dobré ceny jsou u některých položek diskutabilní, ale dobré jídlo tu rozhodně dostanete. A také dobrý chleba a dobrou kávu. Je to tu zkrátka dobré a hlavně čím dál tím lepší. Díky podnikům, jako je Eska, se přibližujeme špičce světové gastronomie. Není to pro všechny, není to prvoplánově líbivé, ale stojí to za pozornost, bližší zkoumání a otevřenou mysl.

Eska ? Pernerova 49, Praha 8 – Karlín

? t: 731 140 884 ? e: eska@ambi.cz ? www.eska.ambi.cz ? šéfkuchař: Martin Štangl

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách
Co se v roce 2018 změní se zvýšením zdravotního pojištění pro OBZP?
Je libo hypotéka se slevou?
Konec kvót na cukr - hrozba, nebo příležitost pro naše cukrovary?
Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Máte čas do 30. září, jinak až za půl roku
Auta
Peugeot 208, 2008 a příbuzné Citroëny dostanou do dvou let…
Porsche 911 GT2 RS údajně zajede Nordschleife pod sedm minut
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Kviz: Poznáte tato známá americká auta?
Chystá se další velký sportovní sedan. Lexus už brzy ukáže LS F s výkonem 600 koní
Technologie
AMD má možná kšeft od Tesly. Prý jí pomáhá vyvíjet AI procesory pro samořídící auta
Další ukázka hlavní výhody elektromobilů v praxi. Tesla ovládla největší drag race
Windows 10 Insider Preview build 16296 opravuje drobné chyby. Pozor na jazykové balíčky
Cnews FM: Náhrada za reklamy a podivné počty Microsoftu [podcast]
GPU Vega 11 by mohlo mít 2048 shaderů, AMD s ním prý chystá Radeony RX Vega 32 a 28
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít