Do Kotvy na modelky i chobotnice

11. srpna 2014, 00:00 - Petr Holec
11. srpna 2014, 00:00

V centru Prahy se spojil Fashion Club s kvalitní restaurací. Výsledkem je něco mezi eidamem a mozzarellou

Restaurace Fashion Club v Kotvě otevřela letos v zimě jako luxusní italská tratorie Mercato. Po neúspěchu v Holešovické tržnici ji sem přestěhoval její majitel a šéfkuchař, neapolský rodák Roberto Strazzullo, a spojil ji zde s nově otvíraným Fashion Clubem patřícím pod televizní kanál FashionTV.

Hned od začátku to nebylo přirozené manželství a Strazzullo se brzy stěhoval znovu, tentokrát ale bez restaurace. Mercato se přejmenovalo na Fashion Club, angažovalo českého šéfkuchaře a na italské menu přidalo i módní burgery. Základ i interiér původního podniku nicméně zůstaly stejné.

Ve stálém menu proto nyní najdete jak domácí mozzarellu plněnou bazalkovým krémem na tomatovém carpacciu (128 korun), talíř italských šunek a salámů (159 korun) nebo klasické italské těstoviny i polévky, tak kanadského humra, kotletu marinovanou v pivu (259 korun) a pštrosí steak z ekologické farmy u Řípu (337 korun). Současně však restaurace nabízí i pestrá týdenní menu s předkrmem, salátem, polévkou, těstovinami, masem a dezertem; dvouchodové jídlo stojí 220 korun, tříchodové 300 a čtyřchodové 350 korun. „Něco jsme z původního menu převzali, částečně ten koncept zůstal stejný,“ vysvětluje číšník proměnu Mercata ve Fashion Club.

Ta se však nedotkla designu restaurace: tlumeně osvětlený a dekadentně nasládle vyzdobený prostor se stříbrnými zdmi s ornamenty z flitrů doplňují stříbrně polstrované křesla i sedačky s těžkými, tmavě dřevěnými jídelními stoly. Nad černým barem s bílými koženými stoličkami na chromovaných nohách samozřejmě nechybí velká televize s defilujícími modelkami, které vždy mají na srdci něco naléhavého, co nutně potřebují sdělit světu. Nebo spíš téměř modelkami, jak už to v Česku bývá.

Ne pro každého Do Fashion Clubu jsem poprvé přišel letos koncem zimy. Byl všední den večer a klub teprve čekal hosty, takže mě velkoryse uvítal sám mladý manažer podniku; i on se do Kotvy přestěhoval z Holešovic, pro změnu však z populárního klubu a restaurace SaSaZu, kam si policie občas jezdí pro lobbisty.

Ptal jsem se ho tehdy na fúzi italské restaurace a hlučného klubu, jež mi z několika důvodů nepřišla nejlepší.

Zaprvé, restauraci a klub odděluje pouze tenká, spíš jen dekorativní stěna s mezerami, takže do restaurace z klubu doléhá nejen hlasitá hudba, ale i barevné lasery, které se občas nepříjemně zapíchnou do očí. Při mé první návštěvě podniku si navíc začal s barevnou hudbou někdo hrát a ostré lasery nepříjemně rozblikal. Nějak tak si představuju policejní výslech.

Zadruhé, potřebnou intimitu restauračního prostoru narušuje i průhled ke klubovému baru, jehož dění včetně nezbytné televize u jídla ruší. Představte si, že si sem vyjdete s manželkou a trochu moc se během konverzace u jídla zadíváte na defilující modelky… Domů budete odcházet sami! I proto mi sám manažer klubu přiznal, že spojení kvalitní restaurace a nočního klubu v jednom prostoru není pro každého; krátce po otevření měli pozitivní i negativní reakce. Nyní, po necelém půlroce fungování, prý mívají páteční i sobotní večery plné, řekl mi teď číšník.

Při první návštěvě, kdy u baru v restauraci mezi vařením ještě posedával i Strazzullo, jsem zkusil chobotnici v dubovém kouři s plátky červených brambor a balzamikovou redukcí (285 korun) s italským sauvignonem. Teplá chobotnice na talíři nejen hezky vypadala, ale také nádherně sytě voněla kouřem a delikátně jemně i chutnala. Ne příliš navoněné a příjemně řízné suché bílé víno, které mi číšník doporučil jako bombastické, perfektně mořské maso doplnilo.

Jiné i stejné Zkusil jsem proto chobotnici i po výměně šéfkuchařů. Chobotnice, podobně jako třeba talíř italských šunek a salámů, totiž zůstala ve stálém předkrmovém menu, jen v nepatrně jiné úpravě a za jinou cenu: ve Fashion Clubu ji nyní dělají jako grilované carpaccio s rukolou a česnekovým olejem za 247 korun.

Nijak se ovšem nezměnilo její servírování: stále vám ji na talíři přinesou přiklopenou, abyste po odklopení ucítili její čerstvou vůni. Ani výměna šéfkuchařů chobotnici nijak neublížila: pořád tady vypadá, voní i chutná skvěle.

A stejně tak již zmíněný italský sauvignon (sklenka 150 korun), který i v horkém létě naštěstí servírují správně vychlazený. Jen na pečivo tentokrát číšník zapomněl; na mou žádost však záhy přinesl černou desku s domácími chleby a taky karafu studené vody.

Ještě předtím jsem ale jako aperitiv vyzkoušel zdejší rozlévané prosecco. Šumivá vína včetně šampaňského tradičně patří k modelkám stejně jako méně pohlední starší muži, což ve Fashion Clubu dobře vědí: kromě koktejlů proto nápojový lístek nabízí i slušný výběr šampaňských včetně těch dražších ročníkových.

Problém s proseccem bohužel v Česku bývá, že mnohé restaurace kupují jako exkluzivnější zahraniční pití to nejlevnější, které se absencí jakékoli vinné chutí nebezpečně blíží Bohemia Sektu. Navíc ho často podávají obdivuhodně zvětralé a teplé, takže se jeho konzumace rovná trestu. Ve Fashion Clubu tohle naštěstí neplatí: zdejší prosecco za 110 korun vládne nejen slušnou chutí a řízností, ale stejně jako bílé víno i optimální teplotou. V parném letním dni vás jen máloco tak příjemně osvěží.

Ke stejnému účelu má sloužit i terasa s krásným výhledem na Prahu včetně Hradu, tu však brzy odpoledne tak rozpálí brutální červencové slunce, že jsem se radši osvěžoval v klimatizovaném interiéru. Fashion Club má sice jednu z největších teras ve městě, ta ale postrádá zvláštní atmosféru. Zatímco majitelé podniku nešetřili na designu interiéru, terasu vyřešili pouhým vynesením několika zahradních stolů a křesel.

Dvakrát a dost?

Tak jako mě při první návštěvě podniku překvapila servírka, co si naprosto automaticky nechala zbytek ze zaplacené částky, zaskočil mě nyní číšník, když mi současně s předkrmem přinesl i druhé jídlo – domácí papardelle s chobotnicí, kalamáry a konkasé tomaty (298 korun). Nic jsem neříkal, jedl chobotnici a v tichosti čekal, jestli si závažného prohřešku všimne i někdo jiný. Všiml. Číšník se po chvíli sám vrátil, omluvil se za chybu a těstoviny odnesl s tím, že udělají nové.

Těžko říct, jak moc nové byly, ve Fashion Clubu do kuchyně nevidíte. Nicméně když číšník přinesl jídlo znovu, bylo teplé a omáčka na něm neoschlá. A navíc i skvěle vypadalo a chutnalo: rajčatový základ dodá těstovinám s mořskými plody sytější barvu i chuť a klidně by se k nim hodilo i lehčí podchlazené červené víno. Já však radši zůstal u stejného bílého. Když víte, že vás po obědě čeká rozpálené centrum města, pak dvě sklenky úplně stačí…

Otázkou jen zůstává, na kolik návštěv je samotná restaurace. Pořád totiž platí, že Fashion Club není koncept pro každého.

hodnocení pestré, ale jednoduché menu a perfektně připravené jídlo dobrý výběr rozlévaných vín koncept spojení kvalitní restaurace s hudebním klubem, nedostatek intimity Výběr z vinného lístku • Martini Prosecco 0,1 l • 100,- Kč • La Minga Chardonay 0,15 l • 90,- Kč • La Minga Rosé (Cabernet-Merlot) 0,15 l • 90 Kč • La Minga Cabernet Sauvignon 0,15 l • 90 Kč • Moët & Chandon brut Imperial 0,1l • 290 Kč • Moët & Chandon brut Imperial 0,75 l • 1900 Kč • Moët & Chandon Nectar 0,75 l • 2500 Kč • Ruinart Blanc de Blancs 0,75 l • 2900 Kč • Veuve Cliquot 2004 0,75 l • 2900 Kč • Veuve Cliquot La Grande Dame 2004 0,75 l • 5900 Kč • Dóm Perignon 2004 0,75 l • 6100 Kč • Dóm Perignon Rosé 2004 0,75 l • 14 000 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

FASHION CLUB OC Kotva; 6. patro náměstí Republiky 8, 110 00 Praha 1 tel.: 224 815 733 e-mail: reservation@f-club.cz www: www.f-club.cz Otevírací doba Po–So 11.00–23.00 Kuchyně světová se zaměřením na středomořskou Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku • Pěna z kozího sýra ve vyfukovaném cukru na špenátu s cibulovou marmeládou • 137 Kč • Carpaccio z grilované chobotnice s rukolou a česnekovým olejem • 247 Kč • Tomatová s mušlemi a kalamáry • 147 Kč • Vychlazená gazpacho polévka • 79 Kč • Rigatoni alá Chef s hovězím masem, rajčátky a černým lanýžem • 257 Kč • Kaviár z divokého lososa s krémem fraîche, tradiční ruské bliny /pro 2.osoby • 597 Kč • Grilované kalamáry plněné sýrem scamorza a chorizem na mladých salátech • 169 Kč • Tatarský biftek z hovězího masa Qualivo zamíchaný s červenou cibulkou, olivovým olejem, malínskou solí a papričkou jalapenos podávaný s klasickou topinkou nebo grilovanou bagetou 75 g / 150 g • 149 Kč / 296 Kč • Kanadský humr grilovaný s citrónovým máslem a bylinkovou panko strouhankou 100 g • 139 Kč • Mušle slávky podle šéfkuchaře podávané s rozpečenou bagetou a pikantní majonézou 1 kg / 1 kg • 247 Kč /494 Kč • Grilované kalamáry, chobotnice, krevety a mušle na šafránových konkasé tomatech • 397 Kč • Jehněčí kotletky s rozmarýnovým máslem na krému z baby špenátu • 339 Kč • Vepřový kotlet Augustýn marinovaný v pomerančích a černém pivu • 187 Kč • Pštrosí steak z eko farmy v Židovicích pod Řípem • 259 Kč

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče