Bramboračka v pralese

25. listopadu 2013, 00:00 - Milan Ballík
25. listopadu 2013, 00:00

Sympaticky sestavené menu je ukázkou přístupu šéfkuchaře - a sice neobjevovat dávno objevené a nesnažit se překvapit zbytečnými složitostmi

Mohlo by se zdát, že La Casa Argentina dokáže dnes překvapit málokoho.

Není to ale tak docela pravda.

Kromě stále nových atraktivních řezů masa, jako je tomahawk nebo nejkvalitnější dosažitelné gold wagyu Kobé style v klasifi kaci 9+, se v posledním čase dostává do centra zájmu klientely polední menu. A právě to bude naším tématem.

Působivé, a trochu až ateliérové kulisy podniku v centru Prahy jsou stará vesta. Neudiví ani zlopověstné pirani, poťouchlí kosmani či zářivě pestrý amazoňan coby součásti výzdoby. V tomto koutku jihoamerické země uprostřed české metropole zarazí až pohled do talířů. Sedíte třeba v salonku Iguazú pojednaném jako přírodní oáza pod vodopády. Stropem proudí permanentní sluneční světlo jakoby importované přímo od břehů stejnojmenné řeky, po stěně stékají drobné kapky dokreslující tropickou iluzi. Když tu náhle na stole přistane šálek s kouřící, omamně vonící bramboračkou.

kaŽDý MěSÍc JInak La Casa Argentina nabízí v poledne kromě nezbytných steaků či burgerů položky z tradiční české kuchyně. Začněme právě onou polévkou polévek, jež představuje jeden ze základních obrazců českého chuťového schématu. Teď na podzim ji podávají zahuštěnou do vydatné přesnídávkové formy, takže svou sytostí supluje hlavní chod. Jakmile přičichnete, zaznamenáte notoricky známý odér seskládaný z vůní kořenové zeleniny, hub, česneku a dobrých brambor. Senzory na patře následně převedou vjem do široké palety oblíbených chutí. Brambory coby základ nesmějí být moučné, rozvařené a vůbec ne zatuchlé po sklepě. Všechny druhy zeleniny pokrájené na hrubší kousky odevzdají svůj příspěvek do celku uměřeně a bez předvádění se. Korunou správné bramboračky bývají houby, ať už jde o směs dodávající výrazu polévky na pestrosti anebo jeden druh. I přítomnost „pouhých“ bílých hřibů dokáže polévce vetknout aristokratický nádech. To vše bramborová polévka v La Casa nabízí měrou vrchovatou, doprovází ji přitom vynikající čerstvý chléb. Hlavní jídla se v restauraci sídlící v Dlouhé ulici mění pravidelně zhruba po měsíci.

A dosud většina z nich sklidila u strávníků úspěch, ať to byla žebra, „španělák“ se smetanovou omáčkou nebo třeba vychytaná svíčková. Zachráněný karabáček Jednu recepturu si ovšem hosté vzít nenechali a po jejím stažení si vynutili její návrat na lístek. A sice špalík karabáčku v omáčce s pečenou bramborou a zlatým česnekem. Co je na této zřídka vídané krmi tak neodolatelného? Především maso. Jeho struktura je volnější, vlákna jsou řidší a mezery mezi nimi vyplňuje kolagen. Ten může za báječný konečný výraz nefalšované, po čertech šťavnaté hověziny.

Maso upravené s výsostným citem se pod dotekem nože rozpadá, nerozmělní se však až na samotná vlákna. Dvojí šťáva, v níž optimálně hrají stroužky dozlatova pečeného česneku ve smetanové omáčce, vyzdvihuje jídlo do nejvyšších pater kulinárního ráje. Zatímco masová redukce zdůrazňuje sametově vláčný projev karabáčku, česnek vyrvaný ohni v okamžiku, kdy počalo hrozit jeho zhořknutí, se stará o espritní gradaci sousta. Brambora oblažující výraz sousta uzemňuje. Pokud vás zarazí cena, potom vězte, že na talíř dostáváte čtyřsetgramovou hroudu úžasného masa.

Těžko se odolává i kančímu v šípkové omáčce. Stejně jako v případě karabáčku se v centru pozornosti nachází úprava surovin.

Omáčka je vygradovaná s pokorou k jen mírně divočinou poznamenanému kňourovi.

Šípkový dotek jídlu dodává jisté dílčí natrpklosti. Jedna falešná fanfára ale přece jenom zazněla. Kaštany doprovázející divočáka byly povýtce zpola syrové. Takové, co chutnají jako mýdlo a celku ubližují.

Ovocný salát a hrušková zmrzlina podtrhly ladění menu v mantinelech české kuchyně. Jablka, hrušky, kuličky révy, to byly pokračovatelé podzimně komponované nabídky.

Pravda, salát byl nadlepšen exotikou, ale podržel si příjemnou digestivní chuťovou linku.

Sympaticky sestavené menu je ukázkou přístupu šéfkuchaře argentinské restaurace -a sice neobjevovat dávno objevené a nesnažit se překvapit zbytečnými složitostmi. Naopak, v jednoduché skladbě surovin a jejich zpracování v duchu tradic vyniká kouzlo české kuchyně nejintenzivněji. Na závěr nemohu zamlčet nepochopitelný otazník: Jak je možné, že restaurace La Republica, která se primárně na českou kuchyni specializuje a rovněž patří společnosti Gastro Group, se potácí hluboko pod úrovní poledního menu v La Casa Argentina? l *

HODNOCENÍ

chytlavý a pestrý, byt místy poněkud teatrální interiér nečekaně populární nabídka českých tradičních receptur vypracovaná úroveň kuchyne nestresový, proti večernímu chaosu až hravý projev personálu

omezená nabídka vín La Casa Argentina Steakhouse Prague

Dlouhá 35/730, 110 00 Praha 1 tel.: +420 222 311 512, +420 602 360 060 e-mail: infoinfo@lacasaargentina.cz www.lacasaargentina.cz Otevřeno Ne-Po 11.00-24.00, Út-So 11.30-02.00 Kuchyně - obědová nabídka česká tradiční kuchyně a doplňky z osvědčených mezinárodních receptur Země původu nabízených vín Česko, Francie, Itálie, Španělsko a Nový svět Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

* Velký míchaný salát s bylinkovým vinaigrette, obložený kuřecím masem a taštičkami empanadas a marinovanou cizrnou * 320 Kč * Polední hovězí alla Ossobuco, půl porce s přílohou dle Vašeho výběru * 320 Kč * Polední jídlo měsíce „kalendář La Casa Argentina“ * 320 Kč * Čerstvé tagliatelle prohozené se sušenými rajčaty, tapenádou z černých oliv, dle Vašeho přání podávané s kousky tuňáka nebo kuřete, parmazánové lístky * 320 Kč * Králík na smetaně v troubě dušená králičí stehna se zeleninou, kořením a tymiánem, u nás vařené karlovarské knedlíky a brusinková pěna z lahve 200 g * 320 Kč * Grilovaný steak z vepřové panenky 250 g, příloha, omáčka dle Vašeho výběru * 320 Kč * Dezert dle nabídky * 50 Kč * Obědové menu s polévkou + výběr z jídel + dezert * 299 Kč

Výběr z vinného lístku

* Veuve Clicquot Brut NV 0,75 Champagne Veuve Clicquot * 1980 Kč * Trivento Brut Nature NV Trivento Bodegas Viňedos S. A. Mendoza 0,75 * 990 Kč * Sauvignon Collection Reserva 0,75 Zámecké vinařství Bzenec * 680 Kč * Chardonnay Bicikleta 0,75 Cono Sur Central Valley, Chile * 690 Kč * Gavi DOCG Michele Chiarlo Piemonte 0,75 * 830 Kč * Riesling Classic Henri Schoenheitz Alsace 0,75 * 910 Kč * Viognier 1884 Reserve Escorihuela Gascon Mendoza 0,75 * 1110 Kč * Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre Louis Michel Chablis 0,75 * 2780 Kč * Zweigeltrebe rosé Fr. Mádl Velkopavlovická 0,75 * 650 Kč * Cotes du Rhone Les Deux Albion Ch. de Saint Cosme Côtes-du-Rhône /Syrah, Grenache, Carignan, Mourvedre/ 0,75 * 1170 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Milan Ballík, spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče