Barevné pozdravení přírody

28. dubna 2014, 00:00 - Milan Ballík
28. dubna 2014, 00:00

Poctivou českou kuchyni a domácí pohodu najdete vedle devítijamkového greenu ve stínu křivoklátských lesů

Letošní jaro přišlo nečekaně brzy a otevřelo stavidla touhy opustit město. Jejího naplnění dosahujeme nejsnáze a stále častěji návštěvou některého z golfových hřišť v okolí. Třeba v Areálu Botanika v Horním Bezděkově. Dokonale sestřižený trávník, pyšnící se pravou jarní zelení, první doteky stromoví křivoklátských lesů, neokázalá restaurace v ryze rustikálním stylu. Tamní atmosféra je natolik nakažlivá, že ti, kdo touží po návratu babiččiných jídel podávaných v selsky pojednaném prostředí, se často obejdou bez pětikilometrové procházky po jistě příjemné „devítce“ při okraji křivoklátských lesů.

Když vstoupíte do restaurace, po prvních krocích vás cele obejme pozitivní atmosféra, které víceméně ihned podlehnete. Snad jen hráč, kterému nevyšla skutečně ani jedna rána, se může chvilku kabonit. To ale netrvá nikdy dlouho. Jakmile se usadíte, židle pod vámi odevzdaně vrzne a vy otevřete lístek, jsou všechny trable tytam.

Sytá klasika Můžete se zaměřit třeba na nabídku české klasiky, která ač nově vzývána a vychvalována různými programy do nebes, zase až tolik osvědčených adres nemá. Pokud tedy česká klasika, tak se vším všudy. Sulc a tlačenka s červenou cibulí vám do jejích kouzel otevřou cestu. Alespoň tlačenka tedy určitě: lákavě vyskládaná mozaika s dobrým poměrem použitých drobů a masa, dostatečně provázaná cestičkami rosolu. Plátky jsou pevné, dobře svázané, nerozpadávající se. Droby, maso i tuk jsou ve správném poměru, chuti všeho se vyrovnaně spojují. Podpořena neagresivní, sládnoucí červenou cibulí a uměřeně razantním octem je tlačenka, ač nijak dietní, předkrmem probouzejícím obyčejné chutě. Ty, které v nás kdesi hluboko dřímají a příliš často se ke slovu nedostanou.

Už ne tak jednoznačně vychází sulc. Co do skladby byl v pořádku. S vyváženým poměrem zeleniny, masa a klihovatiny, to ano. Ovšem při chladnutí se všechny pevné složky usadily dole, na řezu tak vznikly tři nepropojené vrstvy – tuk, rosol a náplň. Tohle sólování se projevilo i na patře. Každý segment oslovil senzory zvlášť, bez podpory ostatních.

Právě ona chtěná souhra, která je základním projevem huspeniny, se nekonala.

Možná bez sousta umně zpracované tlačenky by drobný nelad nebyl tak patrný, ale…

Při čekání na hlavní chod – bude to pikantní guláš s chlebovým knedlíkem – si můžete užívat atmosféry lokálu. Malými okny pronikají paprsky už nevratně jarního slunce, teprve drobně olistěné stromy ještě umožňují průhled do ohrad s koňmi či na malebný rybníček před hospodou. Mimochodem, kdo dáváte přednost posezení venku, máte možnost.

Právě před rybníčkem najdete venkovní dílem zastřešenou terasu.

Přívětivá domáckost Servírovaný guláš nabízí slušnou hromádku masa, hutnou, sytě vybarvenou omáčku a plátky poměrně tmavého knedlíku. Typická vůně je poněkud rozšířena, v nose cítíte lehký závan pikantnosti avizované v názvu. Co do chuti nemá guláš zásadnější trabl. Maso je měkké, snadno se krájí, zůstalo v něm množství šťáv, které zabránily jeho vysušení.

Omáčka, hustá a přilnavá, se rozvíjí doširoka s jasně čitelným naostřeným dovětkem.

Mohou zaň chilli papričky, zvýrazňující chuť. Jen v samém konci se objeví lehýnký nádech hořknutí, patrně díky paprice použité v základu. Není kdovíjak výrazný, smetana jej bez dalšího eliminuje, takže úplné finále nakonec ladí.

S čím jsem se však nedokázal poprat, byl knedlík. Ono to má logiku, chlebová varieta ke guláši – když on ale nenatáhl ani grán omáčky, v ústech působil zvláštně, ani knedlíkově, ani chlebově. Netvrdím, že je to špatně, jde o poměrně rozšířenou kombinaci, jen jsme se nepotkali… Nezříkám se ani jednoho, ale prostě to mám raději zvlášť. Maso a omáčku jsem však vyjedl do posledního kousku, poslední kapky.

Aby bylo dílo zkázy – rozuměj zkázu přesvědčení o vylepšení postavy před létem – dokonáno, přišel na řadu štrúdl. Deklarovaný jako domácí, závin takový vskutku byl. Už velikostí porce, byla až marnotratná. Hladké těsto, ani suché, ani příliš hutné, bohatá chutná náplň, v níž hezký part sehrála natrpklá jablka. Se šlehačkou plnou chuti mléka a pevnou tak, že nemohla být „umělá“.

Navíc řez tonul v množství vzácně povedeného vanilkového krému. Ono šlo vlastně o omáčku, konzistencí se krému blížící.

A zdálo se mi to, nebo jsem skutečně zaznamenal nenapodobitelný okouzlující odér tuzemáku? Všechno dohromady vonělo a chutnalo docela tak, jako když babička vytáhla z trouby plech se dvěma „rukávy“, upečenými na rozloučení s prázdninami. Jakkoli jsem byl pln a nasycen na týden dopředu, nezůstalo nic. Bylo by namístě dát si po takové porci malou procházku po okolí, byť i bez vaku s holemi.

Ke všemu řečenému přidejte obsluhu, vzácně přívětivou a mile familiární, aniž by číšnice jedno či druhé přehnala. Nechte na sebe při kávě působit náladu prožitku, nespěchejte do shonu města, neuteče vám.

Pokud čekáte zázrak, budete možná zklamáni. Ale to, co by mělo být v každé restauraci s chlubně deklarovanou českou kuchyní zcela běžné a vlastně normální, ale téměř není k nalezení, to tu najdete beze zbytku.

Navíc ve velepříjemných cenových relacích.

hodnocení

sympatický poměr cena–výkon mile oslovující interiér s nábojem minula domácky potěšující projev obsluhy zahrádka uprostřed obrázku selského dvora neaktuální vinná karta na webových stránkách AREÁL BOTANIKA

Horní Bezděkov 154, 273 51 Unhošť tel.: +420 739 505 819 e-mail: areal.botanika@vysehrad2000.cz www.arealbotanika.cz Otevírací doba Út–Ne 07.30–23.30 Kuchyně mezinárodní s významným podílem české Země původu nabízených vín prakticky celý vinařský svět Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

• Carpaccio z čerstvé řepy s kozím sýrem, rukolou a praženými piniovými oříšky (specialita Botaniky) • 105 Kč • Silný hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácí těstovinou • 45 Kč • Salát „Botanika“ (ledový salát s medovou zálivkou a kozím sýrem, obaleným anglickou slaninou) • 140 Kč • 150 g Jehněčí ragú od šéfkuchaře Standy Stádníka • 125 Kč • Smažený vepřový řízek na sádle, největší na západ od Prahy s pravou bramborovou kaší, okurkový salát, nebo bavorský bramborový salát a brusinky • 140 Kč • Konfitovaný vepřový sval s kostičkou, bramborová kaše se sušenými brusinkami • 125 Kč • Pikantní kuřecí křidélka „Bufallo“ s řapíkatým celerem, rokfórovou omáčkou, slaným máslem a speciálním dalamánkem z Letohrádku Vendula od Dáji velká porce (malá porce) • 140 Kč (80 Kč) • 250 g Flank steak s krémovým listovým špenátem a bramborovými nočky • 250 Kč • 250 g Čerstvé chycený pstruh z našeho rybníka, úprava dle Vašeho přání • 155 Kč +10 g (doplatek dle váhy) • 6 Kč • Dort od pana Dorta dle denní nabídky • 70 Kč

Výběr z vinného lístku

• 0,75 l Prosecco Frizzante brut • 220 Kč • 0,75 l Ryzlink vlašský, Vinné sklepy Valtice • 160 Kč • 0,75 l VDP D´OC Cuvée Armonia, r.2006, Domaine Bassac, blanc, Bio - Langedoc • 289 Kč • 0,75 l Intipalka Chardonnay, r. 2008 -Peru • 360 Kč • 0,75 l Grüner Veltliner, r.2011, Buchegger, Holzgasse - Rakousko • 370 Kč • 0,75 l Spier, Classic, Chenin Blanc, r.2007 -JAR • 399 Kč • 0,75 l Terra Vina Cabernet Syrah, Vins de Pays rosé - Bordeaux • 289 Kč • 0,75 l Frankovka, r.2000, pozdní sběr, Mikros-vín • 445 Kč

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče