Barevná mapa asijských pochoutek

03. září 2012, 00:00 - Milan Ballík
03. září 2012, 00:00

Všechny pokrmy jsou postaveny tak, aby ingredience spoluvytvářely nezapomenutelnou kytici chutí

Uspěchaná doba nás nutí ušetřit co nejvíce času. Díky fastfoodovým řetězcům a mnoha – především čínským – rádoby restauracím se nám daří čas určený k poklidnému obědu stlačit na minimum. Objednat si, spolykat vybraný pokrm, popřípadě ho „dorazit“ v tramvaji. Jenom rychle, honem…

Před nedávnem se ve městě objevil nový podnik, který dílem využil současného boomu asijské kuchyně, dílem nabízí možnost rychlého oběda či večeře v důstojných podmínkách. Vyšší, sofistikovanou formou. Jmenuje se Zebra, sám sebe nazývá Asian Noodle Bar, ale víceméně se jedná o plnohodnotnou restauraci.

VyhrazenÝ prostor Zahrádka baru v podloubí staroměstského domu má výhodu chládku a stínu, přesto vstupte do nitra. Elegantně řešený interiér vkusně a nenásilně připomíná, o čem že je zdejší nabídka. Hřejivé barevné odstíny stěn, několikero druhů sezení – od kožených lavic s vysokými opěráky i bez nich přes klasické židle až po vysoké „barové“ stoličky. Všechno pojednané v uklidňujícím tmavším dřevě, jednoduše řešené, pohodlné, až snad na ty lavice.

Kvádry z mléčného skla coby lustry zavěšené v nestejné výši a s různou intenzitou světla navozují obraz rozervaných nebes, jiná svítidla z bambusových válců jsou spuštěna nízko nad desky stolů. Trocha zeleně, nepřehnané množství nezbytných asijských dekoračních prvků. Hlavní atrakcí a zajímavým „biografem“ je ovšem otevřená kuchyně, v níž čarují převážně asijští kuchaři. Už sama atmosféra vám dá v momentě zapomenout, že během přestávky na oběd jste chtěli ještě stihnout čistírnu, nakoupit na večer a asi osmnáctkrát si někam zavolat. Zklidněni podmaňujícím kouzlem místnosti, které působí i při „plném domě“ a ve změti halasně vedených rozhovorů, se zahledíte do jídelníčku. Představení na téma několika asijských kuchyní může začít.

Proč ne třeba některými ze třech druhů jednohubek dim sum. Mezi krevetovými, kuřecími či zeleninovými taštičkami volím posledně jmenované. Téměř průsvitné, opalizující polštářky z delikátně jemného těsta po rozříznutí uvolní výrazný odér sestávající ze širokého vějíře vůní mnoha druhů zeleniny. Ta se projeví i v chuti velice vyrovnaně, bez snah ingrediencí o ovládnutí vedoucích pozic. Těsto učeše celkový výraz do lahodného, čistého projevu, kde má každá drobounká kostička přesně vyhrazený prostor. Na jazyku se prolínají, rozcházejí a zase spojují všechny komponenty a vaše senzory nasadí nejvyšší možnou koncentraci, jako by říkaly „pozor, tady se bude odehrávat něco epesního“.

Kytice, na kterou se nezapomíná Dalším partem se měla stát čínská polévka Pět pokladů, od níž jsem čekal tentýž vycizelovaný prožitek. A krevety, masové koule, tofu a kuřecí maso s tenkými nudlemi v atraktivním sladkokyselém, nijak pikantním vývaru se předvedly velmi dobře. Velice jemné tofu doplňovala poměrně slušná porce kuřecího masa, decentně a nezvykle kořeněná masová koule sehrála svou etudu se ctí. Kuřecí maso bylo nicméně lehce vyvařené a jediná kreveta – asi ta nejmenší na celém světě – zmizela mezi ostatními chutěmi nepovšimnuta.

Nudle navíc byly tvrdší, ne snad kvůli špatné úpravě, spíše z podstaty. Nejsou patrně primárně určeny do polévky, ale více se hodí jako příloha nebo ke smažení.

Navzdory zmíněným drobnostem jsem si však opět užil nápaditou a jemně strukturovanou chuť. Skutečně mi vadila pouze konzistence pokrmu. Polévky tohoto druhu bývají hutné, přeplněné vším, co v nich má být. Jedí se hůlkami a na konci zůstává na dně nevelká loužička vývaru. Ta zdejší ale vypadala úplně jinak. V moři „vody“ jste se museli pořádně ohánět, abyste na lžíci ulovili některou z avizovaných vložek.

Následující hovězí sichuan si také zasloužilo, aby smysly zůstaly naladěné na nejvyšší pohotovost. Tenké plátky svíčkové, k neuvěření šťavnaté a lahodné, spárované s lehce provokující cibulí a všeprolínajícími doteky papriky. Všechno navíc objala svým až cukrkandlově sladkým zazněním omáčka, lahodná a příjemná. Jenom jedno jsem ne zcela pochopil. Totiž poměrně výrazný sladký podíl v omáčce. Je deklarovaná jako sladká, to ano. Ovšem, pokud se nepletu, obecně platí, že sečuánská kuchyně bývá spíše pikantní, a pokud se v ní projeví sladké tóny, potom velice umravněně. Tady mi omáčka přišla laděná trochu opačně, primárně sladká a ostrá jen málo, maličko.

Celek zkrátka ani v nejmenším neodpovídal tomu, co se nám o čínské kuchyni snaží podsunout v mnoha tuzemských podnicích: totiž že jídlo prvoplánově a dominantně chutná pouze po použité omáčce, buď sójové, ústřičné, rybí či kdovíjaké jiné. Všechny pokrmy nabízené v Zebře jsou postaveny tak, aby každá chuť byla jasně definována a aby společně tvořily nezapomenutelnou pestrobarevnou kytici. Jídla z tohoto „nudlového baru“ proto nejsou ostrá, nýbrž ostrá jen tak mimochodem. V každém chodu se kromě základního tónu uplatňují i všechny ostatní chutě, každá má své místo a umně jej využívá.

Thajské kouzlení Vzácně chuťově vybalancované se ukázalo být Pad See Ew – thajské rýžové nudle s tofu, bambusovými výhonky, thajskou bazalkou, zelím pak choy a černou sojovou omáčkou.

Všechny složky se potkaly v optimální formě. Uhlazené tofu – toho bylo možná až marnotratně moc, šťavnaté výhonky, tentokrát úplně na knop dosladka přiznaná omáčka, svěží listy pak choy a až nakažlivě líbivé akordy sezamu. Jako bonus na vrcholu trčela čupřina bambusových klíčků, svěžích, zemitých a v ústech laškovně praskajících.

Zebra Surprise Cheescake vykazoval všechnu typičnost asijských dezertů. Kokos použitý jednak v krémovité hmotě dobře propracovaného tvarohu a jednak coby cukrem obalené a krátce osmahlé hoblinky roztroušené po povrchu chuť sice ozvláštnil, ale neodlehčil. Koláč byl proto těžký a hutný.

Pokud nás už doba válcuje a nutí ke stále rychlejším konzumačním návykům, vyberme si alespoň takové restaurace, které se snaží udržet náš chvat na uzdě dobrého jídla v přívětivé atmosféře. Jako je tomu v Zebra Noodle Baru. Věrné chuťové linie – občas s přehozením některé ingredience z jedné kuchyně do jiné, ne však ku škodě věci, prvotřídní suroviny zpracované s respektem k jejich vlastnostem, oslovující prostředí s „balzámovým obkladem“ na zjitřenou duši. Víc nepotřebujete.

HODNOCENÍ

+ elegantní interiér, vkusný a příjemný

široký záběr asijských receptur

věci znalá, rychlá obsluha se vstřícným přístupem

pečlivá práce kuchařů

kvalitní suroviny ospravedlňující cenovou hladinu

- trochu nezvládnutá, málo lepivá rýže

ZEBRA ASIAN NOODLE BAR

Melantrichova 5, 110 00 Praha 1 – Staré Město

tel.: +420 777 873 333

e-mail: info@zebranoodlebar.cz

http: www.zebranoodlebar.cz

Otevírací doba: Po–Ne 11.00–24.00

Kuchyně: asijská

Země původu nabízených vín: Francie, Itálie

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU

• Vietnamská rolka – Vietnam, super originální rýžová rolka plněná krevetami, avokádem, šalotkou a majonézou • 129 Kč • Tom-yam soup – Thajsko, nejoblíbenější thajská polévka. Krevety, kalamáry & shiitake Duxelles • 139 Kč • Shrim Tempura salát – Japonsko, míchaný salát s krevetami v tempuře, ředkvičky a máta • 199 Kč • Zebra speciál udon nudle s mushu kachnou a třemi druhy hub s teryiaki omáčkou • 249 Kč • Bora-Bora – Polynésie, jasmínová rýže s ananasem, krevetami, slaninou a zeleninou • 219 Kč • Losos Teryiaki – Japonsko, grilované špízy z lososa podávané s pak choy a teryiaki omáčkou • 249 Kč • Massaman kari – Thajsko, pikantní hovězí dušené v kokosovém mléce, lilek, brambory a arašídy • 239 Kč • Kuřecí saté – Indonésie, 3 grilované kuřecí špízy podávané s arašídovou omáčkou • 149 Kč • Sichuan delice – Čína, jasmínová rýže, čínské zelí, jarní cibulka, máta a Sichuan pepřová omáčka – s kuřetem • 199 Kč • Sushi collection - sushi set II, 8 ks california (philadelphia), 3 ks sashimi (maguro, sake, unagi), 6 ks maki (3 beef, 3 avocado), 2 ks nigiri (sake, saba) • 550 Kč • Zmrzlina ze zeleného čaje s marcipánem • 119 Kč

VÝBĚR Z NÁPOJOVÉHO LÍSTKU

PIVO

Točené

• Lobkowicz Premium 0,3 l • 45 Kč

• Merlin, tmavé 0,3 l • 45 Kč

Lahvové

• Singha Thajsko 0,33 l • 85 Kč

• Sapporo Japonsko 0,33 l • 85 Kč

• Lobkowicz nealko 0,33 l • 45 Kč

VÍNO

• Moet Chandon • 1900 Kč

• Glera brutt Prosecco • 495 Kč

• Sanchetto Pinot Grigio • 425 Kč

• Mas Carlot • 495 Kč

• Mas Carlot růžové • 495 Kč

• Vila Nieri Chianti • 425 Kč

O autorovi| Milan Ballík - spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče