Menu Zavřít

Bankám pomáhá Google Street View

16. 6. 2014
Autor: CC BY 2.0: Robert Scoble; Flickr.com

Tuzemským bankám šetří mobilní technologie nemalé částky. Pro jednoduché ověření, že nemovitost, na kterou má banka poskytnout hypoteční úvěr, skutečně stojí a může mít udávanou hodnotu, již není potřeba sedat do auta a někam jezdit. Stačí počítač a služby jako Street View od Googlu anebo novinka Panorama od českého Seznamu.

„Šetří to peníze a čas,“ uvedl bankéř, který si přál zůstat v anonymitě. Podobné jednoduché řešení se používá spíše pro hypoteční úvěry s nižší velikostí úvěru v poměru k ceně zastavované nemovitosti či při refinancování starších úvěrů. Banky však velmi nerady přiznávají, do jaké míry levných technologií využívají.

„Využíváme je jako přípravu pro místní šetření a jako součást dokumentace k vyhodnocení rizik spojených s nemovitou zástavou,“ uvádí Michal Teubner za Komerční banku. „V bance tyto aplikace využíváme jen okrajově. Nejčastěji je používají odhadci, kteří pomocí Street View plánují cesty nebo vyhodnocují širší okolí nemovitostí,“ říká Marie Mocková, mluvčí Hypoteční banky.

Podle Petra Plocka, mluvčího UniCreditu, nelze říci, že by služby jako Google Street View nahradily standardní postupy při odhadu ceny nemovitostí. „Digitální zobrazení dostupná přes internet jsou velmi cenná pro zjištění poměrů na konkrétním pozemku. Používají se zpravidla paralelně k fotografiím pořízeným odhadcem,“ říká šéf české a slovenské mBank Roman Truhlář.


Čtěte také:

Bezkontaktní platby, QR kódy. Banky rychle vstřebávají nové technologie

Biometrika ve službách bank. Signpady už míří i na pobočky GE

BRAND24

Bezkontaktní mobilní platby v Polsku zažívají boom

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).