Menu Zavřít

Babiš chystá velké stěhování úředníků. Může ušetřit i miliardy

21. 4. 2014
Autor: Novák Tomáš/Euro

Ministr financí Andrej Babiš oprášil ambiciózní nápad stěhovat úředníky a prodat nadbytečné státní budovy. Ministr chce vzít registr státních budov, porovnat jeho data a začít sestěhovávat úředníky. Prázdné domy chce pak prodávat, z výtěžků opravovat ty staré nebo stavět nové. Zdánlivě je to opravdu jednoduché. Vycházet se dá z dat, která měl na stole už premiér Petr Nečas a za čas je objeví i Andrej Babiš.

Data prezentoval právě před rokem ekonom Jan Procházka z Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Dali jsme si s tím práci. Srovnávali jsme celorepublikově věci tak, aby pasovaly, hasiče s hasiči, soudy s jinými soudy. Jen v oblasti správy nemovitostí lze uspořit až 870 milionů. Celkové úspory by ale mohly být vyšší,“ říká Procházka. Stěhování nyní nahrávají nižší ceny nájmů způsobené krizí a také fakt, že stát má od roku 2009 podle tabulek o zhruba deset tisíc pracovních míst méně.

Ministerstvo financí má k dispozici jen hrubé údaje. Ví, že stát vlastní přes 5,5 tisíce budov a že provoz stojí přibližně 15 miliard korun ročně. Jde ale pouze o odhad. Přesné informace by měl poskytnout Centrální registr administrativních budov (CRAB).

A tady je první zádrhel. Úřady nemají žádnou povinnost do systému data posílat. Ze 461 státních institucí, které měly podle vládního nařízení z roku 2012 dodat podklady o svých budovách, jich údaje poslalo jen 199. Budov v systému je jen 1770. A bez řádných podkladů nemůže stěhování nastat.

Dokončení čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Babiš: Stát má tisíce nemovitostí, měl by s nimi začít podnikat

CONTENT24


Babiš chce přitvrdit v regulaci hazardu. Do léta zmizí šestina automatů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).