Art&Food Had

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

O co méně se malá vinotéka snaží být módní, o to líp se tu budete cítit

Nenajdete v Česku podobnou vinotéku jako tenhle nenápadný rodinný podnik sídlící na Újezdě.

Možná proto, že vlastně úplně nejde o vinotéku, ale v prvé řadě o restauraci, jak ostatně napovídá i název. Příznivci majitele Vlastimila Svatého, velkého milovníka dobrého jídla, vína a umění, podnik spíš znají p od jeho původním dlouholetým jménem Zlatý had.

Slovo Art se do nového názvu dostalo ze dvou důvodů. Zaprvé Svatý dělá obchodního manažera několika předním českým malířům.

A zadruhé podnik zdobí tolik jejich zajímavých obrazů, kolik jich nenajdete ani v mnohých galeriích. Od umění samozřejmě vede nebezpečně krátká cesta k vínu, bez nějž by ho vlastně nemalá část nikdy ani nevznikla.

Jestli totiž nejen k malířům odjakživa něco patří stejně neodmyslitelně jako plátno, barvy a štětec, pak právě víno – často až moc. To v podniku najdete hlavně v rohu naproti baru a pultu. Právě ten tvoří v restauraci oficiálně vinotéku, která ve skutečnosti není nic jiného než několik regálů s vínem a před nimi pár stolů a židlí.

Nenechte se ale nijak svazovat prostorem. Jen k vínu si samozřejmě můžete sednout i do většího restauračního prostoru s velkým krbem. Anebo do sklepní místnosti, která současně slouží jako degustační. Jen se připravte na to, že tu budete zakopávat o obrazy za desítky tisíc korun, které tu Svatý skladuje. Nehledejte na Újezdě investiční bordeaux ani hipsterská módní vína, v tomto ohledu je podnik s patinou delšího života jiný: svým způsobem jako by se v něm zastavil čas, takže sem na víno ne chodí ti, kdo buď jen chtějí utratit peníze, anebo milují rozkvašená vína.

Stejně jako je Svatý originál v práci s jídlem, které vám bude k vínu nadšeně nosit, tak je originální i vinným výběrem.

Ve vinotéce jsou pochopitelně francouzská, italská a tuzemská vína, můžete zde ale ochutnat i méně obvyklý Izrael nebo Slovensko. A také hodně burgundského včetně vynikajícího a nepředraženého chablis od dovozce a degustátora Pavla Chrásta. Ostatně jde-li o burgundské, to v podniku teklo proudem i k degustační lanýžové hostině. A to včetně starších a „větších“ lahví, které Svatý vždycky odněkud vytáhne, když přijde ten správný čas.

Art&Food Had ? Plaská 617/4, Praha 5 ? t: 605 555 050 ? e: info@art-food.cz ? www.art-food.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít