Amuse v Hodkovičkách nejen navnadí

21. července 2014, 00:00 - Petr Holec
21. července 2014, 00:00

Restaurace na pražském golfovém hřišti nabízí výborné jídlo i skvělé posezení v přírodě

Amuse Restaurant je dobře skrytý zraku většiny Pražanů. Sídlí na golfovém hřišti v Hodkovičkách, což pro lepší podnik není úplně prémiová lokalita. V lepší den bez jedovatého městského smogu sice z Hodkoviček téměř vidíte Vyšehrad i Pražský hrad, dojet sem přesto znamená menší výlet – ať už tramvají, nebo autem. Určitě se to ale vyplatí, i když golf hrát nebudete.

Restauraci mají v pronájmu a vedou dva mladí šéfkuchaři Martin Liška a Michal Veréb, oba vyškolení v předních pražských restauracích. V Amuse dělají jak jednodušší a lacinější denní menu sloužící jako obědová kantýna nejen golfistů, tak i sofistikovanější a dražší stálou nabídku na večer včetně masa připravovaného metodou sous-vide. A samozřejmě tu pro privátní účely skvěle umějí i nekonečná degustační menu, dnes tak módní.

Ochutnal jsem ho letos v zimě u zdejšího tzv. dlouhého stolu, pravidelné vinné hostiny exkluzivní party gurmánů, do níž patří lidé jako občasný televizní šéf a spolumajitel moravského vinařství Tanzberg Vladimír Železný, známý advokát a někdejší hudební textař Ladislav Vostárek nebo vydavatel gastronomické ročenky Pavel Maurer. Dlouhý stůl v Amuse pořádal majitel zdejšího golfového hřiště (a spolumajitel vinařství Spielberg) Jaroslav Javornický a málokdo na něj zapomene: šlo o téměř šestihodinový maraton moderní gastronomické fantazie i hádek o vínu, podpořený velkorysou privátní nabídkou vín. Odejít domů střízlivý by byl smrtelný hřích. Ve městě a přitom na venkově Přijel jsem do Amuse na pozdní oběd v parný červencový den plný lijáků a bouřek.

Amuse bouche znamená česky jednohubku, tedy něco jako návnadu pro ústa. Amuse vás ovšem navnadí, ještě než usednete k jídlu. Jednou z výhod městských periferií, pokud nejde o Jižní Město, totiž bývá více zeleně i přírody. Hodkovičky nejsou výjimkou – když projdete moderně i vkusně zařízenou vnitřní restaurací (tmavá podlaha, světlý strop a bar, zeleně polstrovaná křesla a tmavé dřevěné stoly) a vyjdete na přilehlou verandu, octnete se v suverénně nejpříjemnější zahradní restauraci ve městě. Část stolů chrání před deštěm střecha budovy restaurace, většinu zbylých pak zakrývají slunečníky.

Nejenže jste obklopeni rozlehlou zelení golfového hřiště; z druhé strany vás od města i jeho hluku, šumu a neklidu stíní mohutné stromy a husté keře, takže si okamžitě připadáte jako na venkově. Genia loci navíc umocňuje i blízkost řeky a vůně vody. V den mé návštěvy nabízelo denní menu dršťkovou polévku s majoránkou (49 korun) a domácí pečenou sekanou s bramborovou kaší a kyselou okurkou (119 korun). Objednal jsem polévku a ze stálé nabídky vybral za předkrm paštiku z drůbežích jater s rebarborovým chutney a prachem z borovicových šišek. Protože jsem den předtím vypil trochu víc prosecca, než doporučují lékaři, hledal jsem něco na spravení. A co je lepší než poctivý řízek z vepřové panenky se studeným bramborovým salátem s tykvovým olejem (185 korun)?

Velké dilema nezpůsobil ani výběr vína: Amuse nabízí dvě bílá a červená rozlévaná vína od Spielbergu, volba proto padla na moravské zweigeltrebe, k němuž servírka přinesla skleněný džbánek studené kohoutkové vody. Problém bohužel byl, že víno v horkém dni skladovali nechlazené, takže bylo příliš teplé. Přitom právě jednoduché víno jako zweigeltrebe je v létě ideální podávat k masu mírně podchlazené, jak to často dělají třeba v Itálii nebo ve Francii; víno moc neztratí ze své chuti, a přitom příjemně osvěží. To se záhy i ukázalo, když se s deštěm doprovázeným chladnějším větrem sklenka venku sama zchladila a z nápoje přestal čpět alkohol.

Pečivo a příbor Dršťkovou polévku z denního menu mi přinesli téměř stejně rychle jako vodu s vínem. Už na pohled hezky vypadala a příjemně i voněla – a přesně tak i chutnala. Majoránka jen podtrhla chuť jemných, měkkých a šťavnatých drštěk. Škoda jen, že servírka zapomněla na pečivo a taky na slánku s pepřenkou, pro které jsem si musel sám dojít, protože v jistý moment byla veranda zcela bez obsluhy. Domáhat se pečiva musel i další stůl.

To k paštice jsem už pečivo dostal, konkrétně krájenou bagetu. Zatímco její hlavní chutí bohužel nebyla křupavá čerstvost, již byste čekali, o paštice podávané v černé vaničce na bílém talíři platí naprostý opak; intenzivně voněla i chutnala játry, jejichž specifickou výraznost skvěle doplní chutney.

Snad jsem měl při návštěvě restaurace horší karmu nebo zakalenější auru. S hlavním chodem mi totiž číšnice zapomněla pro změnu přinést příbor. Ne že bych si ale o něj musel po chvíli bezradného čekání sám říct, jak se to občas stává; mladá servírka si to sama hned uvědomila a příbor přinesla.

Obsluha nicméně nepatří mezi nejsilnější stránky podniku. Nepraktikují zde typické české lajdáctví, spíš jde o určitou amatérskou či studentskou nezkušenost: při objednání kávy se vás například nezeptají, jestli nechcete dezert. Nebo vás po dojedení posledního jídla či dopití espresa nechají sedět, aniž by se zajímaly, jestli kromě účtu nechcete ještě něco jiného. Jsou to sice detaily, jenže právě ty vždy skládají celkový obraz.

Někde je chyba Celkové vyznění nicméně vylepšil hlavní chod. Nepříliš mastné řízky z libové vepřové panenky obalené v delikátní strouhance musejí potěšit každého. Nakonec i Zdeněk Pohlreich, jehož bych nepodezíral z přílišného romantismu, veřejně říká, že není nad dobře udělaný řízek! V Amuse řízky dělají dobře, a navíc i neobvykle velkoryse: na talíř servírují hned tři slušné kusy masa.

A taky vaničku plnou osvěživě studeného a čerstvě chutnajícího i vonícího bramborového salátu, jemuž dodávají říznost drobné kousky červené cibule. V jednoduchosti bývá síla.

Což bohužel neplatí u espresa. Tedy nespressa, které v Amuse podávají místo tradičního espresa. I sebelepší pěnovité nespresso vám spíš přivodí chuť na pořádné espreso, protože postrádá jeho sílu. Až moc jednoduchosti, řekl bych. Mimochodem: nespresso v Amuse stojí 46 korun, zatímco za poctivý lomcovák, který v Itálii dostanete v každém zapadákově, zaplatíte i necelé euro, tedy polovinu. Někde je chyba. Přesto se do Amuse vyplatí zajet.

hodnocení

+ příjemný a originální interiér i zahrádka kvalitní a jednoduché denní menu

- horší obsluha

Amuse Restaurant Vltavanů 546, Praha 4-Hodkovičky tel.: 731 507 540 e-mail: info@amuse-restaurant.cz www.amuse-restaurant.cz

Otevírací doba Po–Ne 8.00–22.00 Kuchyně světová se zaměřením na evropskou Země původu nabízených vín Morava Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

• Bio kozí sýr, pečené papriky, listový salátek, baby špenát, balzamico kaviár • 120 Kč • Telecí consommé, vaječný svítek, telecí morek, čerstvá jarní zelenina, pažitka • 59 Kč • Supreme z francouzského kuřátka, čerstvé máslové papardelle, restovaná jarní zelenina, estragonová omáčka • 220 Kč • Hřbet z králíka sous-vide, slanina, hráškové krémové rizoto, hráškové pyré, teplý fenyklový salátek, demi glace • 249 Kč • Konfinované jehněčí kolínko, petrželové pyré, bylinková nádivka, smetanový špenát, nakládané šalotky, demi glace s rozmarýnem • 275 Kč • Hovězí heart of rump steak US, pečené baby brambory, čerstvé fazolové lusky, česnek, demi glace se smrži • 360 Kč • Nicoise salát s tuňákem, baby brambory, čerstvé fazolové lusky, pošírované vejce, cherry rajčátka, olivy, francouzský dresink • 195 Kč • Domácí mini burgr (2ks), hovězí maso US, panncetta, cheddar, rukola, čerstvé rajče, červená cibule, domácí bramborové lupínky, rajčatovo-majonézový dip • 205 Kč • Zahradní salát, čerstvý bio sýr, pohanka, čerstvá zelenina, chlebové krutony, bylinkový dip ze zakysané smetany • 155 Kč • Club sendvič amuse, grilované kuřecí prsíčko, pečená slanina, rajče, okurka, římský salát, majonéza, hranolky • 185 Kč • Grilovaná jarní zelenina, zauzené tofu, baby brambory, pečené papriky, listový salát • 160 Kč • Čerstvé špagety, slávky, bílé víno, šalotka, česnek, listová petržel, cherry rajčátka • 195 Kč • Špenátové rizoto, uzené kachní prsíčko z českého chovu, baby špenát, nakládaná červená řepa, air z červené řepy ( lze i bez uzeného kachního prsíčka)

• 185 Kč / 165 Kč Výběr z vinného lístku • 0,1 l Bílé víno • 29 Kč • 0,1 l Červené víno • 29 Kč

Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| holec@mf.cz

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče