Alriso

03. února 2014, 00:00 - Milan Ballík
03. února 2014, 00:00

Nabídka staroměstského podniku je díky převažující rýžové náloži jaksi úzkorozchodná

Někdy v létě loňského roku dostaly restaurace s předponou Al- v názvu -Aldente a Alforno - další sestřičku.

Jmenuje se Alriso, a jak napovídá dodatek ke jménu Risotteria Italiana, hlavním tématem nabídky je rýže ve všech podobách. Jak také jinak, když na podnik zdáli dohlíží, a dokonce se v něm za sporákem několikrát objevil osobně sám Gabriele Ferron, italský rýžový král.

Dvoupodlažní prostor je prodchnut náladotvornou atmosférou. Jednoduché zařízení, tradiční kostkované ubrusy, mobiliář venkovských tratorií. V horním lokále u řady stolků proti rozměrnému baru, když se okny vkrádá plynovými lampami prozářená výseč Betlémského náměstí, by se poetika dala krájet, tak je zdejší prostředí oslovující. V podzemí zase atakují mysl hostovu středověké kamenné klenby plné tajemství.

Jak již řečeno, lístek nabízí především rýži. A to ve všech chodech. Jen risotta tu mají tucet druhů, když pomineme speciální nabídky sezony. Jak taková večeře v Alrisu může vypadat? Úvod obstará docela dobře cibulová polévka s portským vínem a rýžovými krutony.

Bohatá a vydatná, se spoustou cibule a třemi dávným mincím se podobajícími placičkami se strupovitým povrchem. To vše, vystupující jako ostrov z hladiny temně zlatého vývaru, doprovázené nevšedními vůněmi, dráždí smysly. Vlastní chuť však vzhledu jaksi nestačí. Cibule je o čárku dvě více rozvařená, a tedy zbavená chuti, vývar je portským osloven jen zkraje a dost váhavě. Ony rýžové krutony pak chutnají, no, jako rýže.

Málo výrazně, spíš sytě, ve finále jakýmsi tichým zapraštěním vzdáleně připomenou populární popcorn. Rozhodně však polévka dokáže vzbudit nejen rozpaky, ale především další očekávání.

Dušené kančí ragú s rýží Carnaroli, to už je jiná parketa. Nadrobno pokrájené kousky masa soutěží o primát v chutích s kořenovou zeleninou. Červené víno nemá hlavní slovo, jen se protáhne kdesi uprostřed kompozice, dá najevo svou přítomnost a znovu se ukryje kamsi za portál. Maso, měkké, šťavnaté, není divočinou příliš poznamenané. O to více prostoru dává umně vychucené zelenině. Rýže je potom utlumeným, ale jasně patrným elementem, dodávajícím především energii; její chuť je přece jen poněkud dietní.

Čokoládový fondant z rýžové mouky byl epilogem večera, co k němu říci? Rýže vzala dezertu noblesu, tedy podle mého. Škrobovitá, mělká chuť těsta nestačila srovnat krok, celek jen ochudila o čisté ryzí projevy určitě dobré čokolády. Nedokázal jsem taje této variace odhalit.

Jistě zajímavá nabídka - obsahuje samozřejmě i maso a ryby - je díky převažující rýžové náloži však přesto jaksi úzkorozchodná. Dobrým řešením se zdají chystané regionální dny - lákavá premiéra byla zasvěcena oblasti Veneto. Tento koncept, spolu s oslovujícím prostředím a v létě navíc sympatickou zahrádkou na atraktivním místě, činí z Alrisa přitažlivý cíl všech, nejen pražských labužníků.

Alriso

Betlémské nám. 11

110 00 Praha 1

tel.: 222 233 341

e-mail: info@al-riso.cz

www.al-riso.cz

Otevřeno

denně 11.00-00.00

Kuchyně

italská se zaměřením na rýži coby

základní kámen menu

Země původu nabízených vín Itálie

hodnocení

+ vzhledem k mimořádné lokaci

podniku sympatická cenová

hladina

italsky uvolněná obsluha se

vstřícným přístupem

- přes evidentní snahu týmu

v detailech nedotažená práce

kuchyně

Recenze všech restaurací najdete na

http://euro.e15.cz/toprestaurace

O autorovi| Milan Ballík, spolupracovník redakce

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče