Menu Zavřít

Aby dřív než Babiš neskončil Kalousek

21. 3. 2016
Autor: Euro

Nenechte se mýlit mediálním šumem: jeho intenzita vždy klamavě trumfuje intenzitu změny názorů lidí a tedy i voličů. Takže i když se v posledních dnech z médií zdá, že v politice zítra skončí kvůli kauze Čapí hnízdo vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, ve skutečnosti má na mále jeho největší kritik a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Byť si exministr financí svou mizérii s radostí užívá v televizi. V ní si ale s radostí svou mizérii užívá i spousta jiných lidí.

Realita je totiž trochu jiná: zatímco se preference ANO i při započtení stoprocentní statistické chyby stabilně drží na prvním místě a Babiš zůstává nejpopulárnějším politikem, výsledky volebních preferencí i modelů už déle naznačují, že TOP 09 může mít ve volbách v roce 2017 problém dostat se vůbec do sněmovny.

I Kalouska by tak místo do Otázek Václava Moravce začali zvát do Politického spektra. To je noční televizní politický hřbitov a diskutovat sem chodí politici, jejichž názory nikoho nezajímají. Volný pád TOP 09 naposled ukázal výzkum agentury Phoenix Research probíhající od 2. do 11. 3., takže část Babišovy kauzy už zachytil: i podle něj by volby suverénně vyhrálo ANO, zatímco TOP 09 přisoudil 5,4 procenta, tedy těsně kolem hranice volitelnosti.

Ještě na loňském podzimním sněmu, kde stranu převzal po sice stále ospalejším, přesto však relativně populárním Karlu Schwarzenbergovi, Kalousek odhadl volební potenciál své partaje na 12 procent. Od té doby má stabilně zhruba půlku.

Celkem logicky. I v TOP 09 sice už pochopili, že kázat Čechům, kteří pořád více milují stále populističtějšího prezidenta, že jsou nekulturní národ, je politická sebevražda, a radši se od knížete distancují. Přesto partaj pořád hledá štěstí u stále menší skupiny voličů. V ekonomické angličtině se tomu říká niche neboli dírka na trhu. Problém je, že jestli to takhle půjde dál, nezbude na TOP 09 na politickém trhu ani dírka. Prostě narazí do zdi.


Čtěte rozhovor s Miroslavem Kalouskem: Socialisté i lidovci ochotně hlasují pro Babišovy nápady


Bídu ještě nedávno vládní a vlivné partaje už nějaký čas nejlépe ukazuje Praha, s níž ekonomicky konzervativní, sociálně liberální a proevropská strana stojí i padá. Jenže v metropoli de facto neexistuje, i když tady ještě v roce 2010 vyhrála volby. A to, co z ní po posledním povolebním personálním masakru zbylo, je nejen na magistrátu všem pro smích.

Duo Jiří Nouza a Václav Novotný, které se zle trápí bez placených politických funkcí, permanentně obchází všechny strany zastupitelstva a nabízí jim koalici. Z posledního textu návrhu koaliční spolupráce, který jsem měl to (ne)štěstí vidět, pochopíte, že tito lidé rezignovali na jakýkoli politický obsah i sebeúctu. Jejich program lze shrnout následovně: Rozdělme si funkce, ať už zase konečně máme nějaký plat.

TOP 09 ale nepřeje ani časový politický cyklus. Migrační krize, z níž těží politický kapitál všichni kromě Kalouska, může klidně opadnout, mediálně však hned tak neskončí. V Evropě je přes milión uprchlíků, s nimiž si nikdo moc neví rady. A další čekají v Řecku, které možná brzy exploduje jak papiňák. Kalouskovi ovšem nefunguje ani hra na zachránce české demokracie, což určitě nepřekvapí ani jeho.

TOP 09 měla fantastický nástup: rok po vzniku seděla ve vládě. Málokdo tomu věřil, ale 17 procent voličů se fakt nadchlo pro staré dobré lidovce s novým názvem. Teď ji možná čeká stejně fantastický konec.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také komentáře dalších redaktorů týdeníku Euro:

Petr Weikert: Zachraňte vojína Babiše

Pavel Páral: Nord Stream aneb není solidarita jako solidarita

BRAND24

Miroslav ZámečníK: Nákup českého nákladu mrtvé váhy: přípravy na příjezd císaře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).